dissabte, 30 de gener del 2016

ISABEL RUIZ: ENTRE CAVALLS I DETALLS

Ahir divendres 29 de gener es va inaugurar a la nostra Sala Sant Lluc, al Casal de la Nova Aliança, l'exposició ENTRE CAVALLS I DETALLS, d'Isabel Ruiz.

La mostra està integrada per una vintena d'obres, repartides, com bé diu el títol, entre unes teles de temàtica hípica i altres d'inspiracions molt diverses.



La presentació va córrer com sempre a càrrec d'Antoni Luis, que va establir un diàleg amb la Isabel per tal que fos ella qui anés explicant la seva trajectòria artística.


La inauguració va discórrer enmig d'un ambient molt distès, afavorit pel to colorista i vital de les obres penjades a les parets.




divendres, 29 de gener del 2016

"UN CAFÈ AMB..." MAR MATALONGA, A EL PÚBLIC

Ja s'ha publicat l'entrevista de Joan Poch a Mer Matalonga a El Públic, el passat divendres 22, en l'habitual espai "Un cafè amb...", abans de la inauguració de la seva exposició CIUTATS MEDIEVALS al Col·legi d'Aparelladors.

En el vídeo, l'artista ens parla sobre el rerafons de la mostra:






dijous, 28 de gener del 2016

INAUGURACIÓ D'ISABEL RUIZ AL CASAL



Aquest divendres, a dos quarts de vuit del vespre, Isabel Ruiz inaugura a la nostra sala del Casal la seva exposició ENTRE CAVALLS I DETALLS.

L'exposició d'aquest mes de febrer es podrà veure en els horaris habituals de la sala fins al 21 de febrer.




dimecres, 27 de gener del 2016

LAIA ARNAU EXPOSA A TERRASSA

La nostra companya LAIA ARNAU ens fa arribar la invitació a l'exposició "Quadern de viatges", que inaugura a Terrassa el proper dissabte 30 de gener, a les 7:30 h de la tarda, i que pels textos que conté reproduïm íntegrament.

Hola a tothom!,Us faig arribar la invitació de l’Espai G d’Art de Terrassa pel proper dissabte dia 30 de gener.Potser alguns de vosaltres ja heu vist part de l’obra, però hi han algunes peces noves i dibuixos…i per a mi, és una bona manera de començar l’any.Hi esteu tots convidats,
Sempre s’agraeix la companyia!Una abraçada
Laia



dimarts, 26 de gener del 2016

CONFERÈNCIA DE PILAR PARCERISAS A MONTSERRAT

La historiadora,  crítica d'art i  curadora d'exposicions Pilar Parcerisas, que recordem va formar part del Jurat de la darrera edició del Premi de Pintura Torres García-Ciutat de Mataró, va dictar el passat dia 22 de gener una conferència a Santa Cecília de Montserrat.


Pilar Parcerisas va protagonitzar la primera activitat de l’any 2016 de l’Institut Art i Espiritualitat Sean Scully a Santa Cecília de Montserrat. Parcerisas va pronunciar una conferència sobre la representació del sagrat en l’art del segle XX, fent un repàs exhaustiu en com alguns dels artistes més destacats havien plasmat la seva inquietud espiritual. En aquest sentit, la reconeguda historiadora de l’art va proposar una visió del retorn al sagrat des de la fragilitat de l’existència humana com un dels principals reptes que té l’art contemporani. I va oferir aquesta visió del segle XX des del canvi que suposa el pas de la iconografia religiosa a una dimensió espiritual de l’art, vist amb exemples plàstics, des de la pintura a l’acció. La xerrada va tenir lloc a l’antic refetor del monestir.
Text i imatges extretes del web de Monestir de Montserrat

dilluns, 25 de gener del 2016

INAUGURACIÓ DE MER MATALONGA A APARELLADORS

El divendres passat es va inaugurar al Col·legi d'Aparelladors l'exposició CIUTATS MEDIEVALS, de Mer Matalonga.

Mitja hora abans de la inauguració, a les set de la tarda, va tenir lloc l'habitual espai "Un cafè amb...", als locals de El Públic, on el comunicador Joan Poch va dialogar amb l'artista per acostar-nos a la seva personalitat artística, la seva trajectòria i l'obra que presenta a Aparelladors.

   

Un cop a la Sala d'Exposicions es va procedir pròpiament a la inauguració de l'exposició, que va presentar Antoni Luis, com a president de l'Associació, i que va comptar també amb la intervenció d'una companya de l'artista, Núria Guilera, historiadora de l'art, que va completar el perfil de l'obra i la personalitat de l'artista.

La mateixa Mer va concloure la presentació amb una detallada informació de les obres exposades, que va constituir gairebé una visita guiada a l'exposició.




Amb el subtítol "EL SIMBOLISME DEL PODER, DE LES CIUTATS MEDIEVALS A LES CIUTATS ACTUALSl'obra presentada representa l’empremta del poder en la construcció de les ciutats des de l’etapa medieval fins les ciutats actuals.

Segons que explica ella mateixa, "aquesta obra, essencial i no figurativa, transmet amb els seus colors vius i formes geomètriques però abstractes la representació del poder en la distribució de les diferents ciutats al llarg del temps". Una sèrie d’obres pintades amb acrílic, sobre paper o tela, que van desenvolupant aquest concepte, amb el que s’intenta transmetre una idea de que le estructures urbanes són similars al llarg del temps.

Aquest treball sobre les ciutats està inspirat en llocs reals, però transformat en la part essencial, amb uns títols suggerents que ens ajuden a identificar-les.


dijous, 21 de gener del 2016

INAUGURACIÓ DE "ART PRINT RESIDENCE AL MÓN"

Recordem que avui s'inaugura a l'Ateneu de la Fundació Iluro una magnífica exposició, a càrrec del Taller de Gravat de Jordi Rosés i Clàudia Lloret, tai i com anunciàvem en l'anterior post del dilluns passat.


El cartell juga amb una tipografia i una imatge que vol representar la procedència universal dels participants a la mostra -i al propi Taller de Gravat-, amb les agulles que claven en el mapa representant l'origen geogràfic de tots els seus alumnes.

Aquesta és la presentació que en fa la Fundació Iluro, que organitza la mostra juntament amb la ART PRINT RESIDENCE, i a la que volem agrair des d'aquí la iniciativa d'haver portat aquesta exposició  a Mataró i la oportunitat que ens brinda de poder gaudir d'un altíssim repertori d'obres i artistes:

Inauguració: dijous, 21 de gener a les 19.30h
Ateneu Fundació IluroLa Riera 92 - Mataró 
Des de la Fundació Iluro volem contribuir a impulsar l’activitat cultural i artística a Mataró. No hem d’oblidar però que Mataró té també el privilegi de ser la capital d’una comarca extraordinària, potent, diversa i inquieta. 
ART PRINT RESIDENCE AL MÓN n’és un exemple doblement engrescador; perquè ens permet gaudir de l’obra de diversos artistes d’arreu del Món i també –i potser sobretot-, perquè ens acosta a la construcció d’un projecte que des d’Arenys de Munt ens connecta amb el Món 
L’exposició s’inaugura el dijous dia 21 de gener a l’Ateneu de la Fundació Iluro, amb una mostra de gravats resultat de l’esforç continuat, professional, de qualitat, exigent, innovador i d’investigació d’en Jordi Rosés i la Clàudia Lloret.

dimecres, 20 de gener del 2016

MER MATALONGA INAUGURA A APARELLADORS



Aquest divendres, a les 19:30 h, Mer Matalonga inaugura al Col·legi d'Aparelladors la seva exposició CIUTATS MEDIEVALSque parla sobre paisatges abstractes metafísics.

L'exposició porta per subtítol "El simbolisme del poder, de les ciutats medievals a les ciutats actuals", que ja dóna unes pistes del discurs de l'artista.

Es tracta d'un conjunt de 29 obres, acrílics sobre tela i paper, i també algunes tècniques mixtes, de format mitjà -la més gran medeix 100x100 cm- que conformen tota la seva producció actual sobre aquesta temàtica, en la que hi treballla des de 2014 i en la que encara hi segueix insistint actualment.

Mitja hora abans de la inauguració, a les 19 h, a El Públic , tindrà lloc l'habitual espai "Un cafè amb..." on el comunicador Joan Poch dialogarà amb l'artista a propòsit de l'exposició.

dimarts, 19 de gener del 2016

LA MÚSICA DE LA IMATGE: EL MUNTATGE MUSICAL A LA TELEVISIÓ

Els Amics de Ca l'Arenas reemprenen l'activitat després de vacances de Nadal i han organitzat per a aquest dijous una altra conferència dins el seu cicle habitual:

  

En aquesta ocasió ens presenten Jaume Albert, ambientador musical de RTVE, que parlarà sobre l’origen i els antecedents dels muntatges musicals als programes de televisió, el tractament de coordinació de la imatge per crear sensacions i la seva evolució fins avui.

L’ambientació musical a la ràdio i la televisió requereix uns bons coneixements musicals, alhora que una preparació tècnica en la pràctica operativa i de muntatge, per cooperar directament amb el realitzador o director del programa en la sincronització dels efectes sonors que acompanyen l’escenari i la paraula. Cal, doncs, un professional de la imatge i de la música per incorporar-la adequadament a la presentació definitiva. Jaume Albert ens oferirà els seus bons coneixements d’aquesta especialitat tècnico-artística.

Serà el dijous 21 de gener, a dos quarts de vuit del vespre, a la planta baixa de Ca l'Arenas, carrer d'Argentona 64.

dilluns, 18 de gener del 2016

L'ART PRINT RESIDENCE EXPOSA A MATARÓ



El proper dijous 21 de gener s'inaugura a l'Ateneu de la Fundació Iluro la ART PRINT RESIDENCE AL MÓN, una mostra d'una extraordinària col·lecció d'artistes locals i internacionals que han fet del taller de Jordi Rosés i Claudia Lloret, a Arenys de Munt, un referent mundial d'altíssim nivell en el camp de l'ensenyament i la pàctica del gravat. 

L'exposició està formada per una selecció 130 gravats, de 48 artistes catalans i de 20 països d'arreu del món, que han estat creats al taller de la ART PRINT RESIDENCE els darrers dos anys, durant 2014 i 2015, i podrà visitar-se fins al 21 de febrer. 

En el marc de l’exposició estan previstes diferents activitats, com un taller d’estampació amb figures de fusta, o visites explicatives de les diferents tècniques emprades. 

Podeu veure més informació i la relació dels artistes participants, entre el que hi ha uns quants companys nostres, a l'enllaç



Art Print Residence
+34 93 7938397

dissabte, 16 de gener del 2016

ROCAMORA EXPOSA A MONTSERRAT

El Museu de Montserrat ha començat la temporada d’exposicions de l’any 2016 amb l’artista català Jaume Rocamora (Tortosa, 1946), que mostra des del 14 de gener Les Variacions Rocamora, el seu delicat treball amb el paper a l’Espai d’Art Pere Pruna.


 La mostra de Jaume Rocamora, comissariada pel reconegut crític d’art i historiador Daniel Giralt-Miracle, porta per títol Les Variacions Rocamora.
L’artista ebrenc presenta una tria de la seva delicada obra sobre paper, en què juga amb la geometria, l’espai i la forma. Rocamora té la necessitat d’expressar­se amb la geometria més depurada però això no l’ha privat mai de fer una obra càlida, atractiva formalment i materialment; i això ho aconsegueix utilitzant cartons, teixits o pasta de paper que l’allunyen dels minimalismes extrems que caracteritzen els materials sintètics. És probable que on es manifesti més aquesta calidesa sigui en les estampacions gofrades. 
Aquest procediment fa anys que l’empra i, motivat per una filosofia suprematista, l’artista l’ha anat refinant i quintaessenciant, com podrem comprovar en les peces que presenta en aquesta exposició. 
En els gofrats el color ha estat substituït per relleus matisats amb la intensitat de la petjada de la premsa. Amb aquest procediment l’autor crea sobre la pasta de paper blanc unes gradacions tonals subtils i de gran riquesa que van més enllà de la percepció visual i conviden a la tàctil. Per això són obres que tant poden ser enteses amb els ulls com amb les polpes dels dits, perquè la suavitat i la blanor de la cel·lulosa afegeixen un toc agradós a aquestes estampacions que volgudament fonen la forma i el fons.

Rocamora va escollir el títol Bustrofèdica anaglífica per a identificar la sèrie que conforma les primeres experiències que va fer amb làmines de cel·lulosa. Es tracta d’una al·lusió explícita a la manera d’escriure d’algunes llengües antigues que comencen cada línia al mateix costat on acaba l’anterior i, alhora, a l’escriptura en relleu que fa servir l’alfabet Braille. Vint anys després, aquestes maneres de fer segueixen inspirant avui la seva obra; d’aquesta manera, l’autor continua una narració que no té fi, que li permet seguir generant variants, que no deixen de ser uns poemes plens de ritme, equilibrats i elegants. Uns poemes geomètrics escrits amb el seu vocabulari: el de les línies, els angles, els relleus, els volums, el contrast de textures, les llums, les ombres..., que estampat sobre la pasta de paper adquireix una sensualitat més acusada, si és possible. 
Jaume Rocamora neix a Tortosa el 6 de juliol de 1946. L’any 1965 realitza la seva primera exposició individual al Círculo Artístico de Tortosa i el 1978 presenta a l’Ateneu de Barcelona l’exposició Els Cartrons i Rocamora. En els darrers quinze anys, l’artista ha exposat la seva obra a Itàlia, França, Estats Units, Anglaterra i a múltiples sales de Catalunya i l’Estat espanyol.
Imatge i text del Museu de Montserrat 


Volem recordar que Jaume Rocamora va exposar amb nosaltres al Col·legi d'Aparelladors, el mes de juny de 2013, amb una mostra titulada Simbiosi permanent, muntada expressament per a aquest espai i comissariada i supervisada per Francesc Miralles, crític d’art i divulgador de l’obra de l’artista des de fa mes de quaranta cinc anys, i de la que us oferim els enllaços dels articles publicats en aquest Blog:






dijous, 14 de gener del 2016

DUES INAUGURACIONS

Ens arriben les invitacions de dos companys nostres, que inauguren les seves exposicions els propers dies:




MIQUEL ORTEGA RECTORET
Com a conseqüència de ser el guanyador del 1r Premi Galeria Lolet Comas, ens presenta ara aquesta exposició individual a la mateixa galeria Moldumat: FRACCIONS D'UN UNIVERS. 
Serà el proper divendres 15 de gener, a les 19 h.



TRINI GÓMEZ
També la Trini inaugura exposició -PEDRES I AIGUA- , a l'Hotel Atenea Port, al Passeig Marítim. Serà el dissabte 23 de gener, a les 18:30 h., i es podrà veure fins al 20 de març.




dimarts, 12 de gener del 2016

TANCAMENT EXPOSICIONS



Us recordem que l'exposició Col·lectiva 15x15, al Casal de la Nova Aliança, es podrà veure encara fins al 17 de gener, ampliant una setmana la informació apareguda a la publicitat impresa, encara que ja s'havia anat anunciant per correu electrònic i en en el Facebook i Web.

D'altra banda, l'exposició Recull, de Ricard Jordà, va tancar les portes aquest cap de setmana passat al Col·legi d'Aparelladors, amb l'assistència del Sr. Lluis Bassat i la seva esposa, que van estar acompanyats en la visita pel propi Ricard Jordà.




dimecres, 6 de gener del 2016

BONA DIADA DE REIS !!!

Gairebé totes les representacions del Nadal inclouen una espectacular estrella amb cua que, diuen, va guiar els reis mags d'Orient cap a Betlem. Però, què van veure, en realitat, els reis mags? Què en diuen els astrònoms?

Edu3.cat

Nosaltres, sincerament, ens quedem amb la versió més poètica, més infantil si voleu, d'aquest cos celeste que des de desembre apareix cada capvespre cap a la posta del sol, brillant com la il·lusió de cada nen, i planant sobre els terrats de la ciutat anuncia la imminència de la nit més esperada. Als balcons, la nit del dia cinc, les sabates dels nens i el plat amb pa sec i aigua pels camells. Beneïda innocència!


Frontal d'altar (detall del viatge dels Mags, a cavall), procedent de l'església de Santa Maria de Mosoll (Das, Cerdanya). Tremp, relleus d'estuc i restes de full metàl·lic colrat sobre fusta. Anònim, Taller de la Seu d'Urgell, del primer terç del s. XIII. Museu Nacional d'Art de Catalunya.


Avui, dia de Reis, esperem que els Mags us hagin sigut ben propicis, i us hagin portat tota la felicitat que us mereixeu. I que l'estrella sàpiga  guiar-nos a tots pels camins de la cordura, la intel·ligència, l'honestedat i la il·lusió cap a aquesta terra promesa que cada cop sembla més llunyana.


dimarts, 5 de gener del 2016

COL·LECTIVA 15X15 (i 4)

Quarta i última entrega de les imatges de la Col·lectiva 15x15 de 2015, que es pot veure encara fins el 17 de gener de 2016. 


43 ANNA PERARNAU
44 JOAN POCH
45 MONTSE POCH
46 ANTONI POUSACOMA
47 ALBERT PUJOL
48 ISABEL RUIZ
49 TOMÀS SAFONT-TRIA
50 ALEX SALAS
51 JORDI SANTAMARIA
52 JOAN SERRAT
53 JORDI TORRENT
54 PAU VIADER
55 SUSSI VILASECA
56 CRISTINA VILLA
57 MARI CARMEN VIVES

dilluns, 4 de gener del 2016

COL·LECTIVA 15X15 (3)

Tercer blog d'imatges de les obres exposades a la Col·lectiva 15 x 15, en ordre alfabètic. 
29 TERESA LAGARES
30 DANIEL LLIN
31 RAMON LLINÉS
32 EDUARD LÓPEZ DE HARO
33 CARME LÓPEZ
34 CATHERINE LORTON
35 ANTONI LUIS
36 MARGARIDA MARCH
37 TONI MARTÍ
38 JUANA A. MOLINA
39 CECÍLIA MORALES
40 TERESA OLLER
41 MARIA OMS
42 MIQUEL ORTEGA