divendres, 30 de juny del 2017

PUBLICADES LES BASES DE LA COL·LECTIVA 2017 LLUC 2017

Com cada any per aquestes dates, ens plau convidar-vos a participar a l’Exposició Col·lectiva Sant Lluc, que inicia tradicionalment la temporada artística a Mataró.

Aquest any se celebrarà del 21 de setembre al 5 de novembre, a l’Ateneu Fundació Iluro.

Aquesta mostra col·lectiva, com sabeu, està organitzada per l’Associació Sant Lluc per l’Art, encara que, per participar-hi, no és requisit indispensable el pertànyer a l’Associació.

Ens agradaria poder comptar amb el màxim de participació, encara que les limitacions d’espai ens obliguen a que un Jurat, segons el seu criteri independent, seleccioni les obres a exposar.

Per tal d’estimular la participació i l’obra d’artistes joves, s’ha convidat altre cop els Batxillerats artístics de Mataró a participar a la Col·lectiva. Cadascun dels dos Centres que l’imparteixen (Escola Pia Santa Anna i Institut A. Satorras) seleccionarà 5 o 6 obres d’alumnes seus, que seran exposades en un espai diferenciat. El fet de venir prèviament seleccionades pel seu Centre les eximeix de passar pel Jurat.

Aprofitem l’avinentesa per comunicar-vos que aquest any l’artista convidat és l’arquitecte i escultor Agàpit Borràs.

També us anunciem que el diumenge 15 d’octubre, coincidint amb la festivitat de Sant Lluc, es durà a terme la tradicional visita col·lectiva a l’exposició, on els artistes seleccionats que ho vulguin podran explicar i comentar la seva obra amb els companys i públic assistent.

Juntament amb les Bases de la Convocatòria adjuntem la Butlleta d’inscripció, que cal que porteu ja emplenada juntament amb l’obra. Us les podeu descarregar també, si voleu, des de la plana web de l’Associació (www.santlluc.org)







dimecres, 28 de juny del 2017

ALBERT ALÍS EXPOSA A PLATJA D'ARO

L'Albert Alís ens fa arribar l'anunci de la seva propera exposició d'obra recent a Platja d'Aro, el dia 1 del mes vinent:




Em plau convidar-vos a la inauguració de la meva propera exposició "OBRA RECENT", que tindrà lloc dissabte 1 de juliol a 2/4 de vuit del vespre a OmniumarsArtGalery. 
L'exposició es podrà veure de l'1 de juliol a l'11 d'agost de 2017. 
Nova adreça:OmniumarsArtGaleryAvda S'agaró, 103Platja d'Aro(34) 972 818 611



dimarts, 27 de juny del 2017

GLÒRIA BADOSA EXPOSA AL CAPGRÒS

La nostra  companya Glòria Badosa ens convida a la inauguració de la seva propera exposició "ESPAIS AMB COLOR" a l'Espai Capgrós.







dilluns, 26 de juny del 2017

PREMI TORRES GARCÍA-CIUTAT DE MATARÓ - 3 -

ELS GUARDONATS

Les Bases del Premi estableixen que, a més d'un premi únic dotat amb 9000 €, el Jurat pot concedir fins a quatre guardons.

Aquestes obres tenen una Menció honorífica, ja que no compten amb dotació econòmica, però amb elles es vol testimoniar el valor artístic que, a criteri del Jurat, tenen aquestes obres que les fa dignes d'una distinció especial respecte les altres seleccionades.

En algunes edicions només han estat dues, o tres, però en aquesta ocasió són quatre les que el Jurat ha volgut destacar especialment. Tant a l'acta del veredicte com aquí mateix les enumerarem per ordre alfabètic, ja que les quatre tenen el mateix valor, sense que l'ordre signifiqui cap prevalència d'unes sobre les altres.

Les obres guardonades en aquesta setena edició del Premi Torres García són:


Jo Milne (Joanne Leonie Milne), Edimburg (1966). Conjugant amb cordes, III, Acrílic sobre tela. 130 x 162 cm

Jo Milne, nascuda a Edimburg el 1966, és llicenciada en Belles Arts per la Edimburg School of Art des del 1989 i posteriorment va estudiar el Master de Gravat del Camberwell School of Art a The London Institute.
De vocació mediterrània, va instal·lar-se fa un grapat d’anys a Barcelona, després del seu pas per Itàlia. Actualment és professora de Creació Gràfica a l’Escola Eina, on també va impartir les assignatures de Color i Tècniques d’Estampació.
Ha estat professora i directora del Màster Europeu de Belles Arts a la Winchester School of Art a Barcelona des de 1993 fins a 2001. També ha estat professora visitant al MassArt de Boston, a la Canterbury School of Art i a l’Europäische Kunstakademie de Trier.
Com a artista professional, la seva obra es troba a les galeries Trama (Barcelona) i Sarah Myerscough (London).
Actualment esta treballant en el seu projecte doctoral “Estructures Invisibles” a la Universitat de Barcelona.
Ha participat en nombroses exposicions, tant espanyoles com a l'estranger (Sitges, Barcelona, Londres, Edimburg, Stuttgart...Va estar seleccionada a l'anterior edició del Premi Torres García, el 2015.




Sicre (Gonzalo Sicre Maqueda), Càdis, 1967. Playa de Levante. Oli sobre lli, 146 x 162 cm.

Gonzalo Sicre Maqueda (Cadis, 1967), és un dels artistes figuratius més interessants d'Espanya. Nascut a Cadis el 1967, però establert a Cartagena, la seva obra es pot inscriure en el grup de la Pintura neo-metafísica que compta entre els seus més importants representants a Charris, Joel Mestre i Dis Berlín, reunits a la col·lectiva El Moll de Llevant a començaments dels anys 90.
Una constant en l'obra de Sicre és la presentació d'espais exteriors i interiors sense presència humana, evidenciant un clar abandó de la narració o de l'anècdota a favor de la concentració en els aspectes més purament lluminosos de la pintura
Sicre ha participat en nombroses exposicions individuals, com les de «El año del eclipse», a Cartagena (1994), «Cuaderno de Viaje» a la Galería My Name's Lolita Art de Madrid (1998), «El Museo Vacío», a la Diputació de Càdis (1999),«Niebla» a la Galería My Name's Lolita Art de Valencia (2000), «Contintental», al Reina Sofía de Madrid (2001) o a la «Toko–Utsuri», a la Galería Juan Manuel Lumbreras de Bilbao (2002).
Té obra en els principals Museus (Reina Sofía de Madrid, Artium de Vitòria, o IVAM de València), en els fons dels Ajuntaments de Cartagena, Pamplona, Valdepeñas i Càdis, d'entitats bancàries (Banc de Sabadell, Fundación Argentaria, Colección Bancaixa, Caja Madrid, Caja de Ahorros del Mediterráneo o Caja Murcia) i de diverses fundacions (Coca Cola, Unión Fenosa, Instituto Cervantes)



José Ángel Sintes (Maó, 1978). S/T (joc nou), Oli sobre tela. 100 x 82 cm.

José Ángel Sintes neix a Alaior el 1978 i és llicenciat en Belles Arts per la Universitat de Barcelona.
Després de llicenciar-se, resideix entre Porto i Lisboa fins a 2005, any en que fixa la seva residència a Menorca i exposa de forma permanent a Encant.
Amb una trajectòria recolzada des dels seus inicis per la Fundació Sa Nostra, el 2009, el “Premi Ciutat de Palma Antoni Gelabert d'Arts Plàstiques” situa a Sintes entre els noms més destacats de la pintura balear actual.
Si bé la seva obra en els seus inicis tendeix a ser expressiva i és desenvolupada en grans formats, aviat fuig de l'espectacularitat inicial i deriva en teles molt més reduïdes, amb escenes i objectes quotidians. L'obra més recent de Sintes parteix del concepte de natura morta per cridar l'atenció sobre la realitat quotidiana. Caixes, quadres, pinzells ... L'autor pinta el que té més a mà, tot i que la racionalització i la simplificació d'aquests objectes acaben donant com a resultat, en molts casos, abstraccions gairebé geomètriques.
La seva obra s'ha pogut veure en certàmens com el de la Fundació Guasch Coranty, el Salou de Recerca Pictòrica o l’Obra Oberta de la Fundació Caixa d'Extremadura, així com en la quarta i última edició del projecte Art Emergent, que reuneix una generació d'artistes representativa de la plàstica balear contemporània.
La seva obra està present en col·leccions públiques i privades a Espanya, Portugal, Itàlia, Alemanya, Regne Unit i EUA.



Manu vb Tintoré (Emmanuel van Berwaer Tintoré). Uccle (Bèlgica), 1964. Ce plat pays qui est le mien, nº 6 (Sèrie "Territoris de l'oblit"). Esmalt i llapis de color sobre paper, 150 x 150 cm.

Manu vb Tintoré va néixer el 1964 a Brussel·les, de pare belga i mare catalana.
L’any 2000, diplomat per l’Escola d’Art d’Olot, emprèn la seva carrera artística com a escultor i pintor. Els 10 anys de treball com a enginyer agrònom en diversos països en vies de desenvolupament a l’Àfrica i l’Amèrica impregnen la seva obra, alhora, d’una globalitat i d’un existencialisme aclaparadors. Tota la seva obra està vinculada a l’idea de l’ésser humà, el seu devenir i la seva relació amb l’entorn que l’envolta.Actualment viu a Catalunya, a una masia a La Garrotxa, i està representat per: Fundació Atrium Artis / Michael Dunev Art Projects / Miquel Alzueta Gallery / Galeria El Quadern Robat / Belgian Gallery / N2 Gallery/L’any 2015 va guanyar el XIV Premi BBVA de Pintura Ricard Camí (Caixa Terrassa) i en els darrers quatre anys ha estat finalista del Premi A-FAD (Edifici D-HUB Barcelona), del Premi de Pintura Contemporània Fundació Vila Casas. Can Framis, Barcelona, de la Florence-Shanghai Art Prize 2013 de Pintura i de la Biennal d’Art Contemporani de Girona.
I ha exposat a Porqueres, a la Eurantica-International Fine Art Fair de Brusel·les, a la Fundació Caixa Terrassa, a la Galeria Michael Dunev Art Projects de Torroella de Montrgrí, a la Fundació Atrium Artis de Salt, a les Galeries Hélène Sion Artcenter i Zedes, de Brusel·les, al Museu de la Garrotxa d’Olot i a Colòmbia.
    

diumenge, 25 de juny del 2017

"PARELLES ARTÍSTIQUES" EXPOSEN A TARRAGONA

Les "Parelles Artístiques", que fa uns mesos van treballar juntes i van exposar el resultat d'aquestes col·laboracions a l'Ateneu de la Fundació Iluro, exposen ara aquests treballs a Tarragona. 

Aquesta exposició col·lectiva s'inaugurarà el proper dimecres 28 de juny a les 7 de la tarda, al Refugi 1 del Moll de Costa del Port de Tarragona




Hi participen els nostres companys Albert Geronès, Maria Del Carme Vives,
Joan Poch Català, Josep Mª Gomis, Conxi Duro, Miquel Ortega Rectoret, Teresa Lagares, Carme Fageda i Antoni Luis.



dissabte, 24 de juny del 2017

TALLER D'ESTIU DE MARTA DURAN



La nostra companya Marta Duran ens anuncia el Taller d'Estiu de Pintura "TEXTURES I COLOR SOBRE PAPER" que impartirà els dies 10, 11 i 12 de juliol per la tarda al seu estudi.




dimecres, 21 de juny del 2017

VISITA COMENTADA A LA BIENNAL 2017

El passat dilluns 19 de juny va tenir lloc, a la mateixa Sala d'Exposicions de l'Ateneu Fundació Iluro on s'exhibeixen les obres seleccionades a la Biennal 2017, una visita comentada restringida a les mateixes a càrrec d'una de les persones que més i millor podien fer-ho: Glòria Bosch, en qualitat de membre del Jurat d'aquesta setena edició, i que ja va ser-ho també de la sisena.


La Glòria és historiadora, museòloga, escriptora, crítica d'art i comissària de nombroses exposicions i ha estat, també, cofundadora i directora d'art d'Espais Centre d'Art Contemporani (Girona,1987-93), coordinadora cultural de la Fundació Caixa Barcelona (Girona, 1987-1993), Directora del Museu d'Art de Girona (1995-2001) i, des del 2001, Directora d'Art de la Fundació Vila Casas.

Com a membre del Jurat ha viscut des de dins tot el procés de selecció, primer de les fotografíes de les 332 obres presentades i després de les 50 preseleccionades, fins a deixar les 40 finalistes i escollir l'obra guanyadora i les quatre guardonades.





Ens coneix perfectament, també, des de dins, i ha pogut veure com treballem i de quina forma seriosa i "professional" ens ho prenem, qualitat aquesta que han valorat sempre tots el membres dels diferents Jurats que s'han anat succeïnt al llarg dels anys, valoració compartida per tots els guanyadors i participants de les diferents edicions.

Són aquests dos aspectes els que ha volgut ressaltar la Glòria en la seva intervenció, tant de valoració del Premi Torres García en relació d'altres premis de pintura com de les obres presentades i seleccionades.




I així, després de parlar de l'origen del concurs i de les vicissituds passades al llarg de 14 anys -acompanyada en el discurs per l'Antoni Luis,- va anar analitzant primer l'obra guanyadora, la de la Mónica Dixon, les de les quatre obres guardonades i després, una a una, les restants 35. 




Des del seu coneixement artístic del que es cou en aquests moments a l'estat espanyol, i des de la seva valoració relativa com a membre del Jurat, va anar englobant les teles en grups seguint unes característiques principals : la llum, les geometries, els silencia...




Un cop finalitzada la seva anàlisi general, es va fer una visita per les diferents parets de les sales, detenint-se en aquells aspectes que més cridaven l'atenció dels assistents.




Agraïm de tot cor la valuosa aportació que ens ha fet la Glòria, i que forma part del conjunt d'activitats que s'aniran succeïnt en el marc de l'exposició com a propostes complementàries del Premi Torres García i que anirem anunciant oportunament.






dimarts, 20 de juny del 2017

OFERTA DE FINQUES POUS

Rebem de Finques Pous aquest interessant oferiment, que publiquem per si pot ser del vostre interès:

ATENCIÓ ARTISTA, VOLS EXPOSAR LA TEVA OBRA?
Si vols formar part de POUS CULTURA 2017, envia les teves dades i una mostra de la teva obra al mail finquespous@finquespous.cat  (amb l'assumpte: Pous cultura 2017). 
A mida que anem rebent les vostres propostes una persona seleccionarà a 12 artistes i contactarà amb vosaltres per dir-vos a quin dels 12 mesos exposarà el vostre art. 
L'inici de l'exposició serà l'1 de Juliol de 2017 i inclourà, a part de l'exposició a les oficines de Finques Pous, la difusió de les vostres obres mitjançant els medis dels que disposem. Facebook, twitter, pinterest, Cap Gros i un fulletó imprès pels visitants. 
Apunta't-hi!

diumenge, 18 de juny del 2017

PREMI TORRES GARCÍA-CIUTAT DE MATARÓ - 2

Mónica Dixon és la guanyadora del Premi Torres García-Ciutat de Mataró 2017 per la seva obra "Two Scapes", acrílic sobre tela, de 162x162 cm.

Mónica Dixon rebent el Premi de mans de l'alcalde de Mataró

Mónica Dixon Gutiérrez de Teránnascuda a Marlton, New Jersey (EEUU) el 1971, amb estudis de dibuix a la Fleischer School of Art de Philadelphia el 1993 i llicenciada en Belles Arts per la Universitat de Rutgersel 1997, és nord-americana de naixement i educació per part de pare, però asturiana per part de mare. Acualment viu a Oviedo i a Astúries ha desenvolupat la major part de la seva carrera artística, des que realitzés la seva primera exposició individual a la Casa de Cultura de Sales el 1994, alhora que exposava en algunes col·lectives a Filadèlfia.




La seva obra es divideix en dues sèries majors: d'una banda, els interiors (com aquest Two Scapes), en els quals reflecteix els llindars, les portes, els passadissos, els buits d'escala, les habitacions buides amb un finestral al fons, pres com a focus de llum que ho inunda tot però amb una sensació freda, despullada, entre parets blanques que ja no semblen voler donar aixopluc a ningú. Dixon mostra especial preocupació pels efectes lluminosos, aquesta llum frontal que molesta als ulls o aquest raig solar que penetra de reüll i rebota en l'envà, els porticons entreoberts o els aparadors enmig del passadís.



L'obra guanyadora: "Two scapes", de l'artista Mónica Dixon,


D'altra, els paisatges, en què la mirada es dirigeix ​​a l'exterior, amb una incidència en el buit que recorda inevitablement la poètica hopperiana i la seva constatació metafísica de la solitud. Com bé va assenyalar el periodista Joan Carles Gea en la introducció a una de les seves exposicions, les seves arquitectures solitàries, que "apareixen aixafades sota una atmosfera lluminosa, sense màcula de núvol, en els hopperians paisatges de l'Amèrica del Nord rural, semblen ressaltar el que les construccions humanes tenen de precari sota la perdurable majestat de l'espai i el cel".

Mónica Dixon té ja una més que consolidada carrera, amb premis com el de la Diputació de Ciutat Real en el Certamen Internacional d'Arts Plàstiques de Valdepeñas o el XXI Premi Nacional de Pintura 'Ciutat d'Algemesí' (València), aconseguits tots dos en 2016. També l'any passat va participar en l'exposició de suport a ATLÁNTICA XXII celebrada al Manglar d'Oviedo, i va exposar "Landscapes" a la Galería Lönebostället, a Suècia, i a la Fira AAF de Brussel·les.





Representada a Barcelona pel seu galerista Jordi Barnadas, ha exposat fa ben poc en aquesta Galeria (Col·lectiva de Primavera, 2017, i les individuals "Enyorances i records" el 2016, "Entre el cel i la terra", el 2015 i "Nowhere land" el 2014), i a la seva delegació Galeria Barnadas Huang, a Singapur ("Spanish realism", el 2015, i "A Universal Truth", 2014), entre moltes altres exposicions arreu de l'Estat: Oviedo, Zamora, Albacete, Avilés, Madrid...

Com a curiositat, hem de dir que la Mónica ja va ser una de les finalistes a la 5ª edició del Premi Tores García, el 2013, amb l'obra Exit nº 5, un acrílic de 150x150 cm:




Ella mateixa escriu sobre la seva obra:
"En mi continua búsqueda y preocupación por la luz -en un dialogo constante que mantengo en toda mi obra entre luz artificial y  natural- no busco el detalle, sino las referencias figurativas mínimas para crear sensaciones. En esa búsqueda he ido despojando el espacio pictórico de todo aquello que percibía como anecdótico. Personajes y objetos me importunaban; me distraían de lo que en realidad quería ver: el espacio pintado en sí mismo, la vibración de la luz en la atmósfera, la soledad esencial del escenario. A veces transitamos por lugares que vivimos sin saber qué guardamos de ellos. Transcurre el tiempo y no nos cuenta lo que en ellos ocurre, sino que nos lleva al abrigo de una tímida luz que conversa con nosotros. Porque la realidad que prevalecerá frente a nuestra evanescencia, no son los objetos individuales, ni su configuración particular en el espacio, sino el espacio en sí mismo y la luz que lo revela. El espacio como compartimento que describe la escenografía de la vida. El espacio en definitiva, no como mera construcción o vacío, sino como presencia".















divendres, 16 de juny del 2017

PREMI TORRES GARCÍA-CIUTAT DE MATARÓ - 1

La immediatesa de les xarxes socials -Facebook i, sobretot, Twitter-, que en aquests moments permeten transmetre instantàniament qualsevol activitat, fa que altres mitjans, com ara aquest Blog, quedin automàticament relegats a un segon terme més de comentari pausat que d'informació.

Coneguts de sobra, doncs, els detalls de la inauguració, els components de la presidència de l'acte o el nom del guanyador, que heu pogut seguir en el nostre propi Facebook, comencem avui una sèrie de posts dedicats a la Biennal que anirem alternant mentre duri l'exposició amb els altres posts habituals del Blog.







El primer està integrat, a manera de resum previ de tot l'acte, pel vídeo que va gravar i editar la Fundació Iluro, amfitriona tant de la inauguració al primer pis de l'Ateneu com de l'exposició a la planta baixa.

Des d'aquí volem agrair públicament a la Fundació Iluro les facilitats que ens ha brindat en tot moment i que han permès que el nostre somni de com podien anar les coses s'hagi vist àmpliament superat, gràcies a l'ajut que hem rebut per part seva en tot moment.






dimecres, 14 de juny del 2017

ANTONI POUSACOMA EXPOSA AL CASAL



El proper divendres 16 de juny, a les 19:30 h, tindrà lloc a la Sala Sant Lluc, al Casal de l'Aliança, la inauguració de l'exposició RECULL, del nostre company Antoni Pousacoma

L'exposició està integrada per gairebé 40 obres, entre aquarel·les i acrílics, que conformen un recull de la seva trajectòria artística, principalment d'ençà la seva jubilació professional.

L'exposició es podrà veure en aquesta sala fins al 9 de juliol, en els horaris habituals.

dilluns, 12 de juny del 2017

EXPOSICIÓ DE LUISA SEGURA



"Mostra «Draw_Raw_Graphic Interchange Format_02», un recull de les propostes artístiques desenvolupades per onze alumnes de les assignatures Taller de Creació I i Taller de Creació III, de 3r i 4t curs del grau de Belles Arts".

Com podeu veure, hi participa la nostra companya Luisa Maria Segura Requena




dijous, 8 de juny del 2017

INAUGURACIÓ DEL PREMI TORRES GARCÍA

Recordeu: Avui s'inaugura l'exposició de les 40 obres finalistes del PREMI TORRES GARCÍA-CIUTAT DE MATARÓ, a la planta baixa de l'Ateneu Fundació Iluro. 




A les 19:00 h, ACTE INAUGURAL I LECTURA DEL VEREDICTE, amb la proclamació del guanyador i els guardonats, al primer pis de l'Ateneu (entrada per carrer Bonaire). Després dels parlaments, s'inaugurarà oficialment l'exposició.

NO US HO PERDEU!!!

dimecres, 7 de juny del 2017

JOSEP Mª GOMIS EXPOSA A APARELLADORS

Aquest proper divendres 9 de juny el nostre company Josep Mª Gomis inaugura l'exposició DIBUIXOS I ESCULTURES a la nostra sala d'Aparelladors.




Com sempre, mitja hora abans, a les set de la tarda,  a L'Altre, Cafè Cultural, en Joan Poch dialogarà amb l'artista a propòsit de la seva trajectòria i de l'exposició que inaugura a continuació.



dimarts, 6 de juny del 2017

CONFERÈNCIA A CA L'ARENAS

LA TRADUCCIÓ LITERÀRIA: UN PONT ENTRE DUES CULTURES


Demà dimecres 7 de juny, a 2/4 de 8 del vespre, Marta Pera Cucurell parlarà sobre la traducció literaria a l’Associació Amics de Ca l’Arenas
Traductora professional, ha treballat per a la televisió i el cinema, a més d’una seixantena d’obres de narrativa.
L’interès pel llenguatge i les llengües, per descobrir altres maneres de dir el món i l’art d’escriure-les, la van portar a aquest ofici. Ha traduït entre altres autors, Vladimir Nabokov, Henry James, William Faulkner, Virginia Woolf, Joseph Conrad, Katherine Mansfiel, John Le Carré, Harold Pinter, Margaret Atwood, John Irving, Salman Rushdie, Robert Musil, Peter Handke, Franz Kafka.

L'any 2014 Marta Pera Cucurell el 2014 va rebre el Premi Jordi Domènech de Traducció de Poesia.