dilluns, 9 de novembre del 2009

EXPOSICIÓ JOAQUÍN TORRES GARCÍA

La Sala Dalmau inaugura demà dimarts, a les 7 de la tarda, una exposició monogràfica de Joaquín Torres García, amb motiu del trentè aniversari de la Galeria. No és funció d'aquest blog comentar ni fer propaganda d'activitats que no són de producció pròpia o dels nostres socis, però aquesta reuneix un cúmul de circumstàncies que la fan molt especial: Primerament, perquè tot el que fa referència a Torres García ens afecta molt directament, no en va el nostre Premi de Pintura porta el seu nom com a dedicatòria i homenatge. Però també, i no és menys important, per la relació que hem mantingut amb la Sala Dalmau, quan al dissenyar la primera edició del Premi la seva directora, Mariana Draper, ens va ser de gran ajut amb els seus consells i la seva mediació per aconseguir la presència de Guido Castillo a la conferència inicial.



La Sala Dalmau va ser fundada el 1979 per Francisco i Mariana Draper. El nom el van triar com a homenatge al galerista català Josep Dalmau (1867-1937), fundador de les Galeries Dalmau el 1906 i pioner a presentar a Barcelona artistes de la Vanguardia europea: entre molts altres, van passar per la seva galeria pintors com Miró, Dalí, Delaunay, Braque, Duchamp, Picabia, Leger o Matisse.
L'actual Sala Dalmau es funda el 1979, tenint molt clara la línia a seguir: d'una banda la investigació al voltant de les avantguardes històriques i de l'altra la presentació d'obra d'artistes contemporanis adscrits a la nova figuració.
Dins del cicle de les avantguardes, la galeria dedica especial atenció a l'Escola Espanyola de París, en la qual s'agrupen artistes que per diferents motius varen adoptar París com a lloc de residència durant el període d'entreguerres i l'immediatament posterior. Destaquen les exposicions dedicades a Francisco Bores, Manuel Angeles Ortiz, Hernando Viñes, Juan Alcalde, Javier Vilató o Jacint Salvadó. Precisament la galeria s'inaugura amb un homenatge a Hernando Viñes l'octubre de 1979.


En la dècada dels 90 la presència de les Avantguardes a la Sala Dalmau s'amplia. Es presta especial atenció a Joaquim Torres García i l'Escola del Sud (foto). Des dels seus inicis la galeria ha estat molt vinculada a Torres García i el seu entorn: ja el 1982 presentaven una exposició dedicada al constructivisme i el cubisme i posteriorment han anat presentant mostres vinculades tant a la seva obra com a la d'artistes del seu entorn. Va destacar especialment la dedicada al Taller Torres García, en la qual a més d'obra seva, es trobava representada la dels seus principals deixebles. El 1998, la galeria va rebre el premi de l'ACCA (Associació Catalana de Crítics d'Art) a la millor exposició de l'any precisament per aquesta mostra El Taller Torres García.


FIGURES DANS LA RUE, 1928
L'exposició que ara s'inaugura ens presenta un recorregut per tota la trajectòria de Torres García, des dels seus inicis com a il·lustrador a la Barcelona noucentista de 1898 fins al seu període de Nova York i París durant els anys 20 i 30, finalitzant amb el desenvolupament total del constructivisme a Montevideo de 1934 a 1949, any de la seva mort.


PUERTO DE MONTEVIDEO, 1940
Amb aquesta exposició, que es podrà veure fins al 31 de desembre, finalitzen els actes dedicats als 30 anys de la galeria, que van començar amb l'exposició dedicada a Le Corbusier.


TRES FORMAS ABSTRACTAS, 1940

Des d'aquí volem felicitar a la Sala Dalmau i als seus directors tant per l'aniversari com per la seva trajectòria. Enhorabona. I gràcies per la vostra feina.