divendres, 30 de setembre del 2011

ESPAI D'ART

Ahir dijous 29 de setembre, cap a les 9 de la nit, m1tv emetia el primer programa d'aquesta nova etapa d'ESPAI D'ART, de la mà de Pere Pascual.

La notícia ja seria per ella mateixa destacable, doncs era una llàstima que hagués desaparegut de les nostres pantalles locals l'únic programa que feia referència a l'actualitat artística de Mataró. Benvinguda sigui, doncs, aquesta represa, potser en un altre format, però tampoc gaire diferent al que ja ens tenia acostumats el seu conductor a la antiga TVMataró.

Si el portem aquí avui és perquè, a més, aquest primer programa va tenir com a protagonista la nostra Associació i l'exposició Col·lectiva Sant Lluc 2011. Que "la Sant Lluc" obre la temporada artística a Mataró és un tòpic que es repeteix cad any, encara que ja no sigui del tot cert. Simbòlicament, però, aquest tret de sortida és prou potent com per arrossegar, com poques, les il·lusions dels participants, els desenganys dels no seleccionats, l'assistència massiva dels espectadors, la satisfacció dels anfitrions, el negit dels organitzadors, l'angoixa del jurat i, perquè no dir-ho, el recel de la crítica.



Que el gros del programa d'ahir estigués dedicat a "la Sant Lluc", significant per tant, també, el tret de sortida del nou programa, ens omple de satisfacció i d'orgull, i ens reafirma en la idea de què, més enllà de la qualitat subjectiva de les obres, la Mostra és, objectivament, la manifestació artística més esperada pels mataronins, la més visitada i la que socialment mou més espectatives.

Benvingudes siguin, doncs, les dues represes, l'artística i la televisiva, amb el desig de poder ser molts més cops els entrevistats convidats, ja que això voldrà dir que la nostra feina segueix interessant i que, d'alguna manera, se'ns reconeixen els mèrits.

dijous, 29 de setembre del 2011

INFORMACIONS DIVERSES

Hem rebut diverses informacions d'inauguracions i activitats de socis, que us facilitem a continuació:

DOMINGO BELTRAN: CLASSES 
En Domingo ens anuncia les classes de dibuix i pintura que aquest curs impartirà al seu Taller de Artes



MARC PRAT A LLAVANERES
En Marc, després d'haver estat seleccionat a la Biennal 2011 i de participar a la Col·lectiva Sant Lluc 2011 amb dues obres de la sèrie de claustres, la mateixa amb la que ha guanyat fa poc el XXXVII Premi Bancaja de Pintura, inaugura demà divendres la nova exposició NEXUS, al Museu Arxiu de Sant Andreu de Llavaneres:




JOAN POCH A L'ESPAI CAPGRÒS
I avui mateix, a dos quarts de vuit de la tarda, en Joan Poch inaugura també, a l'Espai Capgròs, l'exposició ÀNIMES I PEIXOS, una mostra de la seva pintura i ceràmica més recent



AÑO DEL BICENTENARIO
I per acabar, i en atenció a la relació que ens uneix amb ells gràcies al Premi de Pintura Torres García-Ciutat de Mataró, us reproduïm la invitació a l'exposició col·lectiva d'artistes uruguaians que se celebra amb motiu de l'Any del Bicentenari, organitzada per l'Associació Amigos del Uruguay-Casa del Uruguay a Barcelona.






dimarts, 27 de setembre del 2011

JOVES SELECCIONATS SANT LLUC 2011


El Jurat de la Col·lectiva, a més de fer la selecció de les 90 obres que s’exposen a l’Ateneu, té l’encàrrec de l’Associació d’escollir aquells joves menors de 30 anys que al seu parer reuneixen prous mèrits com per merèixer la nostra exposició promocional.

Aquesta mostra col·lectiva dels seleccionats no té un nombre determinat de participants: de vegades han estat cinc, d’altres només dos. En aquesta ocasió són tres els que tindran l’ocasió d’exposar, pot ser per primera vegada, les seves habilitats artístiques cap a la primavera vinent.

Per ordre alfabètic, tal i com se’ls va cridar a la inauguració per rebre el diploma acreditatiu, són NATÀLIA GUERRERO HERNÁNDEZ, F. JAVIER PRETEL FRANCO I ORIOL RIBAS ABELLA.

NATÀLIA GUERRERO HERNÀNDEZ
És la més jove dels tres, encara no té 21 anys (15-12-90). Natural de Barcelona, està estudiant tercer curs de Belles Arts a la Universitat Autònoma i ha fet també cursos de Blender. És membre de la VGA (VideoGame Association) de la Facultat d'Informàtica, i treballa habitualment amb eines informàtiques en els seus treballs publicitaris i de disseny.


Dissenyadora d’estampacions per a roba (porta una botiga de samarretes de cultura visual), ha fet disseny gràfic per diversos cartells universitaris, il·lustracions per revistes d’informàtica i de telecomunicacions i grafisme per a diverses produccions de video. Col·labora en revistes universitàries com Oasi i Distorsió, I a més, pinta.



Certament, quan s’entra a la seva plana web, es té la impressió que encara està buscant el seu estil, i que toca una mica de tot sense saber ben bé per on tirar. Però és precisament en l’apartat de pintura on se la veu més segura, més agosarda i més “madura”. Les seves composicions abstractes, matèriques, tenen una riquesa sorprenent que presagien un molt bon futur de continuar per aquest camí. Juntament amb la imatge de l’obra que ha presentat a la Col·lectiva (Fondeado grafitti), a dalt, us n’oferim algunes mostres més.





FRANCISCO JAVIER PRETEL FRANCO
Ell és, en canvi, el més veterà, i aquesta primera participació a la Col·lectiva ha estat també l’última oportunitat, al seus 30 anys, de poder ser escollit com a “jove”. I no l’ha desaprofitat. Més aviat diríem que aquest és el seu any de gràcia, ja que fa uns mesos va ser seleccionat també a la 4ª edició del PREMI TORRES GARCÍA-CIUTAT DE MATARÓ 2011, on varem poder veure ja una mostra del seu estil (Opel Mataró). Des de 2009 ha participat també en certàmens de pintura de Sitges, Manresa, Benissalem, Andratx i l’Universitat de Barcelona.

En Javi és llicenciat en Belles Arts per la Universitat de Barcelona i està cursant actualment un Master en Produccions Artístiques i Recerca, a la mateixa universitat.



Us recomanem una visita al seu web, per veure amb més deteniment un bon grapat d’altres obres, que agrupa en paisatges, interiors i objectes. En totes elles, però, ens mostra un estil personalíssim, colorista, fresc i franc, que transmet optimisme i alegria per la seva llum i els colors vius, i el tractament un pèl naïf dels temes més personals. Aquí us deixem l'exemple.




ORIOL RIBAS ABELLA
L’Oriol és graduat Superior en Disseny per l’Escola Elisava (Universitat Pompeu Fabra), i els dos darrers anys ha estudiat il·lustració a l’Escola Joso. Treballa com a freelance fent encàrrecs d’il·lustració i sobretot de cal·lígraf, camp realment difícil en el que s’ha especialtzat, i en el que n’és un virtuós. Virtuosisme tècnic que sap combinar molt intel·ligentment amb una gran dosi de sensibilitat i imaginació, no exemptes d’una notable càrrega poètica. La seva obra ha sortit publicada en varies publicacions, i ha participat també en ponències sobre cal·ligrafia.




Com dels altres dos, us aconsellem vivament una visita als seu web, i us recomanem que observeu amb molta atenció els detalls més insignificants, ampliant si cal la imatge per poder-la valorar convenientment. I també com d’ells us oferim uns exemples.







diumenge, 25 de setembre del 2011

HA MORT VICENÇ ESTEVE

Avui ens arriba la trista notícia de la defunció del Sr. Vicenç Esteve i Albert, a Argentona, als 94 anys.

Al Sr. Esteve li hem d'agrair la senzillesa, l'amabilitat i el tracte exquisit que tant ell com la seva esposa ens han dispensat sempre, i evidentment, la generositat amb la que des del primer dia s'ha avingut a col·laborar en el nostre PREMI DE PINTURA TORRES GARCÍA-CIUTAT DE MATARÓ.

Tots els patrocinis són igual de vàlids, i tots igualment necessaris, però quan la contribució prové d'un particular, amb l'única intenció de fomentar l'ambient cultural i poder tirar endavant una activitat artística important, llavors l'ajut econòmic pren una altra dimensió i adquireix un valor afegit que el fa més entranyable.


Ens plau publicar aquesta fotografia de la primera fila, durant la inauguració de la primera Biennal, de 2005. El veiem acompanyat de la seva filla, a l'esquerra de la imatge, i a la dreta per el llavors regidor de Cultura, Sr. Graupera, i els membres del Jurat Sr. Ramon Manent, Sr. Arnau Puig, Sr. Paco Rodon i Sr. Daniel Giral-Miracle.

El nostre record per al Sr. Esteve, i una abraçada, amb tot el nostre afecte, per a la seva família.

dimecres, 21 de setembre del 2011

ACTIVITAT CULTURAL

CONFERÈNCIA A CA L'ARENAS
Recordem que aquesta tarda es pronunciarà la conferència MARIÀ RIBAS I BELTRAN, APUNTS D'UNA BIOGRAFIA DE L'ANY 1902 AL 1940, a càrrec de Maria Dolça Ribas i Roselló, filla de l'il·lustre mataroni.


L'acte tindrà lloc a la seu de l'Associació Amics de Ca l'Arenas, al carrer d'Argentona 64, a dos quarts de vuit del vespre.

Us adjuntem la circular que ens ha fet arribar l'Associació, perquè en tingueu un coneixement més directe.


Cal afegir que el passat 11 de setembre va fer quinze anys de la mort de Marià Ribas, arqueòleg, erudit, historiador, artista i crític d'art, que va ser un dels responsables del descobriment de la vil·la romana de Torre Llauder. Per aquest motiu el Grup d'Història del Casal ha presentat una petició a l'Ajuntament perquè se'l reconegui com a "Mataroní il·lustre". Podeu ampliar la notícia amb aquest article que li dedicava fa una setmana el setmanari Capgròs.

SANTI DOMÍNGUEZ A PREMIART
L'amic Santi Domínguez, just abans d'estiu, va exposar a la nostra Sala del Casal portant un conjunt de pintures de tema animalístic, expresat amb una tècnica molt personal que ens permet apropar-nos a la fauna africana des d'un punt de vista ben particular i suggerent. Podem veure també una d'aquestes obres, un magnífic rinoceró, a la Col·lectiva Sant Lluc, en la que destaca per la seva força i tamany.


Ara ens convida a visitar l'exposició que s'inaugura el 23 de setembre, a les 8 de la tarda, a la sala PREMIART, de Premià de Mar, on resideix. La mostra es podrà veure fons el 2 d'octubre.


diumenge, 18 de setembre del 2011

TEMES PENDENTS

Amb la inauguració de la Col·lectiva i totes les feines d'infraestructura, ens havien quedat pendets dues inauguracions i una convocatòria

AMALIA 17 AL CASAL
Ahir dissabte es va inaugurar a la nostra Sala Sant Lluc del Casal l'exposició col·lectiva dels alumnes del taller Amàlia 17, a càrrec d'Esther Aliu. El tema monogràfic del treball era el que dóna títol a l'exposició, VINYES. La mostra es podrà veure fins el 12 d'octubre.
Podeu saber més del Taller visitant el seu web:


JORDI JUBANY AL CLAUSTRE
També des d'abans d'ahir 16 de setembre, i fins l'1 d'octubre, es podrà veure a la Galeria El Claustre, de Figueres, (c/ Sant Pau, 11) l'exposició de pintures de Jordi Jubany, que inaugura la temporada artística 2011-2012 i alhora els actes de celebració del 30 aniversari de la Galeria d'Art El Claustre a Girona. L'exposició va presidir-la el president de la Diputació de Girona, Sr. Jaume Torremadé, i amb ella en Jordi s'incorpora al col·lectiu d'artistes de la Galeria.



L'exposició, si hi esteu interessats, la podeu veure visitant el web de la galeria:


CONVOCATÒRIA D'EX-LIBRIS
I per últim us adjuntem la convocatòria per la realització d'un Ex-libris, destinada a gravadors, que pensem pot ser del vostre interès



divendres, 16 de setembre del 2011

LA COL·LECTIVA SANT LLUC 2011


Ahir al vespre es va inaugurar a l'Ateneu Caixa Laietana la Mostra que ens dóna nom, i que és també l'origen de la raó de ser de l’Associació: L'Exposició Col·lectiva que, per tradició, ja s'anomena "La Sant Lluc".

LA POSTAL
Si ens mirem les fotos de les inauguracions dels darrers anys, ens hauríem de fixar en el perímetre d’alguns abdòmens o en l’augment de cabells blancs per distingir entre les més antigues i les recents: sempre amb el mateix escenari, el mateix alcalde, els mateixos representants de Caixa Laietana, el mateix president de l’Associació...
Aquest any, però tot s’ha capgirat. Per raons logístiques dels anfitions, les dues plantes superiors de l’Ateneu s’han sustituït per la planta baixa, ampliada, i el primer pis, guanyant en espai, esponjositat de les obres, vistositat  de l’exposició, visibilitat des del carrer i millor accessibilitat.


Per raons òbvies també, Joan Mora sustitueix a Joan A. Baron com a màxim representant municipal, i Jordi Beltran pren el relleu de Ricard Navarro/Jaume Boter de Palau al capdavant de l’Obra Social de Caixa Laietana. I a més, l’ausència d’Antoni Luis, a l’estranger aquest dies, ha portat a Daniel Llin a sustituir-lo com a representant de l’Associació. Fins i tot la conducció de l’acte ha recaigut, en aquesta ocasió, en Lluís Junvinyà. Un canvi total de postal, doncs, que ha donat, si més no, una imatge insòlita a la inauguració.


PARLAMENTS
Amb l’agraïment del presentador a públic i autoritats per la seva assistència, va començar el torn d’intervencions el Sr. Jordi Beltran, President de Fundació Caixa Laietana, com a anfitrió de l’acte. El va seguir Daniel Llin, en nom del President de l’Associació, en la seva qualitat d’organitzador de l’exposició.




JOVES SELECCIONATS
Va arribar aleshores el moment de donar a conèixer els noms dels joves seleccionats. L’elecció del Jurat va recaure en Natàlia Guerrero Hernàndez, F. Javier Pretel Franco i Oriol Ribas Abella, que van recollir el diploma acreditatiu de mans del Sr. Mora, el Sr. Beltran i el Sr. Llin, respectivament.




INAUGURACIÓ OFICIAL
Un cop desvelat el secret, el presentador va cedir la paraula a l’Alcalde de Mataró, Sr. Joan Mora, que va acabar la seva intervenció donant per inaugurada aquesta nova edició de la Col·lectiva Sant Lluc 2011. I abans d’anar a prendre una copa de cava i veure la mostra amb més deteniment, es va fer la foto de rigor amb tots els membres de la presidència i els tres joves seleccionats.




ACTE SOCIAL
Com sol passar en aquest tipus d’inauguracions, va començar llavors una intensa activitat social per part d’artistes expositors, amics, familiars i públic assistent. Aquí en teniu una mostra, que acabem amb la imatge de l'artista convidat, Paco Cabanillas:









dimecres, 14 de setembre del 2011

ENGEGA LA COL·LECTIVA!

Demà al vespre s'inaugura la tradicional MOSTRA COL·LECTIVA SANT LLUC 2011. Per la seva plena vigència, reproduïm enterament el post del 15 de setembre de l'any passat, canviant només, naturalment, les dades i noms per els actuals.


La participació es manté pràcticament estable aquestes darreres convocatòries,  i aquest any ha sigut de 111 obres, a més de les tres dels artistes homenatjats In Memoriam (Guerau Calàbia, Emília de Torres i Robert Vives Saurí), que no passen selecció del Jurat.

Com ja hem explicat abastament, el nombre fixe d'obres que s'exposen és de 90, incloses les dels homenatjats. Per tant el Jurat ha de prescindir de les que excedeixen d'aquest nombre, que en aquest cas son 24.

No volem entrar en cap discusió ni fer cap valoració de la qualitat de les obres no seleccionades: entenem perfectament el disgust dels exclosos, però hem de recordar un cop més que ni la Junta ni l'Associació tenim res a veure en l'admissió o exclusió de les obres presentades.

Ben al contrari, hem delegat en un Jurat extern aquesta feixuga tasca i no podem fer més que agrair la seva feina desinteressada, les hores dedicades i els maldecaps que comporta aquesta responsabilitat. I com no pot ser d'altra manera, recolzar absolutament les seves decisions autònomes i respectar -i fer respectar- el seu veredicte.

És precisament per respectar la seva objectivitat de criteri que volem mantenir la seva composició en l'anonimat, de la mateixa manera que som absolutament escrupulosos en preservar la identitat dels artistes no seleccionats.

Aprofitem aquest espai per felicitar sincerament els artistes seleccionats, agrair de nou la dedicació i l'esforç dels membres del Jurat i encoratjar aquells que no veuran la seva obra penjada a seguir treballant amb més ganes encara per la propera edició.

A tots els participants -als exclosos especialment- els volem recordar que no es jutgen persones, ni es valoren capacitats artístiques personals: se seleccionen OBRES presentades, i l'exclusió depèn de la seva qualitat, però també de la qualitat relativa dels altres participants.

La Sant Lluc comença. Visca la Sant Lluc!



dimarts, 13 de setembre del 2011

PRIMERES INAUGURACIONS DE LA TEMPORADA


Teníem pendent encara el comentari de les primeres inauguracions de la temporada, que aquest any han estat ben matineres. Sembla que tenim molt assumit allò de que si ens llevem ben d’hora i treballem molt serem imparables…!

TONI MARTÍ A LA PRESÓ
Amb una assistència molt notable de públic, tenint en compte les dates, la calor insuportable de la Sala va aconsellar fer la inauguració al pati. La va presentar el president de l’Associació, Antoni Luis, i un amic de l’artista, Quim Roy, que molts recordareu per la xerrada que va fer el mes de març passat a Ca l’Arenas, com a escenògraf i director artístic de la sèrie de TV3 “Ermesenda”. El cava fresc i uns reconfortants daus de síndria van ajudar a fer més suportable la xafogor de la tarda.










JOSEP MARIA JODAR AL COL·LEGI D’APARELLADORS
L’aire condicionat del Col·legi va fer miracles, en canvi, a la segona inauguració de la temporada, primera en aquesta Sala. Va presentar l’acte Daniel Llin, per l’Associació -per ausència del president- i Pere Jubinyà pel Col·legi, i també va dir unes paraules l’amic de l’artista i surfista com ell Didac Piquer, editor del llibre que està preparant sobre l’obra d’en Josep Maria. D’ell són les paraules que descriuen l’obra penjada a la Sala, identificant les costes californianes amb les del seu Maresme: “Les propietats edèniques de Califòrnia traspolades a la costa del Maresme com postals atemporals. De la cultura del “beachlife” californiana a la cultura pop del Maresme. De Ventura a Mataró, de Topanga a Mongat, de Paradise Cove al Masnou... com velles postals de “Escudo de Oro”. Ideogrames d’indianos del segle XX, que van buscar a Califòrnia el que ja tenien a la costa del Maresme”...