dijous, 31 d’octubre del 2013

EXPOSICIÓ DE MIQUEL ORTEGA RECTORET


El nostre company Miquel Ortega Rectoret, que acaba de clausurar la seva exposició a la nostra sala de La Presó, ens comunica la seva propera exposició a Vilasssar de Mar, a l'Espai Cultural Can Bisa (c/ Montserrat, 8).

La mostra que presenta porta el títol de "Mosaic: de l'artesania a l'art", s'inaugura el proper diumenge 3 de novembre al Fotobisa, a les 12:00 h del migdia, i es podrà veure fins el 15 de desembre.

Desitgem a en Miquel que l'èxit d'aquesta mostra l'ajudi a superar uns dífícils moments personals, un desig d'ànim que fem extensiu a tota la seva família.

dimecres, 30 d’octubre del 2013

"UN CAFÈ AMB..." TONI MARTÍ

Des de Clack ens passen el vídeo que van enregistrar i editar de l'entrevista amb Toni Martí a l'escenari de El Públic.

Es tracta de "Un cafè amb...", l'habitual xerrada-col·loqui entre l'artista i comunicador Joan Poch i l'artista que inaugura mitja hora després a la Sala d'Exposicions del Col·legi d'Aparelladors.

En aquesta ocasió l'entrevistat era TONI MARTÍ, el pintor i arquitecte que el passat 4 d'octubre va inaugurar la seva exposició "PAISATGES", i que s'ha pogut veure fins aquest cap se setmana (Per qüestions d'agenda i horaris, l'entrevista es va efectuar el divendres següent, 11 d'octubre).



dimarts, 29 d’octubre del 2013

MARC DURAN A APARELLADORS


El dimecres 30 d'octubre s'inaugura al Col·legi d'Aparelladors l'exposició EL DESGEL HUMÀ, un muntatge amb fotografies de Marc Duran i textos de Francesc Bailón.

El mateix Marc Duran ens explica en aquest document que reproduïm la seva visió del fenòmen i el per què de l'exposició:


“Mentre remo, se sent el so del gel al fondre’s. Navego amb caiac pels fiords de Grenlàndia envoltat d’icebergs que no paren de canviar de forma cada vegada que els miro. Això va molt ràpid, tot es desfà molt ràpid.

Fotografio i immortalitzo moments i formes que mai més tornaran a ser iguals.”

L'escalfament del nostre planeta constitueix una de les majors amenaces socio ambientals a les quals s'ha d'enfrontar la humanitat en aquest segle. L'augment de la temperatura a la terra té un impacte preocupant i significatiu en la societat, l'economia i el medi ambient, afectant a moltes persones i ecosistemes. El canvi climàtic a nivell mundial provoca l'extinció de molts éssers vius i té conseqüencies nefastes per a la humanitat.

L’exposició mostra el meu punt de vista sobre el desgel a través d’una sèrie de fotografies preses durant una expedició de vuit catalans als fiords de Grenlàndia.
Allà vaig poder apreciar la bellesa de les formes canviants que produeix el gel al 
desfer-se.

Les imatges belles contrasten, però, amb un greu problema de rerefons: el gel està desapareixent de l’Àrtic, i aquest fet posa en perill la vida de la gent que viu allà: el poble inuit.

Els inuit depenen en certa mesura d'una economia tradicional de subsistència. Aprofiten al màxim els recursos existents en el seu mitjà. Malauradament la seva forma de vida tradicional s'està veient afectada pels problemes mediambientals existents en tot el planeta.

“La gent no sembla comprendre que el què fan diàriament té un impacte directe sobre els pobles i la vida silvestre del nord”. “Vostès van al supermercat per a aconseguir aliments. Nosaltres sortim a la terra a caçar, a pescar i a recol·lectar. El medi ambient és el nostre supermercat”. Sheila Watt-Cloutier Cloutier (Presidenta internacional de la Conferència Circumpolar Inuit).

Els inuit estan intentant readaptar-se mentre el seu món s’està desfent molt ràpidament. Els seus avantpassats van fer front a d’altres períodes d’escalfament climàtic i van aconseguir sobreviure. Grenlàndia perd 248 km3 de gel a l'any i des de 1991, la seva temperatura mitja ha augmentat 3,9º C.

“Hi ha tants canvis que les velles generacions no són capaces d’ensenyar als nens el que saben” “Sense gel no podem viure. Sense gel no som res. Quan desapareix un element de la nostra vida, després d'ell desapareix tota la resta. És com el gel. O es manté tot junt o la nostra vida perd sentit”. (Inuit anònim)

La finalitat de l’exposició és donar a conèixer els efectes del canvi climàtic en la regió àrtica on viuen els inuit i com aquests estan condicionant el futur d’aquest poble, i a sensibilitzar des del punt de vista humà, de les conseqüències derivades del nostre maltractament al planeta.

A través d’opinions i textos que ha recopilat Francesc Bailón (antropòleg especialitzat en la cultura inuit i guia cultural de viatges a l´Àrtic), podreu posar-vos a la pell d’un poble que es desfà, com el gel. 

Marc Duran


Com ja és habitual, mitja hora abans de la inauguració tindrà lloc a El Públic la xerrada-col·loqui entre l'artista i comunicador Joan Poch i els protagonistes de l'exposició.


dilluns, 28 d’octubre del 2013

POL CODINA INAUGURA A LLAVANERES

En Pol Codina ens fa arribar la invitació de l'exposició d'escultures que s'inaugura aquest dimecres a les 19:30h al Museu Arxiu de Llavaneres.


En aquesta exposició, que porta per títol FORJANT CAMINS, en Pol ens presenta un recull d'escultures que ha anat fent durant aquests darrers anys, i també les seves últimes peces.

La mostra es podrà visitar a Can Caralt dins el 24 de novembre.

diumenge, 27 d’octubre del 2013

ELS NOSTRES SOCIS: ALBERT ALÍS

Seguint l'ordre alfabètic que ens hem marcat, avui ens toca parlar de

ALBERT ALÍS

TRAJECTÒRIA ARTÍSTICA

La trajectòria artística de l'Albert (Mataró, 1961) arrenca de ben jove, quan amb 14 anys obté un primer premi a Ceuta (1975) i als 15 un primer premi a Mataró (1976) i un segon premi a Barcelona (1976).

Als vint anys, l’any 1981, fa la seva presentació com a pintor professional amb una exposició al Museu Municipal de Mataró. En aquesta mostra ja queden ben palesos els fruits dels estudis realitzats amb Pablo Mañé, Raúl Capitani i J. Martínez Lozano.

Cap a finals dels vuitanta la seva obra ofereix un nou aspecte del paisatgisme tot fent abstracció de les tonalitats clàssiques i habituals amb una concepció abstracta que fa de la llum la veritable protagonista. Aquest expressionisme vital el porta a obtenir el premi Isern i Dalmau de Pintura Jove a la Sala Parés (Barcelona 1989) i diversos premis al concurs Vila de Palamós (1989, 1990, 1991 i 1993) inclòs l’Extraordinari de la Crítica (Palamós 1995).

Actualment, l’obra de l’Albert Alís ofereix una visió peculiar del món i de la pintura fent expressius els espais, suggerint amb les formes i evocant amb el color, tot sota el signe de la sobrietat. L'Albert entén el quadre com una conversa: quan està tot dit, una paraula de més –una pinzellada de més- distorsiona el missatge.

Els seus darrers treballs l’han portat a ser finalista als XVI, XVII i XXII Premis BMW de Pintura (Madrid 2001, 2002 i 2007), al XXV Salón de Otoño de Pintura (Plasencia 2003), al IV Certamen Nacional de Pintura Parlamento de la Rioja (Logroño 2004) i al Premi Ricard Camí (Terrassa 2005 i 2007) i als XIII i XIV Premio Ciudad de Tudela (2005 i 2006).

L'ESTUDI

L’any 2002 instal·la el seu estudi en una antiga fàbrica tèxtil al carrer Argüelles número 33 de Mataró. Aquest espai ample i diàfan el permet treballar en grans formats i també realitzar-hi exposicions, xerrades i cursos de dibuix i pintura. Es tracta, en definitiva, d’un espai de trobada obert a tothom que vulgui visitar-lo.


El mateix local li serveix d'inspiració per a un gran nombre d'obres:

Estudi III
Interior

EXPOSICIONS

L'Albert ha participat en nombroses exposicions, tant a Espanya com a l'estranger. Podem destacar les de Barcelona, Sant Cugat del Vallès, Mataró, Reus, Platja d'Aro, Vitoria, Marbella, Madrid i Girona, a l'estat espanyol, i les de Múnic, Brussel·les, Gante, París o La Haia més enllà de les nostres fronteres.


La més recent va ser a l'abril, a la galeria BauArt de Basilea, i era la seva primera exposició individual a l’estranger. Portava per títol "Voller Licht",  ‘Ple de llum’. i aplegava setze pintures a l’oli, on es podia apreciar el treball amb la llum i l’atmosfera ambiental tan característics d’Alís i que fan tan reconeixibles els seus treballs. Aquesta galeria dedica totes les exposicions d’aquest any a la llum, i és en aquest context que van decidir convidar-lo.

La galeria BauArt, poc abans d'inaugurar-se l'exposició Voller Licht

MUSEUS I COL·LECCIONS

La seva obra es troba representada al museus i col·leccions següents: Pinacoteca del Museu Arxiu de Sant Andreu de Llavaneres, Ajuntament d’Arbúcies, Ajuntament d’Argentona, Donació Francesc Galí de Palamós, Museu de l’Aquarel·la de Llansà - Fundació J. Martínez Lozano, Fundació Iluro de Mataró, Fundació Jaume Vilaseca de Mataró, Parlamento de la Rioja, Museu Municipal de Mataró i Consell Comarcal del Baix Camp de Reus.

GALERIES

També ha exposat en diverses galeries. Entre d'altres: Anquin's, de Reus; El Claustre, de Girona; Anna-Maria Burger, de Munic; Pedro Torres, de Logroño...

Galeria d'Art L'Arcada, de Blanes, de la que n'és un dels artistes del seu fons 

PREMIS

La llista és tan extensa que no cap sencera en aquesta breu ressenya. Al primer apartat ja hem esmentat els principals. Només afegirem, per relació directa amb l'Associació, que va ser finalista en la segona edició (2007) del Premi Torres García-Ciutat de Mataró, amb aquesta obra:

Deconstrucció. Oli sobre tela. 195 x 162 cm

CURSOS

Des de fa molts anys l'Albert simultaneja la seva activitat artística amb la docent, convertint el seu estudi en un centre viu d'aprenentatge pel que han passat gran nombre d'alumnes de la comarca.

Actualment imparteix uns cursos d'estiu amb l'objectiu de donar als participants una sòlida noció de com captar i interpretar l'atmosfera ambiental, i diversos monogràfics durant l'any sobre temes concrets: el retrat, la aquarel·la, el cos...


EXPOSICIONS SIGNIFICATIVES

Per la relació directa amb la nostra Associació, destaquem una doble exposició que l'Albert va realitzar el juliol de 2009 a les nostres sales del Casal i de la Presó. La mostra portava per títol "Estudiant el cos", i coincidia en el temps amb la que una setmana abans acabava d'inaugurar a l'Espai Capgròs, dedicada al paisatge urbà tractat a manera de cartell:


La doble exposició a les nostres sales tenia un mateix argument, l'estudi del cos, però tractat amb procediments diferents, ja que "el concepte, la idea bàsica, és sempre el mateix, una constant en tota la seva obra: la recerca de l'essència, despullada de tot allò superflu que no sigui estrictament necessari".

Presentació a La Presó
La de la Sala Sant Lluc, al Casal, estava formada íntegrament per dibuixos, esbossos i estudis preliminars (o definitius) al carbó, al grafit, o amb el recolzament del blanc per les llums en els realitzats sobre paper gris de mitjos tons.

A la Presó continuava l'exposició amb la mateixa temàtica que al Casal, però aquí integrament amb olis. L'Albert, a la presentació, va fer referència a que ell no la busca deliberadament, la bellesa, ja que en principi només pretén trobar l'armonia, i per sobre de tot, estudiar la llum, base i essència de tota pintura.

Dues de les obres a l'oli, a la Presó

OBRA

Interiors
Estació de França XIII
Estació de França XV
Estació de França VII
Estudi II
Paisatge urbà

Plaça Independència, (Girona)
Plaça Reial, (Barcelona)
Pont d'Alexandre, (París)
Firenze (Itàlia)
Naturalesa i paisatge

Font 
Hivern
Roques 
Pluja

Podeu veure moltes més obres, i conèixer altres aspectes de la seva trajectòria artística, si entreu en el seu web i en el seu facebook, o consultant la seva entrada a la Viquipèdia.


dissabte, 26 d’octubre del 2013

LA SANT LLUC DE BARCELONA

El Cercle Artístic de Sant Lluc rep la Medalla d'Or al Mèrit Cultural



L'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, va presidir dilluns passat, al Saló de Cent, l'acte de lliurament de la Medalla d'Or al Mèrit Cultural al Cercle Artístic de Sant Lluc pels seus 120 anys d'inestimable labor en la pràctica artística.

"El Cercle Artístic de Sant Lluc ha estat una eina clau en el foment de la vida cultural de Barcelona i de Catalunya", va assenyalar Trias, que ha reconegut que Barcelona "és una ciutat de cultura, coneixement, creativitat, innovació i benestar" gràcies a la feina de moltes persones, entitats i institucions com el Cercle Artístic de Sant Lluc, on hi han estat vinculats artistes com Miró, els germans Llimona, Gaudí, Puig i Cadafalch o la Coral Sant Jordi.

Des d'aquí felicitem l'entitat homònima pels 120 anys d'existència i per la medalla que els han concedit.



divendres, 25 d’octubre del 2013

NOVA TEMPORADA A CA L'ARENAS


Dissabte a les 19.30 h s'inaugura la nova temporada expositiva de Ca l'Arenas.

Art a Mataró 1942-1958: els anys de la represa és la primera de les tres temporades que programa el Centre d'Art del Museu de Mataró i vol recuperar i recapitular la història expositiva de la ciutat a partir de l’activitat desenvolupada pel Museu de Mataró, des d’inicis dels anys 40 fins a l’actualitat.

Àlex Mitrani és el comissari d'una exposició que mostra peces d'importants artistes de la ciutat com Estrany, Cuyàs o els germans Arenas, que van conviure en aquells anys amb avantguardistes com Rovira-Brull, Alcoy o Villèlia i, tots ells, al costat de noms essencials com Tàpies, Ponç, Cuixart, Hernández Pijuan o Tharrats.

Per a més informació podeu seguir el twitter @culturamataro i la pàgina de facebook de Cultura Mataró



dijous, 24 d’octubre del 2013

RAUL CAPITANI / SALVADOR ESPRIU


La pell de brau
Raúl Capitani / Salvador Espriu

Amb motiu de la celebració de l'Any Espriu, i a iniciativa de les Biblioteques de Mataró, l’associació Els Dimarts del Llimoner i la Comissió de l’Any Espriu a Mataró, s'inaugura avui 24 d’octubre, a les 19.30 h, a la Biblioteca Antoni Comas, l'exposició dels gravats que Raúl Capitani realitzà el 1984 
inspirant-se en els poemes de La pell de brau (1960) de Salvador Espriu.

La mostra es podrà veure simultàniament a les dues biblioteques de Mataró -Biblioteca Pompeu Fabra (Plaça d’Occitània, s/n.) i Biblioteca Antoni Comas (Carrer d’Enric Prat de la Riba, 110, antic Escorxador)- del 24 d’octubre al 15 de novembre de 2013. 


dimecres, 23 d’octubre del 2013

NOVA EXPOSICIÓ DE MARC PRAT

Fins el 10 de desembre es podrà veure l'exposició PERSPECTIVES, de Marc Prat, a l'Hotel Grand Marina, dins l'edifici del World Trade Center de Barcelona.

L'exposició es va inaugurar ja fa dies, el 10 d'octubre, tot just després de tancar la del Col·legi d'Aparelladors, però es podrà veure encara fins el 24 de novembre.


EXPOSICIÓ DE MERCEDES RODRÍGUEZ "MERCERO"


La nostra companya Mercedes Rodríguez, "Mercero", ens fa arribar la informació de la seva exposició ELS MEUS MOMENTS, que s'inaugurarà el proper dia 26 d'octubre a les 8 del vespre al Museu del Càntir d'Argentona.

L'exposició es podrà visitar fins el 24 de novembre



dimarts, 22 d’octubre del 2013

ORIOL DE LA HOZ A LES ESMANDIES

L'Oriol de la Hoz, de qui acabem de publicar les seves notes de viatge, ens fa arribar la invitació de l'exposició que inaugura aquest proper divendres a les set de la tarda, a les Esmandies. El seu títol és "dibuixos, etcètera" i es podrà veure en aquest Casal fins el 25 de novembre.


Normalment només publiquem la invitació o el cartell, ja que solen tenir la mateixa imatge i per tant no aporten informacions diferents. En aquest cas, però, la potència de les imatges diferents en cartell i invitació, i el nou aire que sembla donar a la seva trajectòria pictòrica (només cal comparar-les amb els apunts del diumenge passat), mereixen la doble publicació per fer-nos una millor idea de la seva proposta artística actual.


diumenge, 20 d’octubre del 2013

APUNTS DE VIATGE: ORIOL DE LA HOZ

Seguim amb la publicació dels APUNTS DE VIATGE que ens heu anat fent arribar.

Avui li toca el torn -per rigorós ordre de recepció- a Oriol de la Hoz Devi, que ens envia uns quants apunts fets amb canya i tinta al poble d'Alentorn, a la comarca de La Noguera, la Sermana Santa passada.

Arbre de l'hort
Branques
Cal Figueras
Cal Tarré
Camp d'ametllers 
Camp en guaret
Camp
Descampat
El Montsec i Sant Mamet
Sant Ermengol
Troncs
Cargols a la llauna


divendres, 18 d’octubre del 2013

SANT LLUC

Avui és Sant Lluc, el nostre patró.

Lluc, deixeble de Pau de Tars, va ser un dels quatre evangelistes (Joan, Marc, Mateu i Lluc) i va escriure també Els Fets dels Apòstols, a més del seu Evangeli. El seu símbol com a evangelista és el brau.

Miniatura del "Mestre de l'escola de Fulda"

Si s'ha convertit en patró dels artistes és perquè en la tradició cristiana, sant Lluc l'Evangelista va ser el primer pintor que va retratar la Mare de Déu en vida (història divulgada per la Llegenda Àuria en el segle XII).

Miniatura del "Llibre d'Hores",
manuscrit de la Llibreria del Congrés (1533)

La basílica romana de Santa Maria la Major custodia una famosa icona de la Mare de Déu, coneguda amb el nom de "Salus Populi Romani", salvació del poble romà, que la tradició assegura que fou pintada per sant Lluc. Uns recents estudis han establert que l'edat de la icona és d'uns dos mil anys aproximadament, la qual cosa no contradiu aquella venerable tradició.

Icona coneguda com a "Salus Populi Romani",
a la capella Borghese de Santa Maria Maggiore de Roma

Moltes han estat les representacions de sant Lluc pintant la Verge. Entre les més conegudes destaca la de Roger van der Weyden, que en va fer quatre versions: la de l'Ermitage de Sant Petersburg, la de l'Alte Pinakothek de Munich, la del Museu Groeninge de Bruges i la del Museu de Belles Arts de Boston, que es considera l'original:

Roger van der Weyden: "Sant Lluc dibuixant la Verge",
Museu de Belles Arts de Boston.

Més modernament, unes de les més espectaculars son les de Jan Mabuse i la del Guercino:
Jan Mabuse: Sant Lluc pintant la Verge
Guercino: Sant Lluc evangelista

Els Gremis de Sant Lluc (també anomenats guildes, corporacions, confraries o companyies de Saint-Luc) eren organitzacions estrictament reglamentades, de tipus corporatiu, de pintors, d'escultors i d'impressors. Van ser molt actives des del segle XIV a Itàlia (Florència), als Països Baixos (Bruges, Anvers, Utrecht, Delft o Brusel·les), als països renans i a França.

Cases dels gremis a Anvers

El gremi garantia un suport als artistes locals excloent la competència i oferia la possibilitat d'obrir un taller amb aprenents que no tenien el dret de signar les seves obres, que eren automàticament propietat del professor.

A Delft, després de la destrucció de la guilda original, s'ha fet una reconstrucció de l'ambient que es respirava en el seu interior a l'època en la que Vermeer n'era el rector.