divendres, 15 d’agost del 2014

PINTURES DE BENET COLL I ALSINA A ARENYS DE MAR

Rebem de l'amic Benet Coll i Alsina la comunicació de la nova decoració de l'altar del Santíssim, de la parròquia d'Arenys de Mar, per la qual ha realitzat dues pintures pels plafons laterals del Sagrari.


Reproduïm el text del suplement del Full Parroquial corresponent al diumenge 17 d'agost del 2014, en el que s'explica a bastament aquesta aportació seva:

"Tal i com informàvem el 13 d’abril, en la restauració de la Capella del Santíssim de la Parròquia de Santa Maria d’Arenys de Mar hi quedaven pendents les pintures dels nous plafons laterals de l’altar. Ara, ja des de la setmana passada, l’espai compta amb la decoració de dos olis sobre fusta de 5 mm (2 x 110 x 110 cm), obra de l’arenyenc Benet Coll i Alsina.

Són paraules de l’autor les que ens expliquen que s’ha optat per deu figures eclesials vinculades especialment amb el sagrament eucarístic, cinc santes i cinc sants. Podien haver estat uns àngels adorant, però el sagrament concreta la fe i la vida cristiana que els sants exemplifiquen.

Hi estan representats amb els corresponents símbols i actituds:

1. Santa Teresa, Santa Caterina, Sant Bernat, Santa Margarida i Sant Pasqual.

2. Sant Tarsici, Sant Tomàs, Santa Clara, Santa Gemma i Sant Pius.

Estan emmarcats dins el temple, com a comunitat eclesial, presidits per la representació de l’Esperit Sant que és el Protector enviat per Crist, conductor i vivificador de l’Església, simbolitzat, el primer, amb el vent suau, “pneuma” aire, buf, esperit, i l’altre amb el foc manifestat als apòstols en forma de llengua ígnia. No s’ha expressat amb la forma “de colom” com es relata també a l’evangeli, perquè aquesta és exclusiva del moment del baptisme de Jesús per Joan.

A la franja de la base hi han escrits els noms, i uns quadrats que signifiquen les “pedres vives” de l’església de Déu. És a dir, tots els sants i santes que al llarg de la història han enriquit i aportat en el conjunt de la cultura d’occident i de l’orient mitjà, significat amb lletres hebraiques, gregues, llatines i ciríl·liques. Així mateix, l’autor agraeix públicament a Mn. Elies l’oportunitat de poder-se expressar artísticament en aquest vessant d’art religiós, derivada d’una primera reunió amb excatequistes de la catequesi de la Parròquia".