dimecres, 15 d’abril del 2015

PRESENTACIÓ DEL CATÀLEG DE FRANCESC BAS ESPUNY

Aquest divendres 17 d'abril, a les 20 h, tindrà lloc a la botiga Arts i Papers (c/ Pintor Gimeno, 11) de Tortosa el llibre Francesc Bas Espuny i el cartellisme de postguerra a Tortosa


Recordem que Francesc Bas Espuny, pare del grafista i publicista Francesc Bas López (autor de l'actual logotip de l'Associació) va ser un reconegut dibuixant i cartellista.

Bas Espuny, mataroní, que va ser profesor en els Arts i Oficis de Mataró en l’època de Rafel Estrany, va traslladar-se a Tortosa el 1940, en plena postguerra,  on va exercir com a delineant municipal i on va dissenyar la majoria de les imatges corporatives de les seves Festes Majors. També va exercir el seu mestratge a l'escola de Maestria Industrial de Tortosa. 

Cartell de l'exposició de 2014

És en aquesta ciutat que, ara farà un any, li van organitzar una gran exposició antològica: Francesc Bas Espuny i el cartellisme de postguerra a Tortosa, d'Albert Curto i Laura Tienda, ve a ser el catàleg de l'exposició homònima organitzada la primavera de 2014 per l'Arxiu Comarcal del Baix Ebre.
"Es tracta del recull gràfic sobre l'obra de difusió, especialment cartells i programes de festa, de l'artista mataroní, vinculat i afincat a Tortosa durant el període de la postguerra. Francesc Bas Espuny, en ser un dibuixant i pintor polivalent, va tocar diferents arts aplicades, fins i tot en el camp de l'art efímer. Cal valorar la seva professionalitat i qualitat en l'execució de les seves obres, així com la versatilitat i innovació que el van situar com un referent a Tortosa, a un nivell equiparable als artistes més coneguts i famosos.
El llibre reprodueix una selecció de cartells, orles, programes de festa, exlibris, nadales i d'altres dibuixos, tot contextualitzant-los i interpretant-los a partir de les dades biogràfiques i socials que li donen contingut.