L'amic Manolo Contreras, un dels participants, ens fa arribar unes fotografies d'aquesta aventura, que intercalem en l'article de Vern Bueno que els hi dedica CAPGRÒS, i que transcrivim íntegrament:
La música unifica el fet creatiu de totes les obres d’aquesta exposició, el títol de la qual pren un vers d’un poema de Verlaine. Cada artista cedirà una de les dues obres que presenti per a la futura Maison de la Culture, un centre de creació per als artistes de la zona que servirà per promoure la cultura tuareg. A més de la mostra, aquesta Trobada internacional de l’imzad comptarà amb col·loquis, debats, conferències i concerts. Marga Riera explica que l’imzad és “la punta de llança” de la cultura tuareg, i per això és important la seva recuperació, tal i com estan fent les noves generacions d’aquest poble africà. La presidenta de Sauver l’Imzad va ser qui va demanar a Riera que fes de comissària de l’exposició, que ha volgut afrontar “amb un ventall d’artistes el més variat possible”, que treballen en àmbits diversos com l’escultura, la pintura o els vitralls. Un dels artistes que viatjaran a Tamanrasset, el fotògraf i pintor Manuel Contreras, destaca que marxen “a un lloc remot però seductor” on espera repetir “la bona acollida” que va viure fa uns anys en un viatge a l’Atlas marroquí. Els espera una ciutat de 150.000 habitants, més a prop de la frontera amb Mali que del mar Mediterrani, i rodejada de deserts de pedra i sorra, a les muntanyes de Hoggar.
Els tuareg són un poble bereber de tradició nòmada i establert al desert del Sàhara. Compten amb una llengua pròpia, el tamazight, i estan repartits per països com Algèria, Níger, Mali, Burkina Faso i Líbia. Tamanrasset és la capital tuareg d’Argèlia, el nucli urbà més important i el que conté les principals institucions públiques d’aquest poble. Marga Riera explica que malgrat la reviscolada dels darrers anys, la cultura tuareg es troba en cert perill en un “estat arabitzant” com Argèlia.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada