divendres, 29 d’abril del 2011

CARME LOPEZ/BIENNAL-ESCOLA PIA

CARME LÓPEZ exposa a GAL-ART
La Carme és una d'aquelles persones amb les quals l'Associació veu abastament recompensada tota la feina que es fa pels socis. És la més fidel col·laboradora, sempre present a totes les activitats que duem a terme: visites guiades, sortides culturals, viatges, inauguracions, conferències... I a més, sempre arrossegant il·lusionada a gent al seu darrera.

És per això que ens fa especial il·lusió veure que se'n surt, en la seva passió artística, amb el seu únic esforç, sense que ningú no li hagi regalat mai res. Fonamentalment autodidacta, encara que hagi freqüentat aprenentatges amb diversos professors, manté una lluita constant contra ella mateixa per tal de trobar el seu camí, el seu estil artístic, aquell que li permeti millor expressar tot allò que li bull per dins. Aquesta exposició ens mostra el moment en el que està actualment, ben diferent al d'exposicions anteriors, i que ben segur no serà encara el final de trajecte, entossudida com està en la seva evolució artística i personal.

Li desitgem tota la sort, tota la fortuna i tots els èxits possibles en aquest periple permanent a la recerca de la seva identitat.


JOC-ART AL COL·LEGI D'APARELLADORS
Seguint amb la nostra dèria de fer activitats complementàries al voltant de la Biennal, per tal que no sigui només un Premi de Pintura sinó un esdeveniment cultural a Mataró i alhora un mitjà per fer pedagogia i difondre la figura i l'obra de Torres García, hem organitzat, juntament amb l'Escola Pia Santa Anna, aquesta exposició titulada JOC-ART.

És la proposta d'una visió de la joguina com a objecte artístic, a partir de la idea generada per les joguines i la seva producció industrial i comercial instaurada per Joaquim Torres García, i que ens permet descobrir totes les possibilitats creatives d'un objecte tan proper i senzill, establint un diàleg entre art i joc. 



És avui, a les 19:30h, al Col·legi d'Aparelladors, i estarà oberta en els horaris habituals de la Sala fins el 22 de maig, coincidint per tant un bon temps amb l'exposició del Premi de Pintura Torres García-Ciutat de Mataró 2011 a la Sala d'Exposicions Caixa Laietana de la Plaça Santa Anna. 

dijous, 28 d’abril del 2011

LA BIENNAL A PANTALLA OBERTA
Si amb l'emoció de la Champions us vareu perdre el Pantalla Oberta d'ahir, el podeu recuperar ara. Val la pena, no us el perdeu:




CARME LÓPEZ A GAL-ART
Demà inaugura a la nova galeria Gal-Art la nostra companya Carme López. Aquesta és la invitació que ens han enviat de la seva exposició PARÍS, PARÍS:

dimecres, 27 d’abril del 2011

LA BIENNAL A TELEVISIÓ

Anem avançant inexorablement cap al 12 de maig, el dia de la inauguració del 4t PREMI DE PINTURA TORRES GARCÍA-CIUTAT DE MATARÓ, que a més de ser un gran dia per a nosaltres, ens agradaria que fos també un gran dia per a tots els mataronins.

Per part nostra, estem fent tots els possibles per publicitar-lo en els ambients artístics i donar-lo a conèixer a nivell social, perquè tots puguem sentir aquesta cita bianual amb l'art com a cosa pròpia, com a tret distintiu de la cultura a casa nostra, com a cita obligada lligada a la Ciutat de Mataró.


Aquesta nit, en el programa PANTALLA OBERTA de M1tv, en horari "champions", en Pep Andreu dirigirà l'habitual xerrada parlant de la Biennal. La intenció, no pot ser altra, donar a conèixer la situació actual, els problemes, les intencions, les il·lusions posades en aquest repte que tenim davant, i que volem que us feu vostre.

I si per alguna raó no el podeu veure en directe, penseu que sempre el podeu recuperar entrant a "Pantalla oberta",  a http://maresmedigitaltv.minisites.xtvl.tv/alacarta

dimarts, 26 d’abril del 2011

INAUGURACIONS DIJOUS 28 D'ABRIL

SANDRO SORIANO
En Sandro ens convida a la inauguració de l'exposició SECUENCIAS, a l'Espai Capgròs, el proper dijous 28 d'abril a les 19:30h.



CERTAMEN DE LES ARTS
I a la Presó, a la nostra Sala d'Art i al Pati, s'inaugura també a la mateixa hora, les 19:30, una exposició de treballs dels alumnes de l'Escola Pia Santa Anna, amb el títol de CERTAMEN DE LES ARTS.

diumenge, 24 d’abril del 2011

DIA DEL LLIBRE

Aprofitant que aquest any el Dia del Llibre, per temor a la crisi, ha durat tota la setmana, volem acabar les vacances amb les que ha coincidit amb un homenatge a aquest estri cultural imprescindible, que no obstant sembla destinat a desaparèixer, absorbit per les noves tecnologies.

La seva aparició i ràpida propagació arran de la invenció de la imprempta va condemnar molts monjos dels monestirs medievals dedicats a la "copisteria manual" a l'ostracisme, fruit de la seva poca versatilitat a la adaptació als temps moderns. Veieu sinó aquest exemple:



El llibre, però, malgrat l'oposició d'aquells amanuenses professionals del pergamí miniat, va iniciar una difusió sense precedents a la història de les comunicacions, facilitant el progrés cultural de la Humanitat fins a límits insospitats. De manera que si s'havia tardat mil·lenis des de l'aparició de l'escriptura fins a aquells moments (és a dir, tota la HISTÒRIA de l'Home), en pocs anys el primer llibre imprès, una Biblia, ja havia provocat la més gran "protesta" contra el sistema religiós imperant, Dom Quixot ja visitava les seves editorials a Barcelona, Balzac presagiava La Riera pretelevisiva amb els seus fulletons setmanals, es creava l'Enciclópedie com a compendi del saber universal, s'inventava la publicitat en els diaris -el germen de la perversió capitalista abans de Marx- i s'arribava a la Lluna amb un periòdic del dia sota el braç, en lloc d'un pa, per demostrar als possibles extraterrestres quan lluny havíem arribat, i com n'érem encara de petits.

Amb tot això, el progrés de la ciència i de la tècnica ha estat tan vertiginós que ja no es tarden segles, ni tan sols generacions, per assimilar els canvis. En poquíssims anys s'ha passat de la calculadora de sobretaula al primer ordinador, de la cibernètica a la informàtica, de la digitalització als mòbils de quarta generació que fan tantes coses que fins i tot pots telefonar. I quan compres un aparell, dels que pel seu preu haurien de durar tota la vida, ja has d'assumir que al cap de tres anys com a molt ja serà un trasto obsolet.

Sort que s'acaba d'inventar un nou producte, destinat a deixar enrera tota la Galàxia Guttemberg. És el BOOK, i gràcies a ell potser molts escriptors, correctors, il·lustradors, dissenyadors gràfics, editors, fabricants de paper, impressors, relligadors, venedors d'enciclopèdies, fabricants de llibreries i potser fins i tot artistes del "Punt de Llibre" podran treure el ventre de penes i escapolir-se de l'escomesa de les retallades pressupostàries que ens dominen.



Ara només falta que algú inventi una manera més ràpida de carregar els vídeos de You Tube.

SALÓ DE MAIG DE REUS

L'Albert Alís i la Marta Duran ens fan arribar la invitació a la inauguració del 39 Saló de Maig, a la Galeria Anquin's de Reus. Serà el dissabte 7 de maig, a les 8 del vespre, i durant l'acte, amenitzat per un trio musical, es servirà un aperitiu i un tast de vi del Priorat. Estarà oberta fins el 17 de juny.



A més de l'Albert i la Marta hi participen també altres artistes ben coneguts a Mataró, com Modest Almirall i Teresa Riba, que varem portar fa poc al Col·legi d'Aparelladors, l'escultor Manuel Cusachs, o Gustavo Díaz Sosa, el guanyador de la primera edició del Premi Torres García-Ciutat de Mataró.


Un cop inaugurada l'exposició, podreu veure'n més detalls i fotografies de les obres exposades entrant al web de la Galeria:  www.anquins.com

dissabte, 23 d’abril del 2011

FESTA DE SANT JORDI

Si avui és 23 d'abril, és que és Sant Jordi. I el Dia del Llibre, i el Dia de la Rosa. I des de fa un temps, a Mataró, també el Dia del Punt de Llibre. A més, aquest any, cau en dissabte, i a sobre, de Setmana Santa. No es pot demanar gaire més atributs a una diada!


Però anem a pams: el primer que cal fer és anar a comprar la rosa, o a encarregar-la, no sigui que el final ens quedem sense, o ens haguem de conformar amb les més pansides.

Després, evidentment, cal passejar, i tafanejar, i remenar, d'entre totes les parades de llibres, aquells que més atreguin la nostra atenció. I comprar-ne algun, si la butxaca ens ho permet.
I com a complement, encara podeu anar a triar a la nostra Sala del Casal algun punt de llibre que us faci peça per arrodonir la Diada. Penseu que l'exposició es tanca demà, tot i que encara teniu fins el 27 per anar a la del Capgròs, amb el teme específic de la rosa com a motiu.

I si no en teniu prou, o voleu més varietat, encara hi ha gegants, i castells, i contes, i focs, i ball, i... Podeu veure l'oferta completa en el programa d'actes de l'Ajuntament, clicant AQUÍ.

Volem recordar-vos molt especialment que demà diumenge, de 12 a 2 del migdia, a la Plaça Santa Anna, tindrà lloc la XXXV edició del Llibre Gegant de Contes, aquest tradicional llibre escrit pels menuts de la ciutat i il·lustrat pels artistes de Mataró, alguns dels quals son companys nostres.


I com diu encertadament l'Alcalde Baron a la presentació del Programa: 
Omplim places i carrers, tornem a fer de la Rambla, la plaça de Santa Anna i la Riera el centre de l’univers dels mataronins i mataronines.
Feliç Sant Jordi

divendres, 22 d’abril del 2011

MONTSE PONS A CÉRET

La nostra companya Montse Pons ens fa arribar la notícia de la seva exposició ESPAIS a Céret. Ja no som a temps a la inauguració, però encara tenim uns dies de Setmana Santa per arribar-nos al sud de França, al Vallespir, abans de la clausura, el 28 d'abril.
L'exposició es fa a la Mediatheque Ludovic Masse, el mateix lloc on es va fer el desembre passat l'exposició del Taller de Gravat de Mataró, en intercanvi amb Le Centre de Gravure de Céret.
Podeu ampliar informació AQUÍ sobre Céret i l'exposició.
La Montse ens facilita algunes fotos de les seves obres i de la inauguració:


dimarts, 19 d’abril del 2011

APASSIONADA

Demà passat 21 d'abril, al migdia, la nostra companya Mª José Robledo tindrà l'oportunitat de recitar les seves poesies a TV3. Serà de les 13 a les 14:30h i estarà acompanyada per la Núria Feliu.

La Mª José és una dona apassionada. Ho demostra a Mataró Radio, cada setmana, a l'espai de poesia que porta apassionadament. Dijous podrem veure-la, a més de sentir-la, i comprovar com porta de viva la seva passió per la poesia.

Com diu ella mateixa, potser no sigui una cosa massa important, però és com si estigués a punt de tocar el cel. Caldrà veure-la.

dissabte, 16 d’abril del 2011

FIRES DE DIBUIX I PINTURA

Ha arribat la primavera, i com les fulles verdejant en els arbres de les rieres, les Fires d'Art comencen a florir arreu del Maresme, per a goig de passejants i satisfacció d'artistes participants. Tant de bo que el pessimisme econòmic que ens domina no aconsegueixi fer estralls entre compradors i venedors, que la participació sigui massiva, que el temps acompanyi i que la qualitat de l'exposat desmenteixi qualsevol sensació de crisi, si més no artística.

Encara falten dies, però ja s'ha obert el periode d'inscripció de dues de les més importants i properes:

16ª FIRA DE DIBUIX I PINTURA DE MATARÓ
Organitzada per l'Unió de Botiguers de Mataró se celebrarà el dissabte 7 de maig, a la Riera, entre la Muralla de la Presó i el carrer Barcelona. La data límit d'inscripció és el 3 de maig. Podeu accedir a les Bases clicant sobre la imatge:


Si necessiteu més informació, podeu contactar amb l'Unió de Botiguers, AQUÍ, o trucant al 93 796 03 51, a la seva seu del carrer Pujol 3, 1r.

XVII FIRA DE DIBUIX I PINTURA D'ARENYS DE MAR
Un any més antiga que la de Mataró és la d'Arenys de Mar, amb una convocatòria de més, encara que es celebra més d'un mes més tard (19 de juny). També es farà, naturalment, a la Riera. I també podeu veure les Bases clicant sobre l'imate de la dreta.

  

dijous, 14 d’abril del 2011

I PEL DILLUNS VINENT

Col·legi d'Aparelladors de Granollers
El proper dilluns 18 d'abril en Xavier Mallol ens convida a la seva exposició, una nova edició de Mirades, que es podrà veure al Col·legi d'Aparelladors i Arquitectes Tècnics de Granollers (c/ Josep Piñol, 8) fins el 31 de maig.


Llibreria Robafaves
I a les 7 de la tarda es presenta a la Llibreria Robafaves de Mataró el poemari Boscos, d'Enric Humbert. La presentació anirà a càrrec del director teatral Hermann Bonnín i comptarà amb la presència del poeta i de l'artista Pere-Màrtir Brasó, autor de la portada.



El llibre, editat per Edicions del Salobre, ha guanyat recentment el "II Premi Costa i Llobera per a poetes inèdits 2010".

dimarts, 12 d’abril del 2011

...I PEL DIVENDRES

MUSEU ARXIU DE LLAVANERES
Josep Maria Codina inaugura, a les 19:30h, una exposició de pintures i dibuixos al Museu Arxiu de Sant Andreu de Llavaneres (Can Caralt, carretera de Sant Vicenç,14). Ens convida a anar-hi i li faria molta il·lusió poder compartir aquesta estona amb vosaltres.


GALERIA LOLET COMAS
I a la mateixa hora, a Mataró, l'Antoni Nogué Zabalza ens convida també a assistir a la inauguració de la seva exposició

I com a agraïment, se sortejarà entre tots els assistents una obra original de l'artista.
Durant la inauguració es projectarà, a més, un vídeo de Prôcessus Creatius.

dilluns, 11 d’abril del 2011

ACTIVITATS PREVISTES PEL DIJOUS

ESCOLA ANTONIO MACHADO
La Comunitat Educativa d'aquesta Escola ens convida a la inauguració del mural en homenatge a Antonio Machado, obra de Ricard Jordà, que tindrà lloc a les 17:30 del dijous 14 d'abril, a la Plaça Antonio Machado, de Mataró.


CA L'ARENAS
Seguint amb el cicle de conferències que organitza l'Associació d'Amics de Ca l'Arenas, aquest dijous li toca el torn a Josep Puig i Pla, que dissertarà sobre els germans Manuel i Francesc Fontanals, escenògrafs mataronins. Serà a les 19:00h, a la sala de conferències de Ca l'Arenas, al carrer Argentona, 64. Podeu ampliar la informació clicant a la invitació adjunta.


diumenge, 10 d’abril del 2011

EL REALISME AL MNAC... I MÉS

Acaba d'inaugurar-se al Museu Nacional d'Art de Catalunya, a Montjuic, una gran exposició que porta per títol Realisme(s). L'emprempta de Courbet, i que mostra la influència dels pintors realistes francesos en el realisme espanyol, principalment Courbet i Martí Alsina. 
Reproduïm a continuació el text íntegre de Laura Serra, al diari Ara, basat en la nota de premsa del mateix Museu:


Algunes de les obres més rellevants de Gustave Courbet s'exhibeixen des d'avui per primera vegada a Espanya en una exposició al MNAC dedicada al pintor francès i la seva influència en el realisme espanyol, que també inclou peces de Ramon Martí Alsina i pintures i estampes del segle XVII. L'exposició Realisme(s). L'empremta de Courbet, que estarà oberta al públic fins al 10 de juliol que ve, reuneix unes 80 obres, entre pintures, dibuixos, fotografies i gravats, que permeten acostar-se al moviment realista des d'un punt de vista estètic, iconogràfic i temàtic.
De Gustave Courbet (1819-1877), el fundador del moviment realista, s'exhibeixen al MNAC disset de les seves pintures més emblemàtiques, que van contribuir a convertir-lo en un referent ineludible del moviment realista, i de Martí Alsina (1826-1894), introductor del realisme en l'escena artística espanyola, es presenta un nombre similar de peces. L'obra de tots dos s'acompanya de peces d'altres pintors realistes francesos com Carolus-Duran, Jean-Baptiste-Camile Corot o Jean François Millet, i catalans com Benet Mercadé, Antoni Caba, Simó Gómez o Pere Borrell del Caso. Segons que ha explicat Cristina Mendoza, una de les comissàries de la mostra, "el recorregut expositiu permet contextualitzar l'efecte de contagi i l'estimulant influència que els realistes francesos, i especialment Courbet, van tenir en la pintura catalana de mitjan del segle XIX, l'únic focus d'aquesta tendència a Espanya".
Articulada en cinc àmbits, l'exposició se centra bàsicament en la figura, i inclou algunes de les temàtiques cultivades pels pintors realistes, com el retrat, l'autoretrat, el nu o les escenes de gènere. S'ha deixat de banda el gènere del paisatge, afegeix Mendoza, perquè "mereixia ser objecte d'una altra exposició", però no obstant això el discurs expositiu ha permès donar entrada a la disciplina de la fotografia. Obras de Velázquez, Murillo, Ribera o Rembrandt, del segle XVII, s'intercalen al llarg de l'exposició, explica Mendoza, per "il·lustrar l'ascendent que l'obra dels grans mestres barrocs va exercir sobre la pintura realista del segle XIX, i com els efectes tenebristes i les paletes fosques d'aquells van tenir reflex en les obres d'aquests". I per suggerir que "el realisme és un corrent viu que persisteix en el temps", la mostra es tanca amb les obres d'Antoni Tàpies Matèria en forma d'aixella, En forma de cadira i Esfinx, en diàleg amb els quadres de Courbet Jo, la bella irlandesa i La migdiada, i el Martiri de Sant Bartolomé, de Ribera. El gènere de l'autoretrat ocupa un lloc important en l'exposició, "amb un llenguatge auster, allunyat de la grandiloqüència" i que, en paraules de Mendoza, era la resposta als períodes d'absència d'encàrrecs artístics. Courbet va visitar Barcelona el 1917, recorda Mendoza, amb motiu d'una exposició d'art francès, en la qual figurava el mateix autoretrat de l'artista gal amb que arrenca Realisme(s), on es poden contemplar altres obres similars del francès com Courbet amb el gos negre, L'home de la pipa o Autoretrat amb el coll de ratlles. 

El Museu, a més, organitza un seguit d'activitats a l'entorn de l'exposició, des de "Diàlegs a la cúpula", entre el realisme i l'art (dilluns 16 de maig), la literatura (23 de maig) i el cinema (30 de maig), a càrrec de personalitats com Rafael Argullol, Josep Cuní, Jaume Figueras, Antoni Llena o Eduardo Mendoza, entre d'altres, a "Mirades al(s) Realisme(s)", tots els dijous del 12 de maig al 16 de juny.
Podeu veure els horaris i més detalls clicant AQUÍ (Butlletí del MNAC)


LES RESERVES DEL MNAC

Aprofitant la visita a l'exposició, o destinant-hi una visita expressa, podem anar a veure també les Sales de Reserva del Museu.


Per satisfer la demanda del públic, El MNAC ha prorrogat des de febrer el programa de visites a les reserves que va organitzar l'any passat per commemorar el 75è aniversari del museu.
A les reserves, el MNAC conserva al voltant de 261.000 peces entre pintura, escultura, arts decoratives, cartells, dibuixos i gravats, fotografia, objectes i monedes. El programa de visites guiades permet recòrrer, durant dues hores, els espais que contenen la pintura de gran format, la pintura sobre taula i talles de fusta i els materials inorgànics, com ara la pedra, el guix o el bronze.
Amb aquesta activitat, els participants tenen l'oportunitat de visitar espais singulars amb l'accés normalment restringit només als professionals del centre i altres espais molt poc coneguts de l’edifici, com el moll de descàrrega o les galeries d’instal·lacions tècniques, que permeten tenir una visió global del museu.

Per reproduir correctament aquest contingut és necessari instal·lar el programari Adobe Flash Player. Si us plau, baixeu-vos l'última versió, només us requerirà uns instants.


També podeu ampliar informació sobre horaris i característiques de les visites clicant AQUÍ.

dijous, 7 d’abril del 2011

NOVETATS EDITORIALS

Segons el diari digital Art Neutre? acaben publicar-se dues novetats que ens afecten directament als maresmencs. Us les reproduïm textualment, ja que ens semblen prou interessants:


Els monestirs medievals del Maresme
Ha sortir publicat, en forma de llibre, en número 93 de la revista "Felibrejada", que publica el Grup d'Història del Casal de Mataró, i que tindrà a partir d'ara una caràcter annual.

Aquest número, que coincideix amb la cel.lebració dels 25 anys d'aquest grup mataroní d'investigació històrica, presenta un caràcter totalment innovador; en ell apareixen publicades les actes de les IV Jornades d' Història i Arqueologia Medieval del Maresme, que van tenir lloc del 10 al 24 de novembre de l'any 2007, dedicades als monestirs -enguany han tingut lloc a Argentona les V Jornades- però, i això és la innovació, en format digital, en forma de disc, mentre que el el llibre hi trobem un resum de les ponències i comunicacions presentades.

El disc conté també les tertúlies de tema històric que han tingut lloc a Mataró Ràdio, un vídeo sobre l'aniversari de l'estendard de Ripoll dissenyat per Josep Puig i Cadafalch i una galeria d'imatges de les diferentes sessions de les Jornades. Realment, és d'agraïr. Tant més d'agrair quan les ponències i comunicacions presenten un gran interès, fruit de la tasca de diversos investigadors que l'has darreres dècades han dedicat els seus esforços a un món tan complexe com és el de l'Edat Mitjana. Les ponències presentades ens donen una visió general del món monàstic medieval, tant en l'àmbit de Catalunya com en el de la comarca del Maresme, mentre les comunicacions es divideixen en dos grups: les que estan dedicades al món monàstic en sí, i les que tracten diversos temes d'història i arqueologia medieval i moderna.

No hem d'oblidar que la religió té una gran importància en la vida medieval, i ho impregna tot; el monestir era una peça fonamental en aquesta concepció del món i en aquesta forma de vida. Com diu Joan F. Cabestany: La fundació d'un monestir no va tenir com a finalitat, només, ésser un centre d'acollida espiritual pels seus monjos, sinó que també era una institució amb finalitat social, la qual tenia com a finalitat la cristianització del territori del seu entorn i que, a la vegada fos un centre de conservació y difusió de la cultura. (J. F. Cabestany: "El monestir medieval en la Catalunya Vella", dins Actes de les IV Jornades...pàg. 11).

Diversos autors: IV jornades d'Història i Arqueologia Medieval del Maresme. Revista "Felibrejada", núm 93. Editat pel Grup d'Història del Casal, Mataró, 2011. 





Guia de torres de guaita del Maresme
El Consorci de Turisme Costa de Barcelona - Maresme recull en una guia la cinquantena de torres de guaita i castells que hi ha a la comarca.
El litoral maresmenc va arribar a ser conegut com la costa torrejada per la proliferació de torres de guaita i castells que s'hi van construir entre els segles XVI i XVII com a talaies de vigilància i de defensa dels pirates i els corsaris. Actualment, encara se'n conserven 55. Avui dia les torres que encara estan en ús formen part de masies o d'edificis que poc fan pensar en pirates o bandolers, però que, sens dubte, són un vestigi important d'aquella època. L'opuscle, que es pot trobar a les oficines d'informació turística del Maresme, aporta una imatge i informació de cadascuna de les torres per atreure l'interès del possible visitant. De cada edificació se n'explica breument la ubicació, si se'n pot visitar l'interior o no i les seves característiques
.
 

dimecres, 6 d’abril del 2011

EXPOSICIONS DE SOCIS

Marta Duran: Jardí de silencis
Inauguració de l'exposició:
Ca l'Arenas, 8 d'abril a les 19.30h

Dins el cicle "Art i guerra" de Ca l'Arenas centre d'art del Museu de Mataró, els jardins abandonats de la pintura de l’artista mataronina Marta Duran, ens mostren una altra visió de la guerra, la de l’exili, la fugida i el pas del temps.


Paloma Rodríguez: Fusió de fragments
Inauguració de l'exposició:
Art i Gent, 8 d'abril a les 20h.

La Paloma ens convida a la seva exposició Fusió de fragments a Argentona, al Cafè Galeria Art i Gent.
L'exposició es podrà veure fins el 4 de maig


dissabte, 2 d’abril del 2011

ANEM A PINTAR A...

Recordeu que aquest diumenge 3 d'abril fem una sortida matinal per anar a pintar.


El lloc escollit per a aquesta ocasió és Olzinelles, i l'incombustible Pau Viader ens guiarà fins a la Font Amagada, un racó que ell coneix prou bé.


Com de costum, el lloc de trobada és la Plaça de Cuba, davant de la Farmàcia, a les 9 del matí, i cal portar esmorzar i, evidentment, tots els estris de pintura que cada participant cregui més convenients. Tornarem al migdia, per dinar a casa.
També cal que tothom qui pugui venir amb cotxe que el porti, per poder repartir les places entre tots.



PUNTS DE LLIBRE AL CASAL

Recordeu que avui s'inaugura a la nostra Sala Sant Lluc, al Casal, l'exposició de Punts de Llibre que organitzem conjuntament amb Capgròs. El dijous es va inaugurar al seu Espai la part corresponent a la participació pública, amb un punt només per participant i tema obligatori de la rosa.

Avui a casa nostra l'exposició està restringida als socis, però amb tres obres per participant i tema lliure. Es podrà veure fins al 25 d'abril en els horaris habituals. Us hi esperem!

divendres, 1 d’abril del 2011

L'ART DE COLECCIONAR


FUNDACIÓ VILA CASAS


Pròrroga de l'exposició L'art de col·leccionar.
Atesa la gran afluència de públic que ha suscitat la mostra del cicle expositiu L'art de col·leccionar amb l'exhibició de l'obra de Damien Hirst, The last supper, la Fundació Vila Casas, ha decidit prorrogar-la fins al 30 d'abril. Dissenyador i col·leccionista d'art contemporani, Josep Maria Civit (Montblanc,1947) ha estat el quart protagonista d'aquest cicle expositiu, que té per objectiu donar a conèixer diferents col·leccions privades, sovint desconegudes pel gran públic. Comissariat pel crític i historiador de l'art Daniel Giralt-Miracle, el cicle ha estat recentment guardonat amb el Premi ACCA 2010 que atorga l'Associació de Crítics de Catalunya

PREMIS ACCA


I a propòsit dels Premis ACCA, us ampliem la notícia amb la ressenya de l'Acte i la relació de Premis:

L'Associació Catalana de Crítics d'Art entrega els seus premis
Des de 1982, l'Assemblea General de la Associació Catalana de Crítics d'Art concedeix anualment els Premis ACCA de Crítica d'Art, a partir d'un debat obert i lliure  sobre les exposicions, les iniciatives i els fets més destacats de la temporada artística.

Aquest vespre (24 de març) s'entregaran al Macba els premis de l'Associació Catalana de Crítics d’Art, els premis ACCA 2010. El guanyadors d'enguany són:
*  Exposició d'art contemporani: Paral·lel Benet Rossell (Macba), comissariada per Bartomeu Marí i Teresa Grandas.
*  Exposició de recerca històrica: ex aequo per a Fortuny. El mag de Venècia, (La Pedrera, Fundació Caixa Catalunya), comissariada per Daniela Ferretti, Claudio Francini i Giandomenico Romanelli i Joies d’artista (MNAC), comissariada per Maria Àngels Fondevila.
*  Galeria d’art contemporani: Galeria Joan Prats, per l’exposició Dependència mútua, d’Eulàlia Valldosera.
*  Galeria d’art modern i de recerca històrica: Galeria Eude, per l’exposició Expressionisme abstracte. Obra gràfica 1973-1991.
*  Iniciatives: L’Art de col·leccionar, cicle d’exposicions dirigit per Daniel Giralt-Miracle a la Fundació Vila Casas.
*  Llibre d’autor: Gerard Vilar, Desartización. Paradojas del arte sin fin, Ediciones Universidad de Salamanca, Salamanca (2010).
*  Llibres d’autoria col·lectiva: Art públic de Barcelona,  Àmbit Serveis Editorials, Barcelona (2009).
*  Iniciatives Patrimonials: Barcelona alta costura. Col·lecció textil Antoni de Montpalau, sota la direcció de Josep Casamartina, al Palau Robert.
*  Promoció de l’art català a l’estranger: exposició Pep Duran. Sin escenario, comissariada per Manel Clot. Ciutat de Mèxic maig-juny de 2010