dimarts, 22 de juliol del 2014

LA VICTÒRIA DEL LOUVRE




La setmana passada ha estat notícia la Victòria de Samotràcia, que torna a la seva escala del Louvre després de ser restaurada durant deu mesos.

I part de la culpa que ara poguem veure-la amb el seu característic blanc de Paros original la tenen els 6.700 petits donants que van ajudar a recaptar els quatre milions d'euros que ha costat la intervenció.

Una operació de micromecenatge que aquí ens costa d'entendre, tan acostumats com estem a no fer res ni donar un cèntim si no hi ha un resultat econòmic sustancial al darrera.

Que s'hagin pogut recaptar quatre milions d'euros per a una acció aparentment tan poc profitosa com restaurar una escultura fa renéixer la confiança en la espècie humana i compensa, en part, el questionable fet mateix de l'exhibició museística com a glòria nacional dels productes d'un saqueig militar descarat, quan no d'una vulgar rapinya comercial.

 

Sigui com sigui, benvinguda de nou a casa, lluïnt tota la seva esplendor. Avui la paraula Victòria s'escriu també amb majúscula si ens referim a la gesta d'aquests 6.700 herois anònims de la cultura.