dimarts, 28 de novembre del 2017

GRAVADORS A APARELLADORS



El proper divendres 1 de desembre, a les 19:30 h, s'inaugura a la nostra Sala del Col·legi d'Aparelladors, l'exposició COL·LECTIVA DE GRAVADORS, una mostra de l'obra de 17 artistes que practiquen aquesta disciplina artística en el Taller de Gravat de Jordi Rosés i Claudia Lloret, d'Edicions Murtra, a l'Art Print Residence d'Arenys de Munt.

Els 17 components d'aquest grup s'han coordinat des de fa temps per presentar una mostra el més representativa possible de l'estil de cadascún d'ells, atesa la limitació d'espai que pesa com una llosa a l'hora de la selecció de les obres. I així és notable tant la diferència d'estils i tècniques com de tamanys i formats. 

Mitja hora abans de la inauguració, a les set de la tarda, tindrà lloc a "L'Altre, Espai Cultural", l'habitual espai "Un cafè amb...", on Joan Poch dialoga amb els artistes que inauguren a continuació (en aquest cas una representació de tots ells) a propòsit de la mostra i de la seva obra.





dilluns, 27 de novembre del 2017

EL VÍDEO DE MARIA COR FE SOBRE CARME LÓPEZ

Carme López i Maria Fernández Cortés al Casal, el dia de la inauguració de "Reflexos de mar"

La nostra companya pintora Maria Fernández Cortés, tan hàbil als fogons com amb l'ordinador, ha creat aquest espectacular vídeo per a la seva amiga Carme López, que exposa aquests dies a la nostra Sala del Casal.

Us el deixem aquí perquè el disfruteu:







diumenge, 26 de novembre del 2017

15 ANYS DE L'ESPAI CAPGRÒS



L'Espai Capgròs té ja 15 anys d'existència, i per celebrar-ho la direcció ha organitzat una exposició commemorativa on es podrà gaudir de l'obra escultòrica de Manuel Cusachs.

L'acte d'inauguració tindrà lloc el proper dijous 30 de novembre, a les 19:30 h.

Des d'aquí volem sumar-nos a les mostres de felicitació a l'empresa per aquesta, ja, important trajectòria.



divendres, 24 de novembre del 2017

NOVA CONFERÈNCIA A CA L'ARENAS: MARIÀ RIBAS



El dimarts 28 de novembre a 2/4 de 8 del vespre, Maria Ribas i Roselló recordarà de nou el seu pare Marià Ribas i Bertran. Aquesta vegada en relació a l’obra realitzada a partir de l’any 1939. I ens permetrà obtenir una visió més completa de la seva ingent activitat cultural, artística i com a tertulià en aquells fòrums de postguerra, entre els quals hi havia “El Gremi de les Belles Arts”. A més de la seva obra pictòrica i de dibuixant, amb obres realitzades fins l’any 1996.

Una acurada retrospectiva del pròcer mataroní, que figura a la Galeria de Mataronins Il·lustres.


ASSOCIACIÓ AMICS DE CA L’ARENAS
Carrer d’Argentona, 64



dimecres, 22 de novembre del 2017

AL VOLTANT DEL PREMI TORRES GARCÍA

La galerista novaiorquesa Cecília De Torres, jove del pintor Joaquín Torres García, ha visitat la ciutat de Mataró avui al matí per conèixer personalment el passat i els origens del seu sogre.

Ha estat acompanyada de l'alcalde i de persones relacionades amb el món de l’art de la ciutat, entre elles el nostre president, Antoni Luis, que li ha lliurat els catàlegs del Premis de Pintura Torres García- Ciutat de Mataró que organitza la nostra Associació.



diumenge, 19 de novembre del 2017

INAUGURACIÓ DE CARME LÓPEZ AL CASAL


El divendres al vespre es va inaugurar a la nostra Sala Sant Lluc, al Casal de l'Aliança, l'exposició REFLEXOS DE MAR, de Carme López.



"Els inicis", les primeres obres de Carme López amb Santi Clavell
(les dues obres dd la dreta)

No és aquesta la primera vegada que la Carme exposa a casa nostra (al Casal o a la Presó), per tant la seva obra en és ben coneguda. En aquesta ocasió, però, ho fa amb una mostra monotemàtica, la marina, que, si bé ja va començar fa una vintena d'anys amb el seu professor Santi Clavell (dues obres que vol conservar en propietat com a record), ha anat tractant i aprofundint, al llarg del temps, i sumultanejant amb altres temes i estils que són els que ha anat mostrant amb assiduïtat en altres mostres col·lectives o individuals.



Al marge de formats i tècniques (principalment aquarel·les i acrílics amb tintes), la mostra pot dividir-se a grans trets en dos sectors: el de les obres que representen barques o onades trencant, i el de les que expressen la força del mar o del xoc de les onades contra l'escollera. Al nostre parer, aquesta segona opció és, amb diferència, la més reeixida, i la que mostra més clarament la seva evolució pictòrica cap a una maduresa estilística llargament buscada.



L'exposició la va introduir breument Antoni Luis, com a anfitrió, però la presentació va anar a càrrec de Ruth Garcia López, historiadora de l'art i filla de la Carme, que va glosar la figura de la seva mare tant des del punt de vista professional com familiar.



L'exposició es podrà veure en aquesta sala fins al 10 de desembre, en els seus horaris habituals. 





dissabte, 18 de novembre del 2017

"LA MATARONA", DE NOU A VIA EUROPA



Aquests dies s'està muntant a la Plaça Gran Bretanya, a la Via Europa a tocar de l'Hospital, l'escultura "La Matarona", de Jaume Simón i Jordi Cuyàs, que fins ara havia estat en una altra de les rotondes d'aquesta via, la Plaça de França, d'on es va d'haver de retirar a causa de les obres d'accés a les autopistes.

Jordi Cuyàs va crear La Matarona el 1986 amb el seu amic Jaume Simón, un dels membres del grup artístic CAPS. A. 

L’escultura, formada per 100 metres de tub quadrat d’alumini de 10 centímetres de secció i 41 angles de ferro de diferent obertura, va poder veure’s durant dos anys a 10 espais urbans de Catalunya i Europa abans d’instal·lar-se a Mataró el 1996.

Abans d’ubicar-se a la Plaça de França,  aquesta estructura “modular i nòmada” es va poder veure a altres punts de Mataró, entre ells la Plaça de l’Ajuntament. L’escultura va ser produïda pel Patronat Municipal de Cultura – el que seria ara la Direcció de Cultura - i la Conselleria de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Jaume Simón, que avui encara s’està recuperant de la notícia de la mort de Jordi Cuyàs, va explicar a Mataró ràdio que "l’últim dia que es van veure va ser per parlar de la instal·lació de La Matarona a la Plaça de Gran Bretanya." Segons Simón, Jordi Cuyàs –que se sentia feble després d’una operació de cor– li havia dit que volia poder veure en vida l’escultura que havien fet junts. Malauradament no hi ha estat a temps.



Jaume Simon Martínez ens envia aquesta imatge del muntatge de l'escultura. "Aquest és el dibuix que té ara la MATARONA a la Plaça de Gran Bretanya, li falten els fonaments ... falta la il·luminació i unes plaques on podrem saber tot el seu recorregut", ens comenta.


dimecres, 15 de novembre del 2017

GUARDONS CULTURA MATARÓ 2016




Divendres, 17 de novembre / 19 h 
Can Gassol. Centre de Creació d’Arts Escèniques La primera edició de la Nit de Cultura culmina amb el lliurament dels Guardons Cultura Mataró, el més alt reconeixement que dona la ciutat als seus creadors i agents culturals.
La resolució del veredicte del jurat i l’entrega dels Guardons Cultura Mataró es farà durant la celebració de la Nit de la Cultura, un acte d’homenatge a les figures, col·lectius i iniciatives més destacades de l’any 2016 i, per extensió, a totes aquelles persones que amb la seva tasca enriqueixen el panorama cultural i artístic mataroní.
Entre el mes d’abril i el mes de juny es va obrir un procés de presentació de candidatures en el qual va poder participar el conjunt de la ciutadania. La selecció dels guardonats la va fer un jurat integrat per sis persones de reconegut prestigi vinculades a l’àmbit de la cultura i de les arts, mitjançant l’avaluació de les diferents propostes rebudes.  
L’entrada és lliure sense invitació. Un cop superat l’aforament del recinte no s’hi podrà accedir. 
Organitza: Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró
(Text i imatge: Direcció de Cultura de l'Ajuntament)




dimarts, 14 de novembre del 2017

CARME LÓPEZ INAUGURA AL CASAL


Aquest divendres 17 de novembre la nostra companya Carme López inaugura  a la Sala Sant Lluc del Casal l'exposició d'acrílics i aquarel·les REFLEXOS DE MAR.

Serà a dos quarts de vuit del vespre, i es podrà veure en els horaris habituals d'aquesta sala fins el 10 de desembre de 2017.

diumenge, 12 de novembre del 2017

ESPAI GATASSA



Ens plau fer-vos a mans aquesta proposta del responsable de l'espai Gatassa: 
Sóc l’Arcadi Garcia, dinamitzador de l’Espai Gatassa. Des del 2014, dins la programació trimestral de tallers, xerrades, documentals, l’Espai Gatassa projecta exposicions de diferents disciplines per tots aquell artistes que s’adrecen a nosaltres amb la voluntat de donar-se a conèixer, o necessitin un lloc on mostrar la seva obra. Ara mateix estem preparant la programació del segon trimestre, si algun dels artistes que integren la vostra associació estigués interessat en exposar a l’Espai Gatassa, posem a la seva disposició la nostra sala d’exposicions.


Si hi esteu interessats, adreceu-vos personalment l'Arcadi. Aquí teniu el seu mail i telèfon:

Arcadi Garcia

Dinamitzador-Espai Gatassa, Ajuntament de Mataró
T. 937 022 832 ext. 2832



Si voleu ampliar informació, quest és el web de l'espai Gatassa  




dissabte, 11 de novembre del 2017

L'ETIQUETA DE LAIA ARNAU, PEL VI NOVELL 2017



Els cellers Monserrat, Can Monserrat i Castellví comencen a comercialitzar el Vi Novell 2017 aquesta setmana, una iniciativa que enguany arriba a la vintena edició amb la producció de 1.000 ampolles a un preu de 5,20 €. 



L'etiqueta de Laia Arnau

L’artista Laia Arnau (Mataró, 1966) ha fet un gravat per aquest encàrrec, un aiguafort a dues planxes i dos colors que mostra la figura de la “Filosa”. En l’any Puig i Cadafalch, Arnau s’ha inspirat en l’escultura que l’arquitecte mataroní va encarregar a l’escultor Eusebi Arnau per a la façana de la Casa Coll i Regàs del carrer d’Argentona de Mataró. La visió pròpia de l’artista Laia Arnau és “amb un vestit estampat de fruits de raïm i portant una branca de cep en una mà, i unes flors modernistes acolorides a l’altre, com si d’una taca accidental de vi es tractés”. Segons l’autora és una imatge que presenta la femineïtat, la determinació i la fermesa alhora.

Laia Arnau (laiaarnau.com) és Llicenciada en Belles Arts per la Universitat Sant Jordi de Barcelona en la especialitat de pintura i Diplomada en Disseny tèxtil.

-->

divendres, 10 de novembre del 2017

JORDI PRAT PONS EXPOSA A LA DESTIL·LERIA

La Destil·leria inaugura, l’11 de novembre a les 19.30 h, la nova exposició de Jordi Prat Pons 

 

De l’11 de novembre al 13 de desembre La Destil·leria acull l’exposició de Jordi Prat Pons «ClassX», collage elevat a la màxima categoria. Prat fa un tribut als pintors i als objectes clàssics amb obres d’una execució brillant en què agafa el collage i el reinventa servint-se de suports molts diversos. Lli, fusta, o papyrus són alguns dels materials que formen part del relat de «ClassX», una exposició on trobareu peces amb gust de pop art i postimpressionisme. 
Parlar de la trajectòria de Jordi Prats és parlar de la tècnica del collage, però intentar descriure una obra ingent i de gran qualitat i matisos només amb aquest apel·latiu seria reduccionista. Prat s’apropa de manera conceptual a l’hiperrealisme més radical, i ho fa recuperant objectes quotidians. A partir de trossos de cartells pòsters i diaris, crea un univers de textures infinites que doten les seves peces d’una contemporaneïtat espectacular que contrasta amb el seu relat de fons: els clàssics. Un altre tret característic de l’artista és la seva voluntat de dignificar objectes i icones en desús, com una sèrie de cartells de publicitat dels anys 50 i 60. 
L’escola americana de postguerra i també el pop art i el postimpressionisme són presents a la seva obra, però Prat camina sempre a la recerca d’un estil propi i singular. Tal com descriu Víctor Lope al web de l’artista «It is possible to see a turn towards pop art, but the absence in his works of any criticism to the mass market and to the uncontrolled consumption, indicates that the path followed is another».
Agit Baqué
La Destil·leria, Espai Cultural

dijous, 9 de novembre del 2017

ENRIC PUNSOLA INAUGURA A PREMIÀ



El nostre company Enric Punsola inaugura l'exposició ORÍGENS al Museu de l'Estampació de Premià de Mar. Serà el divendres 10 de novembre, a les 19 h.

dimecres, 8 de novembre del 2017

OBRE LA CASA VICENS DE GAUDÍ

Casa Vicens de Gaudí. Fotografia: Pol Viladoms


CASA VICENS DE GAUDÍ: DE CASA FAMILIAR A PATRIMONI MUNDIAL OBERT AL PÚBLIC


Casa Vicens Gaudí s’obrirà al públic el proper 16 de novembre d’aquest any amb el propòsit de donar a conèixer la primera casa projectada per Antoni Gaudí. 
Gràcies al projecte de recuperació patrimonial implementat durant els últims gairebé tres anys, la Casa Vicens obre les seves portes convertida en un espai museístic i cultural viu. Després de 132 anys d’història com a residència familiar d’ús privat, Casa Vicens esdevé el darrer Patrimoni Mundial per la Unesco a Barcelona en ser accessible i visitable per tothom.
El 31 d'octubre es va presentar la nova Casa Vicens Gaudí, ara ja rehabilitada i restaurada. Joan Abellà, director de Casa Vicens ha posat èmfasi en “la importància del rigorós projecte patrimonial que s’ha dut a terme, projecte fonamentat en l’estudi de totes les fonts documentals a l’abast i en les traces i evidències que la mateixa casa ha revelat en ser examinada a fons”.
Casa Vicens Gaudí obre les seves portes, combinant pre-modernisme o “Gaudí abans de Gaudí” i una arquitectura moderna i molt funcional. Una fusió d’estils sorprenent que posa en valor el projecte i els espais dissenyats per Antoni Gaudí i, alhora, ofereix els serveis i comoditats imprescindibles propis d’un espai museístic i cultural propi dels nostres temps. Una aposta clara per la diferenciació d’espais i per la facilitació d’una lectura immediata de l’obra de cara al visitant, sempre conscient de l’autoria de cada estança en què es troba.
“La intervenció arquitectònica feta avui serveix per explicar la història d’ahir”, ha declarat David Garcia, arquitecte de Daw Office SLP, un dels despatxos que ha liderat el projecte de rehabilitació i restauració juntament amb Martínez Latorre-Torres Arquitectes SLP. “És un miracle el que s’ha fet a Casa Vicens. Gaudí estaria feliç de com s’ha interpretat”, ha afegit Daniel Giralt-Miracle, veí de la casa, expert en Gaudí i assessor especial de l’equip de Casa Vicens durant tot el projecte de recuperació.
També present, Pedro González, conseller delegat de MoraBanc, entitat bancària propietària de la casa i que ha fet possible el projecte, ha destacat l’aposta feta per Casa Vicens “com a projecte de ‘mecenatge sostenible’, projecte capaç de combinar el compromís cultural i social, amb la rendibilitat econòmica”.
Text i foto de Bonart digital


dilluns, 6 de novembre del 2017

CONFERÈNCIA SOBRE PUIG I CADAFALCH



Joaquim Graupera, doctor en Història de l’art, impartirà una conferència sobre els primers anys de formació i les influències rebudes per Puig i Cadafalch. 

L’acte tindrà lloc a la Sala d’actes de la Fundació Iluro (carrer Santa Teresa, 61 de Mataró) el dimarts 7 de novembre de 2017, a 2/4 de 8 del vespre.




diumenge, 5 de novembre del 2017

JOAN PONÇ A LA PEDRERA


S'acaba d'inaugurar a La Pedrera l'exposició "JOAN PONÇ. Diàbolo", que es podrà veure fins el 4 de febrer de 2018

L’exposició, comissariada per la historiadora i crítica d’art Pilar Parcerisas, presenta una nova interpretació antològica de l'obra i la figura del pintor Joan Ponç, des dels seus inicis a mitjan anys 40 i l’època del grup Dau al Set, fins a les darreres obres de mitjan anys 80.




divendres, 3 de novembre del 2017

FRANCISCO PADILLA A L'ESPAI CAPGRÒS



Fins al 28 de novembre es pot veure a l'Espai Capgròs l'exposició "Recuerdos indeterminados", del nostre company Francisco Padilla, que es va inaugurar el passat 26 d'octubre.

Francisco Padilla explora el món del còmic i del cinema a l’Espai Capgròs 
“Recuerdos indeterminados” és el títol de l’exposició del mes de novembre a l’Espai Capgròs. La protagonitza el mataroní Francisco Padilla, tot un amant del món del còmic i del cinema, dues passions que es deixen veure clarament a les seves pintures.“Em considero més un dibuixant que no un pintor”, explica Padilla, que l’any 2016 va protagonitzar una exposició individual al Col·legi d’Aparelladors després que, l’any anterior, fos seleccionat entre els finalistes de la Biennal Torres García.A les obres de Padilla hi trobem retrats i escenes amb personatges de cares angulars que recorden l’expressionisme alemany, i que tenen l’aire de pel·lícules clàssiques de cinema negre, amb enquadraments propis del còmic (alguns dels seus quadres fins i tot tenen bafarades). En blanc i negre o en color, les obres de Padilla expliquen històries, encara que sempre molt obertes i interpretables per l’espectador.
Capgròs digital





dijous, 2 de novembre del 2017

VISITA COMENTADA: IMATGES


Ja està publicat al web de l'Associació el carroussel d'imatges de la visita comentada a la Col·lectiva Sant Lluc 2017, que va tenir lloc el passat diumenge 22 d'octubre al migdia, a l'Ateneu.


El trobareu a la plana dedicada a la Col·lectiva, en l'apartat corresponent, i com sempre es pot veure en forma de mosaic, com a passi de diapositives o ampliant les imatges a pantalla sencera.




També el podeu veure aquí, clicant sobre l'enllaç:








dimecres, 1 de novembre del 2017

CONCURS FOTOGRÀFIC JOSEP PUIG I CADAFALCH



Avui s'inaugura a l'Ateneu de la Fundació Iluro l'exposició CONCURS INTERNACIONAL DE FOTOGRAFIA PUIG I CADAFALCH, organitzada per l'Associació d'Amics de Puig i Cadafalch i Foto-Cine Mataró UEC.

Es pot veure des de l'1 al 30 de novembre de 2017.