dissabte, 18 de novembre del 2017

"LA MATARONA", DE NOU A VIA EUROPA



Aquests dies s'està muntant a la Plaça Gran Bretanya, a la Via Europa a tocar de l'Hospital, l'escultura "La Matarona", de Jaume Simón i Jordi Cuyàs, que fins ara havia estat en una altra de les rotondes d'aquesta via, la Plaça de França, d'on es va d'haver de retirar a causa de les obres d'accés a les autopistes.

Jordi Cuyàs va crear La Matarona el 1986 amb el seu amic Jaume Simón, un dels membres del grup artístic CAPS. A. 

L’escultura, formada per 100 metres de tub quadrat d’alumini de 10 centímetres de secció i 41 angles de ferro de diferent obertura, va poder veure’s durant dos anys a 10 espais urbans de Catalunya i Europa abans d’instal·lar-se a Mataró el 1996.

Abans d’ubicar-se a la Plaça de França,  aquesta estructura “modular i nòmada” es va poder veure a altres punts de Mataró, entre ells la Plaça de l’Ajuntament. L’escultura va ser produïda pel Patronat Municipal de Cultura – el que seria ara la Direcció de Cultura - i la Conselleria de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Jaume Simón, que avui encara s’està recuperant de la notícia de la mort de Jordi Cuyàs, va explicar a Mataró ràdio que "l’últim dia que es van veure va ser per parlar de la instal·lació de La Matarona a la Plaça de Gran Bretanya." Segons Simón, Jordi Cuyàs –que se sentia feble després d’una operació de cor– li havia dit que volia poder veure en vida l’escultura que havien fet junts. Malauradament no hi ha estat a temps.



Jaume Simon Martínez ens envia aquesta imatge del muntatge de l'escultura. "Aquest és el dibuix que té ara la MATARONA a la Plaça de Gran Bretanya, li falten els fonaments ... falta la il·luminació i unes plaques on podrem saber tot el seu recorregut", ens comenta.