dimarts, 31 de gener del 2012

COL·LECTIVA A LA PRESÓ

Us recordem que aquest divendres, 3 de febrer, s'inaugura a la nostra Sala Taller de La Presó l'exposició Col·lectiva "15 x 15" de dibuix, una mostra on els nostres socis podran fer palès les seves habilitats en aquest camp artístic.


Cada any procurem fer alguna col·lectiva on els associats tinguin l'oportunitat de donar a conèixer la seva particular manera de fer, a banda de les tradicionals MINI ART de Nadal i la de Punts de Llibre per Sant Jordi, i per aquesta raó anem canviant de tècnica, temàtica o format, per oferir el ventall més ampli de possibilitats. En aquesta ocasió la tècnica escollida és el dibuix, i el format, igual per a tothom, de 15 x 15 cm. 


Tot i la uniformitat tècnica i de tamany és realment sorprenent la varietat d'estils i de maneres diferents d'abordar el paper que podem veure en tan poc espai. La visita sempre és una lliçó per als propis artistes i, evidentment, una satisfacció per a tots els visitants. Esperem que la gaudiu.



dilluns, 30 de gener del 2012

HOMENATGE A ROSA M. FONT

Capgròs ha organitzat per a aquest febrer una exposició en record de l'artista Rosa Maria Font, amb qui ja havien col·laborat en dues ocasions anteriorment.


Atesa la vinculació afectiva i professional que l'Associació té amb la família Codina-Font i la consideració que ens mereixia ella com a artista i com a persona, ens plau enormement sumar-nos a aquest homenatge a la seva memòria. 


Us reproduïm a sota la invitació que ha fet el setmanari, i la ressenya sencera que ha publicat a la seva edició impresa. Les il·lustracions intercalades corresponen les darreres participacions de la Rosa Maria a la Col·lectiva Sant Lluc, que demostren la seva versatilitat pictòrica.



L’Espai Capgròs ret homenatge a l’artista Rosa Maria Font amb una exposició



L’exposició de l’Espai Capgròs del proper mes de febrer servirà per retre homenatge a la figura de Rosa Maria Font, pintora i il·lustradora mataronina que va morir el novembre de l’any 2008 als 60 anys. Font va ser una creadora molt vinculada a aquesta sala, ja que hi va exposar en dues ocasions, els anys 2004 i 2007. És per aquest motiu que l’Espai Capgròs vol recordar-la amb una mostra que recopila peces i treballs de la seva variada i extensa trajectòria. 

Col·lectiva Sant Lluc 2005

Font va iniciar els seus vincles amb el món artístic, que mai va abandonar, quan va entrar a l’Escola d’Arts i Oficis, bressol de molts artistes de la ciutat. Als 15 anys es va convertir en alumne del taller de Jordi Arenas, un dels grans artistes i mestres que ha donat Mataró. Gran part de la trajectòria professional de Rosa Maria Font es va desenvolupar en el món de la indústria tèxtil, com a dissenyadora d’estampats i de roba a empreses emblemàtiques com Campins o Unipunt. Una de les grans passions de Font va ser la il·lustració de contes infantils. Una tasca que va realitzar per a editorials com Oceans o l’alemanya Horizon, després d’estudiar il·lustració a l’escola de la dona de la Diputació de Barcelona.

Col·lectiva Sant Lluc 2007

La seva carrera com a pintora va arribar més tard, a partir de la dècada del 2000. Va estudiar als tallers de dos altres grans creadors mataronins, Pepe Novellas i Albert Alís. La seva primera exposició individual va tenir lloc precisament a l’Espai Capgròs l’any 2004, amb un seguit d’obres dedicades al món dels cafès. Tres anys més tard va celebrar la seva segona exposició a la mateixa sala, amb una dotzena d’obres de temàtica femenina. Els seus referents artístics eren l’impressionisme i artistes com Modigliani o Matisse. 


Col·lectiva Sant Lluc 2008
L’exposició de l’Espai Capgròs està organitzada per la família de Font: el seu marit, Rafael Codina, escultor i forjador, i els seu fills Pol, Bibiana i Magda, que també es mouen en el camp artístic i creatiu. Tots ells han seleccionat algunes de les obres més representatives de la seva carrera com a dissenyadora, il·lustradora de contes i pintora. D’aquesta manera, l’exposició es podrà veure com un fris cronològic de la intensa vida creativa de Rosa Maria Font.

Col·lectiva Sant Lluc 2009 - In Memoriam

divendres, 27 de gener del 2012

INAUGURACIÓ A LLAVANERES

Rebem del Museu Arxiu de Sant Andreu de Llavaneres la comunicació de la seva propera exposició, que inauguraran aquest divendres 27 de gener i es podrà veure fins el 19 de febrer.


Es tracta d'una mostra de fotografies de Joan Condal, que porta el títol de Un món de colors, i de la que en tenim una bona mostra en el cartell que reproduïm.

dijous, 26 de gener del 2012

"UN CAFÈ AMB..." DANI DOMÍNGUEZ

Informació facilitada per "EL PÚBLIC":

Divendres 27, 19h
EXPOSICIÓ

“Negre-Blanc. Fotografies”, de Dani Domínguez

Aquest mes doblem: Dani Domínguez ocupa la sala del Col·legi d’Aparelladors i Arquitectes Tècnics i també les parets de El Públic. El mateix dia de la inauguració fem “Un cafè amb...” el propi autor.

L’entrevistarà el llibreter i artista Joan Poch, acompanyat de Sandra Martínez, crítica d’art. L’exposició consta d’una col·lecció d’imatges que tenen en comú el blanc i negre com a principal punt de lligam, i a més, hi ha una sèrie de desenfocaments per remarcar altres parts de les fotografies. La presentació de les imatges és en format quadrat i en un marc de 50 x 50 cm.

dimecres, 25 de gener del 2012

DANI DOMÍNGUEZ A APARELLADORS

Aquest divendres, 27 de gener, en Dani Domínguez inaugurarà a la Sala d'exposicions del Col·legi d'Aparelladors de Mataró la Mostra NEGRE-BLANC, fotografies.


La inauguració serà a les 19:30h, però mitja abans, a les 19:00h, tindrà lloc al local vehí "El Públic" l'habitual entrevista a l'artista que estrena a la nostra sala.


L'exposició de fotografies es podrà veure fins el 26 de febrer.


dilluns, 23 de gener del 2012

COL·LECTIVA 15 X 15



IMPORTANT!


Us informem que el termini d'admissió d'originals per la Col·lectiva de Dibuix 15 x 15, que es farà el mes vinent a La Presó, s'ha prorrogat fins demà passat dimecres com a data última. 

Un dibuix de M. C. Escher, Drawing hands,


Agraïrem a aquells que encara l'estan acabant que es cenyeixin el màxim possible a la tècnica demanada, el dibuix, evitant portar originals amb tècniques mixtes o enterament amb altres tècniques de color.

diumenge, 22 de gener del 2012

L'HERMITAGE AL PRADO

A principis de mes un grup de companys farà una sortida cultural a Madrid, per veure l'exposició El Hermitage en el Prado.  

Per a la seva informació prèvia, i per a gaudi i enveja de tots els que no els acompanyarem, us oferim aquest vídeo explicatiu de l'exposició. És força llarg (dura 15 minuts), però completíssim i molt ben editat. No us espanteu si el primer minut està explicat pel director del museu rus en la seva llengua, les imatges soles ja valen la pena per anar-se situant. Tingueu paciència, després tota l'explicació ja està en castellà.



Si voleu ampliar la informació, podeu accedir a aquest enllaç, on podreu visualitzar aquest mateix vídeo en format interactiu, amb una capa de continguts multimèdia addicionals. Cal seguir les indicacions en el mateix vídeo per veure les imatges en alta ressolució, fitxes i comentaris de les obres, o obrir enllaços relacionats.

dijous, 19 de gener del 2012

COL·LECTIVA DE DIBUIX

Us recordem que el proper dia 20 es tanca l'admissió d'originals per a la Col·lectiva 15 x 15 de dibuix.


Amb la intenció d'animar els qui encara no l'han portat, us convidem a entrar al web monogràfic (clicar) que el Museu d'Art Modern de Nova York va realitzar amb motiu de l'exposició On line: Drawing through the Twentieth Century. 




Aquesta extraordinària mostra, celebrada el 2010, es va centrar en l'anàlisi de l'evolució formal, estètica i tècnica del dibuix, entre 1910 i 2010.


La impressionant relació d'artistes i obres que la composen constitueix un autèntic recorregut per l'art del segle XX, des de figures clàssiques com Kandinsky o Klee fins a les més actuals.


És clar que després de passejar-s'hi correm el perill que els que esperin fins a l'últim moment es desanimin i pensin que ja no hi ha res a fer. Només ens queda  recordar que Mataró no és Nova York, que la Presó no és el MOMA però que ells encara poden arribar a ser algú a l'art del segle XXI. Ànims!!!


dimecres, 18 de gener del 2012

CONFERÈNCIA A CA L'ARENAS

Aquest proper dijous 19 de gener, a dos quarts de vuit del vespre, l'Associació Amics de Ca l'Arenas ens ofereix una altra conferència dels seu cicle d'activitats a la seva seu del carrer Argentona 64.

En aquest cas, la xerrada va a càrrec de l'escriptor Albert Güell i Juanola, i el tema és ART I INSPIRACIÓ, un dels eixos temàtics de la seva novel·la L'ull de Bronze, Premi de Narrativa de la Ribera d'Ebre, tractat des del punt de vista de la complexitat de la creació artística.

Podeu ampliar la informació en el comunicat que ens facilita la pròpia Associació d'Amics de Ca l'Arenas.



diumenge, 15 de gener del 2012

ESTIMATS LLIBRES

Fa uns dies comentàvem en aquest Blog el rumb que està agafant l'art contemporani amb l'aparició en escena dels mitjans informàtics, si més no en aspectes comercials.


La por no és nova, ja que no fa pas gaire també es vaticinava la desaparició del llibre imprès per culpa del llibre electrònic, i sortosament sembla que podrem seguir encara per un temps amb el plaer de sentir l'olor de la tinta, de passar pàgines delicadament, de remenar exemplars a les prestatgeries de casa nostra.


Els llibres, aquests objectes tan antiquats -sembla- a les llibreries com els quadres a les sales d'art, tan cars a les nostres lleixes com les pintures a les parets dels nostres menjadors, són però aquests tresors que nosaltres estem disposats a defensar amb ungles i dents, i amb totes les nostres forces.




Serveixi aquest vídeo fet per uns llibreters de Toronto per reafirmar-nos en el sentiment que els llibres, com la pintura, tenen una màgia interna i una vida pròpia que els fa, de moment, insubstituïbles per qualsevol altre mitjà.

divendres, 13 de gener del 2012

VISITA AL CAIXAFORUM

Recordeu que aquest diumenge 15 de gener tindrà lloc l'anunciada sortida al CaixaForum de Barcelona, per fer la visita comentada a l'exposició "IMPRESSIONISTES. MESTRES FRANCESOS DE LA COL·LECCIÓ CLARK".



Sterling Clark era un nord-americà que va heretar una fortuna familiar feta amb les màquines de cosir Singer. Va viure a París, on va començar a col•leccionar art el 1912. Tot i això, mai no va voler que es fes públic el seu nom, fins que va inaugurar el seu propi museu a Massachusetts el 1955.


CaixaForum Barcelona ens ofereix la possibilitat de veure més de setanta de les adquisicions de Clark, que se centren en l'impressionisme francès.


L'exposició segueix l'evolució històrica de l'impressionisme. Hi podem observar com els pintors batejats com a preimpressionistes van sortir a l'aire lliure per a captar l'atmosfera del paisatge. Alguns, com Corot, Millet o Rousseau, van sembrar la llavor del que seria l'impressionisme a través de les seves natures.
Els impressionistes es van esforçar a retenir la impressió d'un instant en concret del dia a través dels efectes de la llum i el color. D'aquí ve el seu nom: volien captar la impressió del moment.
La pinzellada de grans mestres com Manet o Sisley, els colors de Monet i Renoir... anaven en aquesta direcció, revolucionant el concepte d'art. I va fer que alguns elements sagrats en la història de l'art com, per exemple, la perspectiva, perdessin importància.


Sterling Clark tenia una visió avançada per l'època: va ser dels primers a comprar Monets, Pissarros, Manets, Degas i, sobretot, la seva obsessió: Renoirs. Per ell, Renoir era el més virtuós dels impressionistes; en destacava la composició, el dibuix i, sobretot, la manera com treballava el color: "com a pintor, per mi no ha estat mai superat, i com a colorista, no ha estat mai igualat".


dimarts, 10 de gener del 2012

ART ON LINE

El Suplement de Cultura de EL PAÍS publica avui una notícia que reproduïm aquí, conservant la seva llengua original però extractada, i que amb la globalització a la que semblem abocats molt ens temem que ens porti a haver de canviar el sistema actual de relació amb els artistes. 

És clar que es refereix només a una fira "on line" on es poden fer contactes comercials i transaccions econòmiques, però si els habituals visitants que ja no s'acosten a les sales d'exposicions descobreixen que poden seguir l'obra dels artistes sense moure's del sofà de casa, ja no ens queda més que provocar els seus remordiments per poder seguir fent la nostra feina. O reconvertir-nos de cap a peus, organitzant, comissariant i muntant exposicions virtuals. Els haurem de convèncer de què la copa de cava no la podem enviar per internet...



BARBARA CELIS | Nueva York 10/01/2012

Aspecto de una galería de arte virtual- WWW.VIPARTFAIR.COM

En el siglo XXI todo tiene su versión online. Y el arte no es una excepción. El pasado año se inauguró VIP Art Fair, la primera feria virtual de arte contemporáneo y pese a los múltiples problemas técnicos que tuvo su arranque, el próximo 3 de febrero y hasta el día 8 regresa al ciberespacio con un nuevo equipo al frente que aspira a revolucionar aquella experiencia, a multiplicarla con nuevas versiones de la misma y a llevarla lo más lejos posible. La idea es sencilla: facilitar el contacto entre galeristas y coleccionistas para potenciar las ventas de arte. Y además, dar a conocer a nuevos artistas y permitir que el público de todo el planeta viaje sin salir de casa por el universo del arte contemporáneo actual.
Además, con la ambición de quien sabe que está abriendo brecha, la feria se multiplica añadiendo tres citas más al calendario: un mercado dedicado a la obra en papel del 20 al 22 de abril, otro dedicado a la fotografía del 13 a 15 de julio y otra feria más pequeña y ultra selecta tituladaVernissage en septiembre. El cerebro estratégico y comercial al frente de esta nueva edición de VIP que reunirá a 2000 artistas de 115 galerías internacionales (sólo dos españolas, Elba Benítez y Joan Prats) es el de una mujer que nada tiene que ver con el arte. En realidad Lisa Kennedy, la nueva consejera delegada de la feria, de lo que sabe es de comercio electrónico. Y mucho. (...)
No hay estadísticas fiables sobre el arte pero las ventas online no deben ni alcanzar el 1%. Sin embargo, las conversaciones entre galeristas y coleccionistas cada vez se producen más en el ámbito virtual. Se envían fotos por email, se conversa por skype... La comunicación digital facilita las transacciones" explicó Kennedy a este diario.
En ese sentido VIP Art Fair aspira a convertirse en uno de los centros que faciliten esas relaciones. "Nosotros no tenemos un motor de ventas. VIP Art Fair es simplemente una plataforma para que galeristas y coleccionistas se encuentren. Después, todas las transacciones ocurren de forma privada, aunque el primer paso lo pueden dar en la feria, comunicándose a través de un chat e incluso haciendo viajes virtuales a través de videos donde galerías y artistas se presentan al público. Pero es que galerías y compradores basan sus relaciones en la confianza, que se va construyendo con el tiempo. Y nuestro papel, de momento, es ayudar a construir esa relación de confianza". No descarta que en el futuro su papel podría ampliarse entrando como intermediario en las transacciones pero de momento la feria aspira sólo a ser plataforma de encuentro.

divendres, 6 de gener del 2012

CONFERÈNCIA A CANET



Tenim la satisfacció de convidar-vos a un acte que creiem que és la millor cloenda que se li pot donar a la exposició de "Grans formats" de Josep Tenas.

Es tracta d'una conferència de Llum Torrents, directora del Museu de la Marina i del Museu Monjo de Vilassar de Mar, historiadora d'art, amiga i coneixedora de la trajectòria pictòrica de Josep Tenas.

Crec que no us la podeu perdre perquè segurament us pot donar una visió complerta no solsament de l'obra sinó de tot el que envoltava al fet pictòric.

Us hi esperem a tots el dissabte dia 7 de gener a les 7 de la tarda, a la sala d'exposicions municipal de Canet de Mar!

Salvador Castellà, amic i col·laborador de l'exposició



dijous, 5 de gener del 2012

ELS ROBAFAVES A ROBAFAVES

Continua exposada a l'aparador de la llibreria Robafaves, el que dóna al carrer entre l'aparador i l'entrada del Foment, una selecció dels diferents tipus de reproduccions que en Manel Contreras i l'empresa TAG han fet dels dibuixos originals de Nefer Rovira.


Com ja vàrem indicar parlant de la inauguració, es tracta de la recuperació d'uns originals que representen totes les figures de la família Robafaves fets fa temps per la Nefer, completada amb alguns que no existien en el moment de la seva creació, i que ara es poden adquirir en diversos formats mitjançant unes reproduccions tècnicament molt acurades.


Així es poden aconseguir individualment, o com a carpeta sencera, làmines A4 de cada figura sobre paper aquarel·la o sobre llenç, o en format postal, en tamany joc de cartes amb estoig, com a sanefa decorativa seriada impresa amb tintes indicades per nens, etc.


Els Reis ja han passat, però ben segur que ben aviat caurà un aniversari, un sant, un acte familiar, una trobada amb amics, una reunió amb companys de feina... Aquí trobareu tota la inspiració per quedar com uns senyors, amb molta imaginació i pressupostos adaptats a totes les necessitats!

dimecres, 4 de gener del 2012

COMPRAR ART A ROBAFAVES

Us volem recordar que fins el dia 10 de gener podeu veure, remenar i comprar obres d'art sobre paper d'artistes nostres, a la Llibreria Robafaves.

Aprofiteu encara aquestes vigílies de Reis per acabar d'arrodonir aquell detall que us falta per algun amic o familiar, i per què no, per a un mateix. Aquest pot ser el millor autorregal que un es pot fer!


A les escales del primer pis trobareu una àmplia selecció d'obres d'artistes ben coneguts, a preus assequibles i estils ben diferents, amb una característica comuna: que totes són obra sobre paper.


I podeu completar la visita i la compra a la nostra Sala del Casal, amb la selecció de pintura en petit format de l'exposició MINIART, que fem tradicionalment cada Nadal. NO US ADORMIU!!!


diumenge, 1 de gener del 2012

MINI ART AL CASAL

A la nostra Sala Sant Lluc del Casal es pot veure, com ja es costum cada any per aquestes dates, la tradicional mostra col·lectiva de Nadal MINI ART d'obres en petit format.



Des del passat dia 22 de desembre i fins a finals de gener podeu veure aquesta habitual exposició d'obres de companys socis, aquest any amb el format comú de 4 paisatge, és a dir, de 33x22 cm.



A l'exposició es pot veure també l'original de la nadala d'Oriol Ribas, feta per encàrrec per a la nostra felicitació d'aquest any, que no forma part del Mini Art però que permet veure a tamany real la delicadesa de la seva cal·ligrafia i la  perfecció tècnica del seu traç.


L'organització i cura del muntatge van anar a càrrec de l'equip habitual, al que no sabem com agrair el seu esforç i dedicació perquè mes rera mes allò que podria semblar monòton resulti sempre originalment diferent.


I des d'aquí volem també fer arribar els nostres millors desitjos de recuperació per a la Teresa, que tot i la lesió que pateix segueix donant cada dia mostres inequívoques de la seva dedicació en la gestió de les tres mostres mensuals que organitza, comissaria i munta tan encertadament.


I a tots, MOLT BON ANY 2012!!!