dimarts, 14 de gener del 2014

INAUGURACIÓ DEL "15 X 15"


Divendres al vespre es va inaugurar a la nostra sala d'exposicions de La Presó la Col·lectiva 15x15, una mostra d'obres de socis de l'Entitat que s'havien de presentar -i aquí està la gràcia de l'exposició- totes en un mateix format quadrat de 15 x 15 cm.


Com ja hem anat dient, la imposició d'un format igual per a tothom facilita el muntatge, li dóna una unitat formal i obliga l'artista a competir en igualtat de condicions amb els altres, tal com passa també amb la Col·lectiva de Punts de Llibre i a diferència de la Col·lectiva Sant Lluc de l'Ateneu.


Aquest format reduït permet també la cabuda de més participants, en una Sala com la de La Presó, en la que un tamany superior de les obres hauria implicat una selecció per raons d'espai.

Hi ha a més una altra característica que iguala els participants: aquesta és diferent cada any (dibuix, gravat...), per donar més varietat, i en la edició 2014 ha estat el de ser obra sobre paper. És a dir, cadascú podia presentar un 15x15 amb el tema i tècnica que volgués, però havia de ser necessàriament obra sobre paper.


Massa vegades ens passa desapercebuda l'apreciació del suport, especialment si és paper. El tema, la tècnica, l'estil propi de cada artista prevalen normalment sobre el suport sobre el que estan realitzats, i no ens deixen valorar prou la textura, el gramatge, el verjurat...


Aquesta mostra ens permet la doble valoració: la de la creativitat expressada en una superfície tan reduïda i la de la varietat de resultats possibles segons el tipus de paper utilitzat.


És, a més, una demostració del notable nivell artístic i tècnic de les obres presentades, de la vitalitat dels nostres socis i del poder de convocatòria que tenen aquestes propostes. Així ho demostra la gran participació: 53 obres, que suposen un rècord en aquest tipus de col·lectives, i que ens permeten confirmar ja la pròrroga de l'exposició un mes més del previst inicialment, fins a principis de març.


Moltes gràcies als participants per la vostra col·laboració, i felicitats a tots pel nivell de les obres presentades. Com a Associació estem molt orgullosos de poder comptar amb tanta gent com vosaltres!