diumenge, 7 de desembre del 2014

ELS NOSTRES SOCIS: MARIA FERNÁNDEZ CORTÉS

La proposta promocional dels nostres socis artistes ens porta avui, segons l'ordre alfabètic, a

MARIA FERNÁNDEZ CORTÉS 





La Maria va néixer un 25 de març de 1954 a Extremadura, encara que fa molt temps viu a Mataró, ciutat d'on se sent filla adoptiva i en la que s'ha integrat totalment.

La seva vida està dominada per dues grans passions: la pintura i la cuina, com molt bé explica a la capçalera del seu Blog "Mongetes verdes":
TENIA NECESSITAT DE DONAR A SABER LES DUES PASSIONS QUE TINC, UNA ÉS PINTAR I L’ALTRA, CUINAR. SON DIFERENTS, PERÒ, A TRAVÉS DE LA CUINA ES POT PINTAR I AMB ELS COLORS ES POT CREAR CUINA; PER TANT HE DECIDIT QUE VAGIN PLEGADES.
Fogons - Cuina antiga

Són les dues passions que l'ajuden a superar moments difícils, i que compagina perfectament amb l'alegria de la dedicació absoluta a contribuir a la felicitat del seu nét, en Jan, fent pastissos i llaminadures per qualsevol ocasió i iniciant-lo ja  en el plaer d'embrutar-se les mans amb pintures de colors.



FORMACIÓ ARTÍSTICA

Leonor Finet

Nosaltres, aquí, no entrarem en l'aspecte gastronòmic de la seva vida. Ens centrarem només en la seva faceta artística, per dir que va començar a dibuixar, com tantes altres mataronines de la seva "quinta", de la mà de Leonor Finet, que li va saber inculcar l'afició pel dibuix i la pintura.


Estudi Josep Novellas

Malauradament aquests estudis inicials no van poder tenir la continuïtat desitjada i va passar un llarg període d'inactivitat fins que, el 2008, va entrar a l'estudi de Pepe Novellas. Durant els mesos que va estar-hi va treballar intensament la tècnica de l'acrílic, i va participar amb aquesta obra en la col·lectiva que van fer a la Galeria Lolet Comas, amb l'arengada com a tema:



Aquí farem una excepció i veurem com simultaneja les dues aficions: a la inauguració va contribuir-hi amb unes pastes salades amb arengades deshidratades, daus de formatge i peixos de pasta de full, molt adeqüades a l'ocasió.



Estudi José Maria Caamaño

A la mort de Josep Novellas va entrar a l'estudi de José María Caamaño Leston, on hi va estar durant tres anys, des del 2009.
JOSE MARIA CAAMAÑO ÉS UN GRAN PROFESSOR: AMB ELL HE DESCOBERT COM M'AGRADA PINTAR AMB OLI I ESPÀTULA, HAN ESTAT UNS ANYS MOLT PRODUCTIUS A L'HORA D'APRENDRE.          
L'estudi de Caamaño

Estudi Marta Duran

Paral·lelament a les classes amb Caamaño va fer un curs a l'estudi de Marta Duran, de nou treballant l'oli amb espàtula:


AMB MARTA DURAN ÉS MOLT FÀCIL PINTAR, EL SEU DINAMISME ENS OMPLE  D'ENTUSIASME. 

A l'estudi de Marta Duran, amb la professora i dues companyes
i amb tot el grup sencer d'alumnes

Des de fa dos anys només assisteix als cursets intensius de la Marta Duran, dedicats a jardins i paisatge. Allà ha trobat, a més d'una excel·lent professora que s'adapta molt bé a les seves necessitats plàstiques, un magnífic ambient de treball i d'amistat.

A l'intensiu de jardins, al taller de Marta Duran

Els cursos monogràfics inclouen sortides de pràctiques, com la que van fer al Jardí Botànic de Barcelona, i a la que corresponen les següents imatges:

  

  
Entre els components dels tallers es prodiguen, com no podia ser d'altra manera, els "soparets", que tant ajuden a fer pinya del grup. I pel que sembla, hi ha molta germanor, i molta gana! 



El darrer taller monogràfic al taller de Marta Duran va ser pel juliol de 2014. Les imatges següents corresponen al curset "El paisatge en la història de la pintura: la composició estètica i el color en el paisatge", en les que veiem la Maria preparant l'obra que va presentar a la darrera Col·lectiva Sant Lluc 2014.
HA ESTAT MOLT DIVERTIT, UN GRUPET BEN AVINGUT. HEM TREBALLAT ELS COLORS, HEM FET LA XERRADA I HEM FET RIALLES, QUÈ MÉS ES POT DEMANAR!


Taller d'Elíes Seguí

Darrerament, fa un mes i mig escàs (finals d'octubre de 2014), la Maria s'ha apuntat a un curset monogràfic de retrat, amb Elíes Seguí.

A les imatges la veiem amb el professor i treballant amb una companya:




LA MARIA I L'ASSOCIACIÓ

També aquí podem valorar dos aspectes, ben diferenciats i complementaris: la seva participació en la major part de les activitats organitzades per l'Associació i la seva col·laboració com a artista en les nombroses exposicions col·lectives que hem dut a terme en els darrers anys.


  • ACTIVITATS CULTURALS 
La Maria és una de les més assídues participants en les visites culturals i sortides que ha organitzat l'Associació en els darrers anys. Si bé aquestes activitats pròpiament no formen part de la seva activitat artística com a pintora, sí que volem deixar-ne constància pel que significa de voluntat d'aprenentatge, de posada al dia i d'ampliació de coneixements, a banda, naturalment, del goig que ens fa poder comptar amb la seva entusiasta assistència.

Aquest recull d'imatges demostren com n'és de constant la seva presència, i també com n'és d'estimada la seva companyia:

Tossa-Sant Feliu de Guíxols 
Osca
Madrid
Argelés
Boí-Aigüestortes
Santa Maria d'Obarra
Roda d'Isàbena
Caixaforum, Barcelona
Museu de l'Aquarel·la Martínez Lozano, Llançà


  • PARTICIPACIÓ EN EXPOSICIONS
La Maria encara no ha fet cap exposició individual, però si ha participat en nombroses col·lectives. Excepte la primera, la de les arengades amb l'estudi de Josep Novellas, totes les altres -que ens consti- giren al voltant de la nostra òrbita.

Col·lectiva 15 x 15 sobre paper (2014) - La Presó

COLAGE - RECORDS TRENCANTS

Col·lectives Punts de llibre
  • Roses (2011) - Espai Capgròs i Casal


  • Drac (2012) - Capgròs

  • Any Espriu (2013) - Capgròs
  

  • Tema lliure (2014) - La Presó

 



Col·lectiva Sant Lluc - Ateneu

  • Col·lectiva 2012

 






  • Col·lectiva 2013




  • Col·lectiva 2014


Fira d'Art 2013

La Maria també va participar a la Fira d'Art, el 2013. Aquí la veiem a peu de parada, i amb les obres que exposava.



Museu Obert

I finalment, també ha participat entussiàsticament en les dues edicions del Museu Obert, l'exposició d'artistes de l'Associació al aparadors dels comerços de la Unió de Botiguers, coincidint amb la Fira del Dibuix i la Pintura

  • Museu obert 2013


  • Museu obert 2014


OBRA PICTÒRICA

Per acabar, reproduïm a continuació una sèrie d'obres de la Maria, que no pertanyen a cap apartat anterior, i que hem agrupat per temes, com a mostra de la seva diversitat estilística:

  • África



  • Marines

  • Flors


  • Paisatge


  • Bodegons



ENLLAÇOS

Podeu anar seguint l'evolució i les novetats de la Maria, tant artístiques com culinàries, en el seu Blog: 


i en el seu Facebook:


I si la veieu pel carrer, sobretot, no us perdeu el seu somriure!