dijous, 4 de desembre del 2014

MARGARIDA MARCH INAUGURA A APARELLADORS

Aquest divendres, a les 19:30h, la nostra companya Margarida March inaugura a Aparelladors una exposició extraordinària: LLUM.


L'exposició està integrada per un conjunt de gravats en sec en diversos formats sobre paper Hahnemühle, alguns dels quals van acompanyats de les planxes de fusta originals amb les que s'han obtingut els gofrats que presenta.

Margarida March és, per formació i professió, esmaltadora. Va estudiar esmalt a la Massana i s'hi ha dedicat laboralment, juntament amb la seva germana, durant molts anys, feina que compagina amb la docència d'aquesta difícil tècnica en el taller familiar. Diplomada per l'Escola Massana, graduada per l'Escola Superior de Disseny i Art Llotja en l'especialitat d'esmalts sobre metall i en gravat i serigrafia, va obtenir fa poc la Carta de Mestra Artesana que atorga la Generalitat, com a reconeixement als més de quaranta anys de dedicació a aquesta especialitat artística.


Però l'altra gran passió de la Margarida, la que li permet plasmar més lliurement la seva sensibilitat artística, és el gravat. Ja ens ha donat moltes mostres, en diverses exposicions col·lectives i en la que va fer a Ca l'Arenas fa dos anys, de la combinació certament agosarada i trencadora entre gravat i esmalt, composicions on la base gravada serveix de suport, molt ben combinat, amb la peça esmaltada.


Ara ens presenta a Aparelladors una exposició integrada únicament per gravats en sec, és a dir, sense entintar, només en relleu, que demostren tota l'activitat que ha dut a terme aquests darrers mesos al Taller de Gravat de Jordi Rosés i Claudia Lloret, a la Art Print Residence d'Arenys de Munt (Podeu veure tot el reportatge gràfic del procés AQUÍ).

Una feina laboriosa i callada, pacient i escrupulosa, delicada i subtil, que l'acurat muntatge de l'exposició permet valorar i fruir amb tota la intensitat.



 


El domini de la tècnica és absolutament necessari en qualsevol disciplina per obtenir uns resultats satisfactoris; i la sensibilitat és alhora absolutament necessària per a transmetre l'emoció artística. Massa vegades, però, una obra és només un excercici de virtuosisme tècnic, sense l'ànima que la fa vibrar, i d'altres la passió desbordada sense altres recursos artístics, que la converteixen en una expressió plàstica que falla per tots costats. El treball que ens presenta Margarida March té la virtut de saber aplicar rigorosament una tècnica molt complexa al servei d'una sensibilitat exquisida, per aconseguir un resultat alhora net, aparentment senzill i tremendament atractiu.

Ella mateixa ens en farà cinc cèntims, a les set de la tarda, abans de la inauguració de l'exposició, en el local de El Públic, on mantindrà un col·loqui amb el comunicador Joan Poch en l'habitual espai "Un cafè amb..."