Un monumental fresc amb fang, de 190 metres de llargada i 6 d'alçada, es pot veure fins el 28 d'agost en una de les façanes de vidre del pati intern lateral de la Biblioteca Nacional de París. 'Le Grand Verre de Terre. Vidre de meravelles' és una obra efímera d'argila i llum de Miquel Barceló, que ha volgut retre homenatge a Ramon Llull, ara que fa set-cents anys del seu naixement.
La realització del fresc, 'in situ', amb dibuix raspat sobre argila seca, és un dels actes internacionals més importants de la commemoració del pensador mallorquí, a més de la primera col·laboració entre l'Institut Ramon Llull i el govern balear d'ençà que les Illes s'hi han reincorporat, aquesta legislatura. La presidenta del govern balear, Francina Armengol, ha visitat l'obra exposada a París i en un piulet ha destacat que 'el talent de Barceló' és un 'orgull' per a les Illes Balears.
Barceló ha decidit de batejar l'obra amb dos noms: d'una banda, 'Vidre de meravelles', perquè s'inspira en una de les creacions majors de Ramon Llull, el 'Llibre de meravelles'; i, d'una altra, 'Le Grand Verre de terre', en referència a l'obra de Marcel Duchamp 'Le Grand Verre'.
'Miquel Barceló. Sol y sombra', doble exposició a París
L'espectacular mural és la porta d'entrada de l'exposició 'Miquel Barceló. Sol y sombra' que la Biblioteca Nacional dedica fins el 28 d'agost a l'artista mallorquí.
És concebuda com una invitació a descobrir l'obra impresa de l'autor, amb força peces inèdites i algunes d'inspirades en la vida i l'obra de Llull. És una obra rarament exposada, però que representa una part major del seu treball. Pintor, dibuixant, escultor i ceramista, Barceló ha experimentat des del començament amb les tècniques d'impressió i l'exposició mostra dos-cents cinquanta gravats sobre coure, fusta, litografies, serigrafies i estampacions.
La mostra es complementa al Museu Picasso de París, on s'exposen fins el 31 de juliol un centenar de ceràmiques, escultures, pintures i obres en paper seves posteriors al 1990. El recorregut que s'hi proposa es desenvolupa al voltant dels diversos mons de creació de l'autor i se'n destaquen les afinitats de la seva obra amb les actituds, els motius i els processos creatius de Pablo Picasso. Miquel Barceló és el primer artista contemporani convidat en aquest espai parisenc des que es va reobrir, el 2014.Text i foto, Art Neutre?
Més informació i entrevista a Miquel Barceló en aquest article de EL PERIÓDICO
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada