dilluns, 19 d’octubre del 2009

BIENNAL 2009: EL GRAN DIA

Avui, com ja us havíem anunciat, ha tingut lloc a la Sala dels Lleons de l’Ajuntament de Mataró l’acte de lliurament a la Ciutat del quadre guanyador del III Premi de Pintura Torres García-Ciutat de Mataró.

A l’acte hi han assistit, com a parts implicades, l’Alcalde de Mataró, Sr. Joan Antoni Baron; el President de l’Associació Sant Lluc, Sr. Antoni Luis i l’autor de l’obra premiada, Marc Llacuna, a més del Director del Museu, com a Entitat receptora, altres membres de la Junta de l’Associació, els patrocinadors del Premi i els mitjans de comunicació. 



Recordem que, segons les Bases del Premi, "l'obra guanyadora queda en propietat de l'Entitat organitzadora (l'Associació Sant Lluc), que la donarà a la Ciutat de Mataró mitjançant la signatura d'una acta de cessió de l'obra i de drets d'explotació a favor de l'Ajuntament de Mataró".


Aquest acte d'avui suposa, doncs, la culminació de tot un procés, que potser té en l'acte inaugural i l'exposició de les obres seleccionades la part més atractiva i vistosa, però que en definitiva té com a finalitat última aquesta cessió a la Ciutat de l'obra guanyadora, en un afany altruista de treballar per situar Mataró a un nivell de referència en el panorama artístic de tot l'Estat.
Us remetem a l'article que li dedica la revista CAPGRÒS, i que podeu llegir clicant-hi a sobre, on es descriu amb detall com ha anat l'acte. Només n'extraurem alguns fragments per acompanyar les fotografies:



Després de la rúbrica formal, Llacuna ha reconegut la seva “enveja” per haver de desprendre’s d’una obra de la qual està “molt satisfet” i que considera molt important en la seva trajectòria.




“Tinc la sensació que marca un punt i a part, que he arribat a una meta, i que a partir d’ara vindran altres vies de creació i d’investigació, que ja no seran el mateix”, ha destacat l’artista. Segons Llacuna, el fet d’haver guanyat el primer Premi del Torres García ha “accelerat” aquesta sensació.





Baron ha explicat, per la seva banda, que el conveni amb la Sant Lluc perquè l’obra guanyadora de cada Biennal passi a ser propietat municipal permet ampliar “amb modèstia i cautela” el patrimoni artístic públic de la ciutat, i alhora “posar-lo a l’abast de tots els mataronins”. Així mateix, ha expressat el seu desig de convertir el premi que institueix la Sant Lluc en “un dels més importants del país” en matèria d’art.





Més cautelós, Antoni Luís ha destacat que el repte de la propera Biennal, que tindrà lloc l’any 2011, serà “poder-la fer”. Tot i que compta amb el suport total de l’Ajuntament i l’IMAC, Luís és conscient que l’actual situació econòmica obligarà a batallar encara més dur per mantenir els patrocinadors, peça clau per poder organitzar l’esdeveniment.




“CAT/ 122-09”, un acrílic sobre tela format per línies laberíntiques i geomètriques, obra del mataroní Marc Llacuna, ja és propietat de l’Ajuntament, que ha(urà) d’escollir un espai públic de la ciutat per a poder exhibir-la permanentment.

Moltes gràcies a tots pel vostre suport durant tot aquest temps, que finalment ens ha permès arribar a la meta desitjada: un Premi a nivell nacional, de sobrada categoria per la solvència del Jurat, que guanya per primer cop un jove mataroní i que passa a ser patrimoni de tots.
Creiem que han valgut la pena tots els esforços que hi hem dedicat.