dimarts, 9 de novembre del 2010

COL·LECCIÓ BASSAT A LA NAU GAUDÍ

Encara que als socis artistes ja us ha arribat pel correu de l'Associació la invitació a la inauguració prèvia dedicada a vosaltres, prevista pel dimecres 10 al migdia, us fem extensiva a tots la invitació a la inauguració oficial, el dijous 11 a les 7 de la tarda.


Per la seva importància en la vida cultural de Mataró, i especialment per als aficionats a l'art, reproduïm íntegrament l'article de presentació que li dedica la revista BONART digital, que ens sembla un magnífic resum informatiu tant de l'exposició que es presenta com de la pròpia Nau Gaudí:

Obre les portes la Col·lecció Bassat, a Mataró 
per Albert Mercadé 

El proper 11 de novembre obre les portes la seu provisional del Museu d’Art Contemporani de Mataró-Col·lecció Bassat a la ciutat de Mataró. La Fundació Carmen i Lluís Bassat, constituïda en consorci amb l’Ajuntament de Mataró, exposarà en un edifici singular i desconegut d’Antoni Gaudí –la Nau Gaudí– la col·lecció d’art del reconegut publicista. 
Les obres de la Col·lecció Bassat constitueixen un dels fons més representatius del que ha estat l’art català de la segona meitat del segle XX. Així, amb l’obertura i difusió de la col·lecció s’omple un buit cronològic existent als museus de Catalunya. Per representar la fundació s’han seleccionat dels fons de la Col·lecció Bassat –integrada per més d’un miler de peces– unes vuit-centes obres, que representen cent onze artistes a través de cinc-centes sis pintures, dos-cents quinze dibuixos i vuitanta-quatre escultures. 
Com que el consorci no disposa encara de la seu definitiva del futur museu, el sumptuós edifici de la Nau Gaudí en serà la seu provisional. Les exposicions que s’hi organitzin mostraran, durant els dos primers anys, el fons d’obra que constituirà la col·lecció permanent del museu. En aquest sentit, les quatre primeres exposicions mostraran una selecció del fons ordenada en quatre períodes cronològics: la primera exposició mostrarà obres de diferents artistes realitzades entre el 1947 i el 1969 (novembre 2010 – abril 2011); la segona, del 1970 al 1979 (abril 2011 – octubre 2011); la tercera, del 1980 al 1989 (octubre 2011 – abril 2011), i l’última, del 1990 al 2012 (abril 2011 – octubre 2012). Acabat aquest primer cicle, s’organitzaran exposicions de tipus antològic, destinades a revisar l’obra dels creadors de la col·lecció –des d’alguns de recentment traspassats, com ara Guinovart o Ràfols-Casamada, fins a artistes menys coneguts, com puguin ser Brotat, Vilacasas o Porta Missé, entre d’altres– fins a exposicions de caràcter temàtic dedicades a analitzar aspectes singulars de la cultura artística mataronina. 
La Nau Gaudí fou un dels primers edificis que projectà Antoni Gaudí poc temps després de graduar-se com a arquitecte. Fou un encàrrec de la cooperativa La Obrera Mataronesa, la qual l’any 1878 li demanà d’assumir el projecte d’un casino recreatiu, les cases dels treballadors i la reixa de l’entrada. 
La historiadora de l’art i directora del consorci, Núria Poch, explica els trets distintius de l’edifici: “En l’aspecte arquitectònic, cal destacar la discreció i aparent irrellevància d’aquest edifici, que, juntament amb les Escoles de la Sagrada Família, són dues construccions que contrasten amb l’espectacularitat de posteriors edificis on l’exuberància de les formes tindrà un protagonisme especial. És precisament en aquesta obra, més útil que estètica, on el novell arquitecte s’atreveix a experimentar amb el que serà una de les seves grans aportacions –l’arc parabòlic–, que utilitza aquí per primera vegada.” 
En aquest sentit, Núria Poch destaca “l’afortunada coincidència que ens ocupa entre continent i contingut. Disposem d’un espai singular on mostrar una col·lecció també singular, que ens ha de permetre reivindicar l’art català de la segona meitat del segle XX i també donar a conèixer un edifici sovint poc conegut”.