divendres, 10 de desembre del 2010

NADAL SOLIDARI

Que Nadal és una bona època per fer bones accions sembla indiscutible: fins i tot els més reticents hauran d'admetre que els Nadals inciten a gastar, si, però amb la conciència intranquila pensant en els que no poden fer-ho; a ser feliços, és clar, però amb  el remordiment de saber que hi ha molta gent desgraciada; a fruir de bona salut, naturalment, però éssent conscients de què hi ha tanta gent malalta...

Nadal és, potser, l'època de l'any que més incita a la despesa incontrolada, però també la que més ens acosta al proïsme; la que més convida a la disbauxa però, ben segur, també la que més ens convida a la reflexió, a la introspecció, a aquest exercici d'humilitat que significa el reconèixer que per malament que ens vagin les coses, a molta gent encara li van pitjor.

Si alguna virtut té el Nadal és la de fer-nos, per uns dies, una mica millors; de servir-nos de trompeta de la conciència, de corcó dels sentiments, però també d'alegria compartida, de somriure als llavis, de confiança, malgrat tot, en la Humanitat. On conceptes com pau i amor, o compartir i donar, deixen de ser només paraules buides per convertir-se en valors universals, independentment de les creences dels qui els practiquin.

Avui, que se celebra universalment la proclamació dels Drets de l'Home, hem rebut  un missatge demanant-nos que en fem la màxima difusió. El tramet  l'Ajuntament de Mataró i el Banc de Sang, i la carta ve avalada per la Creu Roja, el Foment Mataroní, l'Associació de Donants de Sang del Maresme, el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i la Marató de Mataró. Necessiten sang. I la podem donar el proper dimarts 14 de desembre, de les 10 del matí a les 10h del vespre, al lloc de recollida que s'instal·larà al Foment Mataroní.

De nosaltres depèn que aquests sentiments que ens corren per les venes aquests dies puguin satisfer també les necessitats físiques  dels necessitats. De nosaltres depèn que els Nadals siguin realment la gran festa de la solidaritat i no uns dies que tothom espera però que pocs aprofiten. De nosaltres depèn donar als Nadals el sentit de guspira de l'esperança que tots endevinem, més enllà del sentit decoratiu que malauradament tots practiquem.

Siguem solidaris. Tot el Nadal, però especialment el proper dimarts. Algú ens ho agrairà.

Molt bon Nadal a tots.