dijous, 15 de març del 2012

"ANEM A PINTAR..." A LA MURTRA

Per necessitats de reajustament del calendari, l'anunciada sortida a Sant Jeroni de La Murtra programada pel diumenge 18 de març s'avança al dissabte 17. Preguem que els interessats a assistir-hi es posin en contacte amb la Teresa (678909999) com més aviat millor, per confirmar la seva assistència o renúncia.


Per animar-vos a venir, tant si voleu dibuixar o pintar com si només voleu visitar el monestir i passar un matí agradable en bona companyia, reproduïm la descripció que "Pobles de Catalunya" fa de Sant Jeroni de La Murtra:


Probable retrat de
Cristòfor Colom al claustre
.El monestir de Sant Jeroni de la Murtra o de la vall de Betlem és situat en un indret aïllat al sector de la serra de Marina proper al terme de Santa Coloma de Gramenet. Va ser fundat l'any 1416 pel mercader barceloní Bertran Nicolau, quan va traslladar-hi la comunitat de monjos establerts a Sant Pere de Ribes tres anys abans. Va gaudir de la protecció dels reis d'Aragó. Coincidint amb el seu moment de màxim esplendor, els Reis Catòlics hi van rebre Cristòfol Colom després del seu primer viatge a Amèrica, el 1493. 
Va anar creixent durant el segle XVI i després es va anar mantenint fins la desamortització de 1835, quan passà a mans de particulars.
L'edifici va aprofitar una important masia preexistent, coneguda com la Murtra. El conjunt és d'estil gòtic tardà i s'estructura al voltant del claustre, força ben conservat, i de l'església, esfondrada en bona part. 

El claustre és de la fi del segle XV. Té tres galeries de dos pisos. El pis inferior té arcs apuntats amb mènsules esculpides amb retrats de personatges, entre ells els Reis Catòlics i Colom. Les voltes són nervades, amb claus de volta esculpides i policromades. Al pis superior els arcs són escarsers i la coberta és de teula a un sol vessant. Al jardí hi ha un brollador i el pou.
L'església va ser bastida al segle XV i ampliada al XVI. Tenia una sola nau, dividida en tres trams, amb un gran cor alçat als peus. Només es conserva l'absis i les capelles d'un costat.
De la resta de dependències monacals en destaca el menjador del monjos o refetor, enllestit el 1486.I si voleu ampliar referències, podeu accedir a Vikipedia o, molt especialment, al web del propi monestir de La Murtra, des dels que podreu accedir també a altres enllaços interessants.