dimarts, 5 de febrer del 2013

MÉS IMPRESSIONISME

Ben a la vora del Museu Thyssen-Bornemisza, on avui s'inaugura l'exposició Impresionismo y aire libre. De Corot a Van Gogh que comentàvem ahir, es va inaugurar també, fa tres dies, una altra mostra doble d'aquest moviment artístic tan ben valorat.

La Fundació Mapfre presenta l'exposició Impresionistas y postimpresionistas. El nacimiento del arte moderno, que a través de 78 grans obres mestres cedides pel Musée d'Orsay descriu el desenvolupament del final de l'impressionisme i el postimpressionisme. S'emplama així, pràcticament, amb l'altra gran exposició comentada, que descriu precisament els orígens del moviment.

El Director General de l'Institut de Cultura de la Fundació MAPFRE ens explica les característiques d'aquesta mostra, que es pot veure a la Sala Recoletos fins el 5 de maig:



A la mateixa sala es va inaugurar també simultàniament Luces de bohemia. Artistas, gitanos y la definición del mundo moderno, una altra gran exposició que presenta els orígens de la bohèmia artística i descriu el seu vincle amb la representació dels gitanos en el món de l'art a través d'un centenar d'obres d'artistes com Goya, Watteau, Gainsborough, Teniers, Corot, Delacroix, Courbet, Manet, Degas, Sorolla, Sargent, Signac, Van Gogh o Picasso. 

El concepte de bohèmia artística neix a mitjans del segle XIX, entre el Romanticisme i el Realisme, quan es comença a valorar sobretot la llibertat de l'artista encara que això comporti la marginació social o el fracás amb el públic. La vida bohèmia es va convertir, així, en un dels grans mites de la modernitat.

També en aquest vídeo ens expliquen les característiques de la mostra. Realment en un mateix viatge a Madrid es poden matar tres pardals d'un mateix tret!