dilluns, 1 d’abril del 2013

ELS "ELEMENTS" D'UWE HAND -2-


La inauguració al Col·legi d'Aparelladors de l'exposició ELEMENTS, d'Uwe Hand, va tenir lloc acte seguit de la xerrada a El Públic i va anar a càrrec de l'artista, la seva valedora Rosa Codina, en Daniel Llin i el president de l'Associació Antoni Luis.


Entre el públic assistent cal destacar la presència d'un nombrós grup d'alumnes i amics d'Uwe Hand, vinguts expressament del Nord d'Europa.


A més de les imatges de l'acte, ens sembla que cap comentari explica millor el sentit de l'exposició i de la personalitat de l'artista alemany que aquests fragments de la intervenció de Daniel Llin, fruit de les seves xerrades anteriors amb ell:



"Com pinta el nostre amic? 

"Aquí podríem entrar en la profunda incertitud de la decisió, de les motivacions. Sol, només està ell per decidir el primer traç al davant del llenç tot blanc.

"Uwe Hand no es presenta una sistemàtica de treball de bell antuvi.

"La seva obra està sempre iniciada observant uns cànons de composició que, des del món clàssic, continuen tenint validesa per a ell.

"Tot començaria doncs, con una visió abstracta per tal d’ocupar d’una forma harmònica la superfície del llenç.

"Una vegada resolt aquest primer pas, Uwe recorreria a materialitzar el record del món fantàstic que ha viscut.


"D’aquí venen les imatges dels vaixells en flames, el record de la por quasi ancestral de quan navegava amb el seu pare; de les ciutat cremades.


"Les fotos usades i desdibuixades pel temps, les imatges dels diaris esgrogueïts, ja sense l’atractiu de la notícia actual, possibiliten, ja sense l’atractiu de la notícia actual, l’execució d’una sèrie de monotips on les figures de persones, que havien tingut una certa rellevància històrica, ara només són imatges en silueta sobre un fons indefinit que, en la seva successió en obres diferents, formarien quasi com una seqüència cinematogràfica d’un món que ja ens és desconegut. 


"Uwe Hand es dedica professionalment a la docència a l’Escola Superior de Belles Arts de Berlín i ha estat invitat diverses vegades a impartir cursos de la seva especialitat a la Universitat de Barcelona.

"La seva enorme capacitat de comunicació m’ha donat ocasió de copsar la seva il·limitada fascinació per concepcions de l’art completament diferents.

"Ha parlat dels impressionistes amb les seves regles estrictes pel color i per la llum, tant vinculats a captar la bellesa del món que ens envolta.

"També dels expressionistes alemanys, de la profunditat conceptual de Beckmann i de la pintura, amarada d’un profund dolor de Baselitz.

"Ha mostrat una profunda admiració per l’obra de Miquel Barceló.

"Per nosaltres ha estat una lliçó i una profunda alegria, el poder acollir l’obra d’Uwe Hand per uns dies en el nostre espai.

"Besten Dank Herr Hand!
    

A més, és clar, de la seva pròpia veu i la de Rosa Maria Codina en el vídeo resum de la presentació: