dimarts, 23 de juliol del 2013

LLUNA D'ESTIU

Si ahir a la nit vau mirar per la finestra, vàreu poder contemplar un dels espectacles més grandiosos que ens ofereix la naturalesa: la lluna plena d'estiu.   Amb cel serè o ennuvolat, sense obstacles o a través de les branques d'un arbre, des del camp o darrera les cortines de casa, la visió de la lluna plena potser només la supera la d'una posta de sol en el mar en un capvespre rogenc.

A la lluna plena li miolen els gats per les teulades i li udolen els llops d'ullals sagnants. És l'advocada dels despistats a València i la patrona dels nuvis en viatge de mel. S'escola entre els dits dels il·lusos i la fan veure en un cove als descreguts. Li cantava Lorca en uns romanços i les seves dones l'estampen a dotzenes als farbalans. Li composava Beethoven unes sonates i li tocava el piano Debussy. I li demanen la ploma a l'amic Pierrot, al clar de la lluna, per escriure un mot.

A la lluna plena la somien els enamorats, emmirallant-s'hi en la distància, i li ploren amb enveja els amors no compartits. Es compten per tretzenes en el calendari de les dones i la perden les embarassades fins després del part. L'estudien els astrònoms i l'examinen els mags, i fins i tot la veuen a mitges als països de l'Islam.

I com que nosaltres ens dediquem a l'art, també la seva bellesa ha inspirat nombrosos artistes. Aquí us mostrem una petita selecció d'obres d'autors tocats per l'entranyable Selene. Alguna no és plena del tot, però fa el mateix efecte.

G. Friedrich: Parella mirant la Lluna
Alphonse Mucha: Clar de lluna
W. Kandinsky: Lluna-evasió
R. Magritte: Pàgina en blanc
W. Turner: Paisatge marí amb lluna
V. Van Gogh: Nit estelada

Segur que n'hi ha moltes més, però aquestes en són un bon exemple. Us convidem a fer una repassada mental per la vostra Història de l'Art imaginària (o una repassada física per qualsevol llibre d'art) per trobar-ne tantes com vulgueu.

I sobretot, no deixeu de mirar la lluna per la finestra. Encara lluirà uns quants dies amb tot el seu esplendor. I aprofiteu que l'espectacle és gratuït. Potser és de les poques coses que encara es poden fer sense pagar, però molt ens temem que sigui per poc temps. Encomaneu-vos a la lluna! Per uns moments oblidareu totes les misèries!