divendres, 6 de desembre del 2013

BRASSAÏ, POUR L'AMOUR DE PARIS


S'ha inaugurat fa poc a París, a l'Hôtel de Ville, una exposició de fotografia que té la capital francesa com a subjecte i a George Brassaï com a ull privilegiat per saber-la veure.

L'exposició porta el suggeridor títol de POUR L'AMOUR DE PARIS i relata la història excepcional d'una passió que ha unit durant més de cinquanta anys el Brassaï escriptor, el fotògraf, el cineasta, amb els racons més íntims de París, les seves gents, els seus ambients, de tot el que n'ha fet llegenda d'ella.

Una fascinació per aquesta ciutat que va des dels "Annés Folles" de Montparnasse a la nebulosa surrealista, de les prostitutes als intel·lectuals, de les vistes d'un París insòlit, desconegut i menyspreat al tractament prodigiós de les llums nocturnes i artificials.

George Brassaï (seudònim de Gyula Halász) (1899 - 1984) va aconseguir el 1932 impressionar Picasso, que li va confiar la missió de fotografiar tota la seva obra escultòrica, desconeguda fins aquells moments, i que havia d'inaugurar la publicació  d'una nova revista d'art: El Minotaure. Els dos artistes van compartir en endavant gustos i fascinacions comunes, especialment l'atmosfera més femenina i nua de les Folies Bergères i la més íntima i crua del circ, que van marcar profundament les seves trajectòries futures.

Els barris de París, dels que n'ha sabut captar magistralment la seva essència, estan al darrera de cada imatge exposada, perquè "par quelque côté que l'on examine son oeuvre, on y retrouve Paris, toujours Paris".