diumenge, 7 de febrer del 2016

EXPOSICIÓ DE VIGÉE LE BRUN A NOVA YORK

La propera setmana s'inaugura una interessantíssima exposició al METROPOLITAN MUSEUM OF ART de Nova York, que es podrà veure des del 15 de febrer fins al 15 de maig de 2016.

Elisabeth Louise Vigée Le Brun (1755–1842). Autoretrat, 1790.
Oli sobre tela. 100 x 81 cm. Galleria degli Uffizi, Florència 

Vigée Le Brun
Woman Artist in Revolutionary France


Aquesta exposició està organitzada per The Metropolitan Museum of Art, la Réunion des Musées Nationaux–Grand Palais i la National Gallery of Canada, amb la participació extraordinària del Château de Versailles.




Elisabeth Louise Vigée Le Brun (1755-1842) està considerada entre els millors pintors francesos del segle XVIII, i com una de les dones artistes més importants de totes les èpoques. Va ser una autodidacta amb habilitats excepcionals com a retratista, que va aconseguir l'èxit a França i a Europa durant un dels períodes més agitats i turbulents de la història europea. 
El 1776 es va casar amb el principal distribuïdor d'art a París. La seva professió en un principi li impedia ser acceptada a la prestigiosa Reial Acadèmia de Pintura i Escultura; no obstant, gràcies a la intervenció de Maria Antonieta, va ser admesa a l'edat de 28 anys, el 1783, convertint-se en una de les quatre úniques dones entre els seus membres.  
Obligada a fugir de França, el 1789, a causa de la seva relació amb la reina, va viatjar a Itàlia, on el 1790 va ser escollida com a membre de l'Accademia di San Luca, a Roma. Independentment, va treballar a Florència, Nàpols, Viena, Sant Petersburg i Berlín abans de tornar a França, prenent esbossos de, entre altres, els membres de les famílies reials de Nàpols, Rússia i Prússia. Durant l'exili, va exposar als Salons de París.

Aquesta serà la primera retrospectiva que se li dedica, i només la segona exposició dedicada a Vigée Le Brun en els temps moderns. Les vuitanta obres exposades són pintures i alguns pastels de col·leccions públiques i privades d'Europa i Amèrica.