dijous, 31 de gener del 2013

AI WEIWEI A SEVILLA


Avui s'estrena al CAAC - Centro Andaluz de Arte Contemporáneo de Sevilla- RESISTENCIA Y TRADICIÓN, la primera exposició individual a Espanya de l’artista i disident xinés Ai Weiwei (Pekín, 1957). A l’antic Monasterio  de la Cartuja de Sevilla, seu del CAAC, es podrà veure fins el 30 de juny una mostra que engloba la major part de les seves formes de producció: ceràmiques, instal·lacions, vídeos i fotografies.

Ai Weiwei es una de les figures més radicals i interessants del panorama mundial. Va estudiar cine a la seva ciutat natal; va marxar als Estats Units el 1983, on va seguir els estudis d’art i disseny, convertint-se en una destacada figura entre els intelectuals xinesos a l’exili i la pròpia escena cultural novaiorquesa i on es va especialitzar en l’art conceptual; va tornar a Xina el 1993, simultanejant la seva activitat artística amb la de comissari d’exposicions i arquitecte; en aquest camp va saltar a la fama mundial gràcies al seu disseny del pabelló olímpic de Pekín (“El Niu”, The nest); i darrerament ha realitzat diverses exposicions a l’estranger (Biennal de Venècia el 1999, Documenta de Kassel el 2007), entre les que destaca la instal·lació de Pipes de porcellana, realitzades per obrers xinesos, que va omplir el terra de la Sala de Turbines de la Tate Modern de Londres el 2010.


Ai-Weiwei sostenint les sevess pipes de girasol a la Tate Modern

És aquesta exposició la que es podrà veure ara al CAAC. Al Weiwei no hi podrà assistir, malauradament, ja que les autoritats de Pekín el tenen sotmès a una estreta vigilància i no li permeten abandonar el país per haver-se convertit en els darrers anys en una de les veus més crítiques amb el règim xinès, fet que li va suposar el 2011 ser arrestat i estar 81 dies en parador desconegut. I el passat mes de juliol va ser condemnat a pagar una multa de 2’4 milions de dòlars per evasió d’impostos de l’empresa de la seva esposa, amb la que duu a terme els seus projectes artístics.