dissabte, 16 de novembre del 2013

ANIVERSARI DE LA PRESÓ

Per la relació directa que té amb la nostra Sala d'Exposicions, a més naturalment de la seva importància arquitectònica i del valor commemoratiu, us recomanem especialment el seguit d'actes que es duran a terme aquest cap de setmana, entre altres llocs a La Presó.

Mataró commemora el 150 aniversari de l’edifici de La Presó

El 8 de febrer del 1863 s’inaugurava La Presó, edifici obra d’un dels arquitectes més destacats de la Renaixença: el barceloní Elies Rogent (1821-1897). 150 anys després, l’Ajuntament de Mataró dedica diferents activitats a aprofundir en la seva història. Els actes formen part del programa d’aniversari de tres edificis emblemàtics de la ciutat: El Rengle 120, la Nau Gaudí 130 i La Presó 150.

El programa d’actes començarà amb diferents conferències i taules rodones que es faran els dies 15 i 16 de novembre a Can Palauet. Entesos de diferents camps (geòlegs, museòlegs i historiadors) parlaran sobre la importància d’aquesta construcció, innovadora a l’Estat, i de la seva rellevància històrica com a centre carcerari i, durant la Guerra Civil, últim refugi dels condemnats a mort en aquella etapa de repressió.

Al pati de La Presó s’hi farà una hora del conte dissabte 16 de novembre i diumenge 17 una visita guiada i amb sons recreant la història carcerària.
Des de l’any 1832 l’Ajuntament de Mataró denunciava la urgència de trobar un nou emplaçament a les instal·lacions carceràries de la ciutat que llavors estaven situades a la planta baixa i el primer pis de l’edifici consistorial, a La Riera. L’any 1851 Elies Rogent va presentar un projecte d’edifici de concepció panòptica (el primer de l’Estat) -des d’un sol punt es pot veure tot l’edifici-, basat en els principis defensats per l’anglès Jeremy Bentham: inspecció, vigilància i control absolut dels presos, de forma anònima i invisible. Rogent, a més, va dissenyar la façana principal de l’immoble com una refosa d’una masia catalana i d’un palau italià del segle XIV. L’edifici es va inaugurar l’any 1863 després d’un llarg i complex procés constructiu i va funcionar com a equipament carcerari fins l’any 1967. L’any 2005 La Presó es va recuperar per a usos administratius municipals i com a espai d’entitats culturals de la ciutat.

Elies Rogent (1821-1897) - Arquitecte, teòric, docent, historiador i restaurador. Format a les escoles la Llotja de Barcelona i a la d’Arquitectura de Madrid, Elies Rogent va dirigir des del 1871 l’Escola Provincial d’Arquitectura de Barcelona. Admirador dels neomedievals francesos, va transmetre aquesta devoció en l’exercici de la docència. Va ser professor de Domènec i Muntaner i de Gaudí i membre de l’actual Reial Acadèmia de Catalana de Belles Arts de Sant Jordi.

Programa d’actes
. Divendres 15 de novembre - Sala d’actes de Can Palauet
- 19 h Conferència: “La Presó de Mataró. L’edifici i la seva història", a càrrec de Vanessa Muñoz Rufo, arqueòloga i historiadora.

- 20 h Taula rodona: “La Presó: l’edifici i els projectes de rehabilitació”, a càrrec d’Antoni Batlle, geòleg, expert en patologies d’edificis antics; Montserrat de Torres Capell, arquitecta, autora d’un projecte de rehabilitació de La Presó; Marisol Carrillo i Lluís Gibert, arquitectes del Servei d’Equipaments Municipals de l’Ajuntament de Mataró, autors del projecte de rehabilitació dels entorns de La Presó.
Moderador: Antoni Bou, arquitecte, vocal del Consell Municipal del Patrimoni Arquitectònic i Ambiental de Mataró en representació del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya.

. Dissabte 16 de novembre
- Al pati de La Presó
11.30 h, . L’hora del conte: “Contes amb M”, a càrrec de Mon Mas.

. Dissabte 16 de novembre, Sala d’actes de Can Palauet
- 18 h conferència: “Patrimoni incòmode? antigues presons, nous usos”, a càrrec de Mar Soteras, museòloga, màster en Patrimoni.

19 h conferència: “La repressió a la immediata postguerra a Mataró”, a càrrec de Margarida Colomer, historiadora.

. Diumenge 17 de novembre - Al pati de La Presó
- 12 h . Visita comentada i sonoritzada.


(Informació i fotografia extretes del Butlletí de Notícies de l'Ajuntament)