diumenge, 10 de novembre del 2013

ELS NOSTRES SOCIS: LAIA ARNAU


Seguint l'ordre establert, avui l'espai dedicat als nostres socis correspon a

LAIA ARNAU


TRAJECTÒRIA ARTÍSTICA 

La Laia va néixer a Mataró l'any 1966, i viu i treballa a la seva ciutat natal.


Formació acadèmica

Diplomada en Disseny Tèxtil, va cursar dos anys d’especialització en Il.lustració editorial i publicitària, camps on ha treballat com a autònoma des de l’any 1992.

“De petita estava sempre avorrida i només dibuixava”, explica ella mateixa. Per això, quan va finalitzar el COU va posar-se a estudiar disseny tèxtil “perquè volia fer servir l’eina del dibuix creatiu”. Després em vaig apuntar a una cooperativa d’il·lustradors de Barcelona a fer il·lustració per publicitat sobretot, però també per editorial”.

"Tinc sempre, al record, un llapis entre els meus dits, i tot i que la meva feina s’ha anat desenvolupant, al llarg dels anys, en àmbits diferents però propers, el principal objectiu, per a mi, es poder viure d’allò que dia a dia em motiva i m’emociona".

És, a més, llicenciada en Belles Arts per la Universitat Sant Jordi de Barcelona, en la especialitat de pintura, camp al que actualment dedica tots els seus esforços: “amb el disseny tèxtil i la il·lustració em guanyava un sou que per aconseguir-lo només pintant era incert, però quan van néixer els meus fills em vaig veure incapaç de seguir amb tot”


 


Va començar així la seva voluntat per deixar enrera el passat i va aflorar la seva passió: "Un món colorista, oníric, ple de realisme màgic”. "M’agrada explicar històries i he triat la pintura per fer-ho. El meu cap va molt de pressa i pinto per necessitat”. 

La millor descripció de la seva feina, de la seva evolució des del món de la il·lustració al de la pintura i del seu moment actual l'explica ella mateixa en aquesta entrevista que es va gravar a la inauguració de l'exposició al Col·legi d'Aparelladors, l'any 2012:





Formació permanent

La Laia ha cursat set anys de Gravat Calcogràfic, sota la direcció tècnica de Jordi Rosés i Pilar Lloret, de Murtra Edicions.

Amb Jordi Rosés i Pilar Lloret a La Presó de Mataró.
Inauguració de la Col·lectiva de Gravat, desembre 2012.


"Crec que no hi ha fórmules per obtenir un mínim d’èxit i fer d’aquest objectiu una realitat, però sí que hi ha una raó i un motiu personal, i aquest és ser honest amb un mateix a l’hora pintar, dibuixar, gravar…, perquè l’obra adquireixi credibilitat a l’espectador. En bona mida, som el que fem".


Amb Antonio López 
i els companys de curs  
i treballant durant les classes 
(Àvila, 2008).
Una fita important en la seva formació permanent és la beca obtinguda l'any 2008 per participar a la Càtedra Francisco de Goya, amb Antonio López (Fundació Caja de Ávila) i l'any següent, el 2009, a la Càtedra Extraordinaria Ciudad de Albacete, també dirigida per Antonio López, i en la que va aconseguir una menció d'honor entre tots els treballs realitzats pels alumnes del curs.



El nivell va ser molt alt, segons Antonio López. “Per a mi ténen molt de sentit aquestes reunions de pintors, de diferents edats i llocs, tots amb la intenció de millorar i aclarir els dubtes que podem tenir, en un moment dins la pintura d’una enorme confusió”.

Al final del curs a la Casa de la Cultura José Saramago es van seleccionar les obres de tres alumnes, que van passar a formar part del fons artístic municipal: les d'Alberto Mielgo, de Juan Sorroche i el nu de Laia Arnau, realitzat sobre una model que va posar per als alumnes durant el desenvolupament de la càtedra. 



L'ESTUDI



La Laia té el seu estudi a la mateixa casa on viu, al centre de Mataró. Això li permet fer compatible la vida familiar i domèstica als pisos superiors, i poder fer escapades a la planta baixa mentre bull l'olla, funciona la rentadora o els fills ja han anat a dormir. La llum de ponent que li entra del pati li acaba de donar la calidesa que necessita per aïllar-se de tot i poder concentrar-se en nous projectes. Sobretot ara que acaba de reformar-lo: "Quina il·lusió m'ha fet recuperar les bigues antigues. I pensar que aquest espai era el menjador dels meus avis...!"




LA CARBONERIA

Just al costat de casa seva, i del seu taller, està acabant de preparar "La Carboneria", un espai que neix de la seva necessitat de trobar un lloc on experimentar amb el gravat, i disposat de forma ordenada. L'equipament, incipient encara però suficient, i amb moltes ganes de veure'l créixer, li permet oferir petits tallers monogràfics d'iniciació, de tècniques experimentals, de pràctiques per petit i mig format, i fins i tot d'exposició puntual de treballs, donant un servei personalitzat segons les necessitats de cadascú, i amb el propòsit d'intercanviar opinions i, sobretot, il·lusions.



"La meva mare s'embrutava feliçment les mans de carbó preparant-lo per vendre'l, en aquest mateix espai, fa més de mig segle. Ara, amb el negre de les tintes, s'hi dóna forma un extens imaginari damunt del paper blanc".





“Ella venia carbó i al taller on ara treballo encara s’hi conserva el sostre de volta i les anelles on es penjava antigament el carbó”

La Carboneria està previst que comenci a funcionar de manera inminent, abans de Nadal si tot va bé, i poder “oferir unes classes pràcticament particulars, fer de guia, ajudar la gent a convertir una idea que tinguin en ment en realitat”.



OBRA

Superada la seva etapa inicial com a il·lustradora, la seva obra es basa actualment en tres pilars bàsics: el dibuix, la pinturael gravat. Però en tots ells, com a denominador comú, un realisme màgic, una visió entre poètica i onírica de l'escena que representa:


A l'estudi


"Amb la mirada accedim, gairebé sempre sense permís, a un territori on hem estat o no convidats. I participem voluntària o involuntàriament d’allò que observem. El meu treball es nodreix en gran mesura d’aquest convit, ara explícit. 

"Explico històries que tenen un sentit específic per a mi, sense principi ni fi, però que són fragments d’un relat que pretén ser redescobert per l’espectador, i al que cadascú trobarà un nom per si mateix.

…”Transportar l’observador al centre de les seves pròpies sensacions és el que pretenc amb el meu treball
… i si algú coincideix amb mi, per un instant, em dono per satisfeta”.



Exposició al Col·legi d'Aparelladors de Mataró, 20

La mateixa Laia explicava que Antonio López, en un dels cursos als que ha assistit, li comentava que ella "tenia històries per explicar" quan pintava. "Certament, al darrere de cada quadre, de cada dibuix, a més d'una tècnica envejable, s'endevina una sensibilitat i una tendresa que donen a les seves "històries" una pàtina poètica que la distingeix entre els deixebles del seu mestre. De vegades, només el títol ja és tota una poesia...  La Laia sap convertir les seves obres en un àlbum de sensacions viscudes que aconsegueix transmetre a l'espectador com si fossin seves"

Dibuix


De com la teva absència altera la meva percepció
L'espera
Uno

Columna vertebral



Pintura

El jardí de Goethe

El petó oblic

Passejant pel Temple bar
Nocturn 49
Paisatge en DO major, sobre tecla de piano
Llimoner (en procés)

Gravat


Un món petit
A la paraula escrita
A la caseta de pols 
L'estranya flor
Entre tu i jo un fil prim de mudesa
Sometimes

ART PRINT RESIDENCE

Ja hem comentat que va cursar set cursos de Gravat Calcogràfic, sota la direcció tècnica de Jordi Rosés i Pilar Lloret.



En aquest estudi d'Arenys de Munt va dur a terme una important tasca creativa, que queda palesa en el recull de 40 imatges que podeu veure en el facebook de l'Art Print Residence, referit a Laia Arnau. Cliqueu AQUÍ.


EXPOSICIONS 

Exposicions individuals

2012 – A l’ombra del color – La Casa Gòtica, Museu d'Argentona

A l'ombra del color, Argentona
2012 – Contes Breus – Col.legi d’Aparelladors del Maresme, Mataró

Contes breus, Aparelladors
2010 – El petó oblic – La Casa Gòtica, Museu d'Argentona


2009 – El jardí de Goethe – QU4TRE, Ateneu Caixa Laietana, Mataró

QU4TRE . Ateneu Caixa Laietana

2008 – Vint-i-quatre estudis i una fantasía – Museu Monjo, Vilassar de Mar
1993 – Il.lustracions – La bodega lila, Barcelona



Exposicions col·lectives

2013 – Col·lectiva Sant Lluc - Mataró

Aparador a Skye island

2012 - Mostra de gravadors - Mataró

La Presó, Mataró

2011 – Médiathèque Ludovic Massé - Céret, France
2010 – Una mirada - Espai d’Art Sant Feliu de Boada, Girona

Fira d'Innsbruck
Sant Feliu de Boada


2010 – International fair contemporary Art - Innsbruck (Àustria)
2009 – Passió pel dibuix - Mataró, Barcelona

Col·legi d'Aparelladors, Mataró
2009 – Miniprint, gravat calcogràfic- Cadaqués (Girona), Bages (França), Farleys (Anglaterra)
2009 – 25 Artistes - Espai Cap Gros - Mataró
2009 – Mostra de gravadors - Mataró

Taller de gravat, Partint del coure -Espai F de Mataró

2008 – Les resines, Mostra de gravat - Mataró
2008 – Miniprint, gravat calcogràfic- Cadaqués (Girona), Bages (França), Farleys (Anglaterra)
2008 – Mostra de gravadors - Mataró

La Presó, Mataró

2007 – Col·lectiva Sant Lluc - Mataró
2005 – Col·lectiva Sant Lluc - Mataró
2000 – Sala Nonell - Palau Pignatelli, Barcelona
1998 – Centre Cultural Can Mulà - Mollet del Vallès


MUSEUS I COL·LECCIONS

Caja de Ávila
Museu d’Art Contemporani, Albacete
Casa Gòtica. Museu d'Argentona
Colecció particular, Innsbruck.



A MANERA DE RESUM



"Intentaré doncs, amb una feina que pot semblar lenta, com qui fa un exercici de recerca, aconseguir, per a mi mateixa i per a vosaltres que el traç i la pinzellada d’avui siguin millors que les d’ahir".