(ALTRAMENT DITA “REGIONES DE ESPAÑA”) QUE VA REALITZAR PER A LA HISPANIC SOCIETY OF AMERICA
El diumenge 15 de març s’ha previst la visita lliure de l’exposició que es fa en el MNAC de Barcelona d’aquest famós conjunt d’obres que decoren la “sala Sorolla” de la Hispanic Society de Nova York, pintades per Joaquim Sorolla (1863–1923).
Atès que la entrada és gratuïta, l’afluència de públic és molt nombrosa, i per tant recomanem a qui pugui fer-ho, que visiti la exposició en un dia feiner, doncs és de preveure una gran dificultat per poder admirar aquestes peces que sempre han estat allotjades a la seu de la Hispanic Society, malgrat que es van poder visitar al Museu del Prado abans de ser enviades a Nova York, on es va inaugurar aquesta nova “sala Sorolla” l’any 1926.
Aquest gran conjunt pictòric d’aproximadament 4x70 m va ser un encàrrec fet el 1911 per Mr. Archer Milton Huntington, prestigiós hispanista nord-americà, a Joaquín Sorolla, quan aquest ja feia molt de temps que era un artista de reconeguda fama internacional i que ja havia sobrepassat la seva maduresa artística.
En principi aquesta obra està pensada com a pintura mural, tot i que no ho és, per que Sorolla no era pintor muralista i el que va fer va ser aplegar grans llenços per a composar un tema dedicat a cada una de les regions espanyoles.
Sorolla, que no s’estava de dir que ell pintava pels diners i per l’èxit, defugint altres honors i etiquetes filosòfiques dins la seva obra, va entomar el repte d’un treball que inicialment li havia de representar uns cinc anys de feina, però que finalment va durar més de vuit anys, amb una dedicació i un esforç de tal magnitud que, tot i alguns descansos que es va autoimposar per a descansar amb la família i aparcar temporalment l’encàrrec, la salut li va minvar. Tant extenuat acabava després de llarguíssimes sessions al natural i els molts treballs preparatoris, els viatges, les llargues estades i el compromís un tan angoixant. Quan el juliol de 1919 ja havia realitzat la darrera tela, Ayamonte, el seu darrer treball pictòric on va estar amb contacte amb el sol, el mar i la gent (els seus tres temes predilectes), al cap de poc, l’any 1920, va emmalaltir d’hemiplegia, amb el que es podria dir que va morir com artista, tres anys abans de la seva mort física, sobrevinguda l’any 1923.
Es diu que tan el seu mecenes com ell mateix es varen equivocar en voler realitzar una obra de semblant concepte, doncs malgrat que Sorolla era molt prolífic en la seva obra i no rebutjava els grans formats, aquest tipus de “pintura mural” va representar per al pintor un excés sobre la seva manera habitual de treballar, capaç de representar com ningú la realitat i la llum (“un Velázquez que va saber pintar el sol”, a dir del Marqués de Lozoya) però al que no podríem considerar de cap manera un muralista.
Sorolla es va abocar en aquesta obra amb tota la seva ànima, intentant superar el mer clixé decorativista que alguns crítics li retreien, intentant retratar el poble autèntic de cada racó del país, sublimant el seu estil vigorós, realista, per damunt del detallisme fotogràfic que rebutjava obertament i emprant els seus tocs de cadmi amb la llum del sol cap a la posta .
No hauria de fer més teoria sobre la obra de Sorolla i més quan són
quadres que no s’han pogut veure del natural. S’han de contemplar i deixar que la emoció davant la seva vista ens corprengui, doncs penso que a ningú deixaran indiferent. La connexió de Sorolla amb el públic sempre va ser i és total. Altra cosa és la crítica que, en alguna ocasió, va arribar a titllar al públic de plebs ignorant, doncs no veien en el gran artista si no un pintor amb molt d’ofici, colorista i realista però sense ànima, sense valors transcendentals (comentaris d’una part de la crítica del primer quart del segle vint).
Així que deixo aquí la meva dissertació sobre aquest pintor i la mostra que no hauríem de perdre’ns de cap manera.
Antoni Luis
____________________________________________
Per saber-ne més, per anar fent boca, consulteu aquests links:
http://www.mnac.cat/exposicions/exp_presents_f.jsp?lan=002&actualPage=null&id=00000040
http://obrasocial.bancaja.es/val/cultura/exposiciones/exposicionesficha.aspx?id=203
http://www.elperiodico.com/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAS&idnoticia_PK=588782&idseccio_PK=1013&h=
http://www.lavanguardia.es/premium/publica/publica?COMPID=53644292157&PAGINACIO=53&ID_PAGINA=200806163&ID_FORMATO=9&PARTICION=2006&SUBORDRE=3&SECCIO=&CANAL=51234151852&NAVEGACIO=
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada