divendres, 13 de gener del 2012

VISITA AL CAIXAFORUM

Recordeu que aquest diumenge 15 de gener tindrà lloc l'anunciada sortida al CaixaForum de Barcelona, per fer la visita comentada a l'exposició "IMPRESSIONISTES. MESTRES FRANCESOS DE LA COL·LECCIÓ CLARK".



Sterling Clark era un nord-americà que va heretar una fortuna familiar feta amb les màquines de cosir Singer. Va viure a París, on va començar a col•leccionar art el 1912. Tot i això, mai no va voler que es fes públic el seu nom, fins que va inaugurar el seu propi museu a Massachusetts el 1955.


CaixaForum Barcelona ens ofereix la possibilitat de veure més de setanta de les adquisicions de Clark, que se centren en l'impressionisme francès.


L'exposició segueix l'evolució històrica de l'impressionisme. Hi podem observar com els pintors batejats com a preimpressionistes van sortir a l'aire lliure per a captar l'atmosfera del paisatge. Alguns, com Corot, Millet o Rousseau, van sembrar la llavor del que seria l'impressionisme a través de les seves natures.
Els impressionistes es van esforçar a retenir la impressió d'un instant en concret del dia a través dels efectes de la llum i el color. D'aquí ve el seu nom: volien captar la impressió del moment.
La pinzellada de grans mestres com Manet o Sisley, els colors de Monet i Renoir... anaven en aquesta direcció, revolucionant el concepte d'art. I va fer que alguns elements sagrats en la història de l'art com, per exemple, la perspectiva, perdessin importància.


Sterling Clark tenia una visió avançada per l'època: va ser dels primers a comprar Monets, Pissarros, Manets, Degas i, sobretot, la seva obsessió: Renoirs. Per ell, Renoir era el més virtuós dels impressionistes; en destacava la composició, el dibuix i, sobretot, la manera com treballava el color: "com a pintor, per mi no ha estat mai superat, i com a colorista, no ha estat mai igualat".