dilluns, 7 de gener del 2013

MUSEU ARXIU I FOMENT

MUSEU ARXIU: "MARTÍ ALSINA I MATARÓ"

El Museu Arxiu de Mataró  ens convida a l'acte del dia 8 de gener al Museu Arxiu, en què en Pere Tió parlarà de la vinculació del pintor Ramon Martí Alsina amb Mataró.

Seria molt interessant que, qui pugui, no es perdi aquesta conferència d'en Pere Tió.  Més endavant en farà d'altres, fruit del seu intens treball de recerca, que ens portarà fins al mestre Vilardell i el mateix Joaquim Torres Garcia. 



FOMENT MATARONÍ: "QUAN EL CINEMA VA COMENÇAR A PARLAR" 


La nostra companya Maria Oms ens convida a la Inauguració de la seva exposició de dibuixos al·lusius al cinema sonor, que es farà a la Sala d'Exposicions del Foment del 8 al 31 de gener.

Amb aquesta exposició la família Oms Jané vol commemorar el 80 aniversari de l'arribada del cinema sonor a Mataró, al Foment, gràcies a la innovadora màquina que va portar el seu pare, Oms Fontanals, i que va causar una gran sensació en el seu moment. La inauguració és a les 19:30h, i hi haurà un vernissatge per agrair la presència dels assistents.



EL PERQUÈ D´AQUESTA EXPOSICIÓ

La idea original de la mostra que avui m'atreveixo a presentar té un origen llunyà encara que una mica imprecís. Probablement l'alimenta el record de la casa familiar a Llagostera amb racons plens de màquines i d'estris de cine, i les tardes de diumenge passades al cinema parroquial que el meu pare feia rutllar amb no pocs sacrificis (el Cine Petit, com la gent del poble l'anomenava). Allà la mainada asseguda en bancs de fusta miràvem una peli sonora apta
i alguns curts muts d'en Charlot, d'en Jaimito o del Gras i el Prim tot menjant xufles i cacauets.

També m'emociona recordar les sessions de cinema domèstiques que el pare ens feia a casa amb les pel·lícules mudes que conservava. Mai hi faltava una d'en Charlot,  que es titulava
Easy Street, on el petit i espavilat policia posava pau i ordre en un carrer atestat de pispes i pinxos després de deixar fora de combat un gegant forçut i malcarat de celles enormes amb una ració doble de gas de farola.

El meu germà va continuar la tradició cinematogràfica casolana passant de tant en tant aquelles pel.licules entranyables als seus fills i amics en els aniversaris i celebracions diverses. Ara, sé que encara en conserva algunes, així com las restes de la vella màquina de 9 mm que el nostre pare havia construït.

I és que en Josep Oms i Fontanals va ser el jove entusiasta que va portar el cinema sonor al Foment, el desembre de l'any 1932, ajudat i animat per uns responsables amb visió de futur i voluntat de servei. Per això, l'estrena memorable de La escuadrilla del amanecer va arribar a ser com un fet mític a casa nostra, que nosaltres no ens cansavem de demanar-li que ens l'expliqués.

Igual que al meu pare, la màgia del cinema sonor em va atrapar i els artistes que van acompanyar-me en els anys d'infantesa i juventud van omplir les meves fantasies ingènues i la llum que irradiaven va deixar-me una empremta inesborrable.

Quin impacte deuria fer el sonor! Aquelles figures que es passejaven per la pantalla movent els llavis sense dir res ni fer cap soroll s´havien fet grans de cop i havien après a parlar. Algunes van passar fugaçment, ja ho sabem; però d'altres van adaptar-se als nous temps, i també en van néixer de noves que van brillar intensament com estrelles en un firmament d'il.lusió.

En aquesta mostra he volgut recordar-ne algunes, enllaçant l'època heroica (avui justament revaloritzada) amb allò que s'ha anomenat època daurada de Hollywood: Ava Gadner, Audrey Hepburn, Rita Hayworth, Humphrey Bogart, Charles Boyer, entre d'altres. Amb l'ajuda de cartells, fotografies i dibuixos de l'època, he intentat recrear, filtrar instants màgics que com icones s'han quedat atrapats a la meva retina i sobretot als calaixos dels meus records.

M´agradaria que aquesta tria feta amb subjectivitat però també amb molta il.lusió us despertés
moments emotius passats davant la màgica pantalla d'una sala de cinema. Per a tots els que fan i que lluiten perquè el cine sobrevisqui com la setena de les arts, per tots ells el meu homenatge !

Maria Oms Jané

Mataró, 8 de gener de 2013.