dimecres, 23 de gener del 2013

REVISIÓ DE PARIS

Si fa unes dies ens submergíem en els gravats de Piranesi, per mitjans infogràfics, avui ens tornem a tirar a la piscina per bussejar en una revisió històrica del París medieval, a través de la seva arquitectura gòtica.

Potser la tecnologia més actual no serveixi per fer art, al menys en el sentit més tradicional d'art. Però si que ens ajuda, i molt, a interpretar obres i a veure-les des d'una òptica o punt de vista diferent. Perquè cal no oblidar que darrera de cada instrument, de cada ordinador, hi ha, almenys, una mentalitat dotada d'una sensibilitat artística capaç de fer-la aflorar.



També la història més recent de París ha estat el motiu d'una altra revisió: l'encant i la màgia de la Tour Eiffel, aquest cop en  una recreació que ens apropa a "La veritable història de la Torre Eiffel" (2005). És certament llarga (una hora i mitja), però si no teniu res millor a fer...





El director anglès Simon Brook recrea detalladament en aquest magnífic docudrama tot el procés de construcció i els primers anys de la Torre Eiffel. Amb un guió basat en un impresionant treball d'arxiu i d'investigació, el documental recrea els múltiples problemes de la seva construcció, tècniques, tallers de construcció, la societat, la política, l'oposició al projecte, la competència d'altres projectes, els problemes dels treballadors, el procés de colocació dels cargols, els problemes de cimentació i un llarg etcètera.