dijous, 14 de novembre del 2013

ESPAI TORRES GARCÍA, AL TECNOCAMPUS

Per la seva importància i la seva immediatesa, que cal destacar, reproduïm íntegrament la notícia publicada en el web de l'Ajuntament, poca estona després d'haver finalitzat l'acte.


L’alcalde inaugura l’Espai Torres García situat al foyer del TecnoCampus Mataró-Maresme

S’hi exposen les obres guanyadores del Premi de Pintura Torres García- Ciutat de Mataró

Joan Mora, Antoni Luis i Martín Carral penjant el quadre
a l'Espai Torres García. Foto: Marga Cruz
L’alcalde, Joan Mora, ha inaugurat avui l’Espai Torres García, situat al foyer del TecnoCampus Mataró-Maresme. Àmbit on s’exposen les obres guardonades del Premi de Pintura Torres García-Ciutat de Mataró. En el transcurs de l’acte, que ha començat a les 19 h, l’alcalde, el president de l’Associació Sant Lluc per l’Art Mataró, Antoni Luis, i el pintor Martín Carral han signat la donació a la ciutat de l’obra guanyadora de la cinquena edició del certamen.

A la inauguració hi han assistit el regidor de Cultura, Joaquim Fernández, i el president del TecnoCampus Mataró-Maresme, Miquel Rey, a més de comptar amb la presència d’una cinquantena de persones.

L’obra “Hiperespai IV”, oli sobre tela de 162 x 162 cm, de Martín Carral González (Meruelo, Cantàbria, 1959 i resident a Sant Cugat del Vallès) se suma a les altres 4 obres guanyadores del certamen i es poden veure exposades des de l’abril al foyer del TecnoCampus Mataró-Maresme.

Després dels parlaments, l'alcalde, el president de l'Associació Sant Lluc per l'Art i l'artista han penjat literalment el quadre.

L’artista que va obtenir el I Premi Torres García-Ciutat de Mataró va ser el cubà Gustavo Díaz Sosa per la seva pintura “Tratan de flotar, son sus únicas esperanzas”, i a més hi van haver quatre guardons per als finalistes Pere Salinas, Mercè Sebastià, i els mataronins Josep M. Codina i Marc Llacuna. En la segona edició, el guanyador va ser Antoni Perna amb l’obra “Tardor”. La tercera edició va premiar Marc Llacuna, el primer mataroní que ha aconseguit aquest premi, amb l’obra “122”, i la quarta la va guanyar el peruà Rafael Guerrero Céspedes amb l’obra “Airport”.


Premi Torres García-Ciutat Mataró

El Premi de Pintura Torres García-Ciutat de Mataró es concedeix cada dos anys, està organitzat per l’Associació Sant Lluc per l’Art Mataró i té el suport de l’Ajuntament i d’altres patrocinadors.

El jurat està format per Juan Manuel Bonet, crític, historiador de l’art i poeta; Daniel Giralt-Miracle, crític d’art, historiador i escriptor; Arnau Puig, historiador i fundador del grup Dau al set; Francesc Rodón, crític d’art i de literatura; Antoni Luis, president de l’Associació Sant Lluc per l’Art Mataró.

L’obra guanyadora queda en propietat de l’entitat organitzadora que la dóna a la ciutat de Mataró.

El premi està dotat amb 9.000 € i està obert a artistes residents a tot l’Estat espanyol. Les bases també estableixen que es poden concedir fins a 4 guardons per als 4 primers finalistes.

A més de l’exposició de totes les obres finalistes, s’edita un catàleg amb les fotografies de les obres, la composició del jurat, l’acta del veredicte i una valoració del premi a càrrec d’un dels membres del jurat.

En l’última edició es van presentar 238 peces a concurs, de les quals 162 eren d’artistes de Catalunya i 76 de la resta de l’Estat. Al llarg d’aquestes cinc edicions s’han presentat 1.275 obres.


Joaquín Torres-García
Joaquín Torres-García (Montevideo, 1874 - 1949) és un dels artistes més importants del panorama artístic català, europeu i llatinoamericà de la primera meitat del segle XX, tant per les seves obres com pels seus plantejament teòrics. Torres-García, de pare mataroní, va viure durant un any a la ciutat i va estudiar a l’Escola d’Arts i Oficis on va rebre classes de pintura de Josep Vinardell.