dijous, 7 de juliol del 2016

L'ANY DE MANUEL CONTRERAS

Aquest estiu sembla que és el de Manuel Contreras, que va fer 65 anys fa un parell de mesos. En efecte, per celebrar-ho, i aprofitant que a l'agost ja se li fa una exposició a Guadix, el seu poble natal, es va organitzar també una exposició a l'Espai Capgròs, amb el suggerent títol de ÍNTIMA, inaugurada dimecres passat . 


La seva família, però, ha volgut donar una volta més de cargol per homenatjar el marit, pare, avi, sogre..., i li ha muntat, a esquenes seves, una tercera exposició, RETROSPECTIVA, al Col·legi d'Aparelladors.



De les altres dues exposicions en Manel en tenia coneixement, i ha ajudat ell mateix a organitzar-les. Aquesta, però, ha estat una veritable sorpresa per a ell, ja que tot s'ha fet d'amagat, començant per l'entrevista a El Públic.

En efecte, no va ser fins que el van fer pujar a l'escenari perquè en Joan Poch l'entrevistés pel programa "Un cafè amb...", i a la vista de tots els amics que s'aplegaven entre el públic, que no es va adonar que la festa anava per a ell.



L'entrada a la sala d'exposicions va ser també de sorpresa, en trobar-se la resta d'amics que el saludaven i l'exposició muntada.



La salutació de la inauguració, aquesta vegada, va anar a càrrec de Núria Palomar, que va fer d'anfitriona en lloc d'Antoni Luis, ausent per coincidir aquesta inauguració amb un col·loqui a Can Palauet en el que actuava de moderador.



La presentació, propiament, la va fer Joan Poch, com a continuació del diàleg que havien mantingut a El Públic,  que en atenció al caràcter d'homenatge de la festa va anar fent sortir a dir-hi la seva a Manuel Patricio, a  Carlos Soriano, a la Clara, esposa d'en Manel i ànima de la exposició, i finalment, fent un pas al costat, a la resta de la família per a la foto final.




L'exposició, a grans trets, està muntada en grups temàtics: a l'esquerra, a la paret negra, tot el referent al grup del Llimoner (retats, expo del Casament, expo Non Serviam...) i al treballs de disseny. 




A la paret del fons, un grup de paisatges de la primera època, un grup relacionat amb aspectes musicals i, enllaçant amb la figura de la bailaora, la fotografia (la mateixa bailaora, Santes). 



I a la paret de la dreta, al fons alguns bodegons també primerencs i el gran apartat dedicat a retrats de la família, amb el seu pare, la seva filla i la seva dona, i acabant (de fet iniciant, en ordre invers) per dos autoretrats.



L'exposició, per tant, més enllà del seu valor artístic, té el valor sentimental de recull de tota una trajectòria vital que, professionalment o per afició, s'ha anat forjant al seu voltant des de jove fins a la jubilació oficial, i que es complementa amb les que simultàniament es poden veure al Capgròs o que es veuran a Guadix.