dijous, 21 de setembre del 2017

INAUGURACIÓ DE LA COL·LECTIVA 2017



Ahir al vespre es va inaugurar a l'Ateneu de la Fundació Iluro l'Exposició Col·lectiva Sant Lluc 2017, en mig d'un gran ambient d'expectació tant dins com fora del local pels esdeveniments que s'estaven produint durant tot el dia.

Amb una afluència massiva de públic (550 persones), ja que 78 artistes seleccionats més els alumnes dels Batxillerats artístics arrosseguen sempre forçosament un gran nombre d'assistents, l'acte es va poder dur a terme finalment seguint el guió previst.




La presentació va anar a càrrec primerament de Jordi Surinyach, patró de la Fundació Iluro, que va donar la benvinguda als assistents en la seva condició d'amfitrió, amb unes referències ben explícites i vehements a la situació que s'estava vivint en aquells moments.



A continuació va prendre la paraula Antoni Luis, president de l'Associació, que en la seva qualitat d'organitzador de l'acte va explicar les seves característiques, sumant-se també a les crítiques a la situació política. 


I acte seguit va intervenir també amb una breu alocució Agàpit Borràs, l'artista convidat d'aquest any, que a més d'agrair l'oportunitat d'exposar es va posicionar també clarameht davant la situació viscuda durant tot el dia.



Va tancar l'acte l'Alcalde, amb una intervenció ben sentida respecte al paper de l'art i dels artistes, i amb una al·lusió també al seu punt de vista respecte els esdeveniments esmentats pels altres intervinents.



L'Agàpit Borràs, com a artista (escultor) convidat, ha bastit un espectacular muntatge al centre de la sala que dóna a la Riera, amb una sèrie d'escultures exentes sobre peanyes i un altre conjunt de mòbils penjats sobre les vitrines, en els que barreja humor, crítica social i imaginació artística al més pur estil de Brossa. Les vitrines, al mateix temps, també les aprofita per mostrar originals, publicacions i processos creatius que arrodoneixen la visió fantasiosa i poderosament creativa d'aquest polifacètic arquitecte de professió i artista de vocació.


La Col·lectiva d'aquest any té un record especial per a Salvador Pujol, company nostre i integrant d'aquella mítica Junta que es va fer càrrec de l'Associació coneguda com a "santlluqueros", i que ens va deixar fa poc. La seva família ens ha facilitat el quadre que figura en un lloc destacat a l'exposició, en agraïment a l'homenatge que simbòlicament li hem volgut retre en aquests moments.




Els Batxillerats artístics de Mataró també estan presents aquest any a la Col·lectiva, convidats per l'Associació com a manera de facilitar als joves valors la seva primera oportunitat d'entar en el circuit artístic. Els joves, seleccionats prèviament pels seus centres respectius (Institut Alexandre Satorras i Escola Pia Santa Anna), no passen per tant pel procés selectiu dels altres participants.



En total, 11 estudiants i 78 seleccionats d'entre 98 participants conformen el cos expositiu d'aquesta edició que, com cada any, constitueix la mostra més multitudinària, visitada i esperada del curs artístic a Mataró.