dimecres, 29 de maig del 2013

JA LA TENIM A TOCAR




Demà s'inaugura la Biennal. Després de dos anys d'incertesa, finalment la tenacitat i la il·lusió ens han permès superar totes les dificultats i poder celebrar la cinquena edició d'aquest PREMI DE PINTURA TORRES GARCÍA-CIUTAT DE MATARÓ.

Era un propòsit que ens havíem fixat des del primer dia: poder establir les bases per deixar el Premi ben consolidat. Això crèiem que ho aconseguiríem si podíem arribar a completar almenys cinc edicions. Bé, finalment, aquí les teniu.


Des de fa uns dies, a l'Ateneu hi ha els vidres tapats, per mantenir la sorpresa fins a l'últim moment. I un cartell indica que dintre s'està treballant en els preparatius de l'exposició, que en aquesta ocasió canvia d'emplaçament.


Les 40 obres, que estaven a la segona planta des de la segona reunió del Jurat per fer la selecció definitiva, es van baixar ja a la planta zero, on s'ha treballat   de valent per fer la distribució definitiva.


És una feina, aquesta, que passa desapercebuda per a l'espectador, però que és trascendental per al correcte muntatge i visionat de l'exposició. L'èxit, com els àrbitres de futbol, només es fa palès quan ningú no s'hi fixa, i malament rai quan es nota que un quadre fa nosa al del costat, o que els tons es maten amb els del veí, o que una pintura està torta o mal il·luminada. I us podem assegurar que ha quedat imponent.


També la primera planta s'està preparant com a sala per fer l'acte inaugural. Allà, a les set de la tarda, es faran els discursos de benvinguda i de presentació del Premi (Fundació Iluro i Associació Sant Lluc), es llegirà el veredicte del Jurat proclamant els guardonats i el guanyador i el conductor de l'acte (Pep Andreu) mantindrà una breu xerrada-col·loqui amb l'artista premiat. Amb els discursos de les autoritats que presideixen la taula (Consulat de l'Uruguai, Departament de Cultura de la Generalitat i Alcaldia de Mataró) es donarà per finalitzat aquest acte, passant tot seguit a inaugurar l'exposició de les quaranta obres finalistes a la Sala d'Exposicions de la planta baixa.

Pensem que és un dia important per a tots. Per a l'Associació, ja que és l'activitat de més volada de totes les que duem a terme; per als artistes participants, que disposen d'un dels Premis més importants de la seva categoria i un ressò a nivell estatal considerable; i per la ciutat, que veu com una iniciativa particular ha aconseguit el recolzament de patrocinadors, entitats i organismes públics que han cregut que el projecte era prou important com per abocar-hi tots els esforços.

Un Premi que considerem també un premi a la nostra feina, a la de tots els col·laboradors i a tots els que, d'alguna manera o una altra, ens han ajudat a superar dificultats i poder tirar endavant aquest somni que arrosseguem des de fa deu anys, i sense els quals ens hauria estat del tot impossible: posar el nom de Mataró en el mapa cultural estatal i fer que els mataronins ens sentim orgullosos de la nostra ciutat.

Us esperem a tots. Fins demà!