dilluns, 27 de maig del 2013

JAUME ROCAMORA A APARELLADORS


L’Associació Sant Lluc presentarà aquest divendres 31 de maig Simbiosi permament, de Jaume Rocamora, a la sala d’exposicions del Col·legi d’Aparelladors de Mataró. Es tracta d’una mostra estructurada en tres apartats: en primer lloc una selecció de gofrats en blanc immaculat de la serie Bustrofèdica Anaglífica, emmarcats amb vitrines de Joan Antoni Blanc. A continuació una selecció de llibres d’artista del conjunt Tractats d’Artífex, i per acabar un treball amb obres de no color de la sèrie Les Canes.

L’exposició de Jaume Rocamora recull un itinerari determinat de la seva creació. Per una part els gravats sobres pasta de paper, amb la sola intervenció de la planxa i la pressió del tòrcul. En segon lloc els llibres, objectes provocadors per al usuari, per participar en la creació de l’obra, finalitzant amb el collages, on la negació del color de fons imprimeix a les textures austeres del cartró una dimensió d’austeritat punyent i irreversible.

L'activitat expositiva de Jaume Rocamora ha estat ben activa aquests darrers anys: El juliol de 2010 participava a la Galeria d'Art Horizon en una mostra col·lectiva temàtica de Collages de diversa procedència geogràfica i tècnica. El novembre del mateix any estava present a la fira de llibres d'art "The New York Book Fair", amb vint-i-set artistes més, ell l'únic del país. I aquest mateix mes inaugurava a Tortosa  la mostra Oda a l'efímer. De desembre de 2010 a finals de gener de 2011 exposà Tractats del fabricant a Edicions Kailed de Londres, una selecció de llibres-escultures de cartró. Pel gener de 2011 exposava Encast determinat al Centre Ovidi Montllor d'Alcoi. Tres mesos més tard participava amb Joan Bagés en el Festival MAS, a Issy-Les-Molineaux, i pel maig inaugurava en el hall de l'Ajuntament de Lió Une langue Rocamora, une forme de dialogue. El mes de desembre de 2011 inaugurava Jaume Rocamora a Palau Oller de Boteller. Pel març de 2012 exposava al Museu d'Art Modern de Cotlliure Agencements combinatoires et utopie, i finalment pel desembre passat exposava Analítiques inductives a l'Arts Santa Mònica de Barcelona.

La mostra que presentem ara a Mataró està comissariada i supervisada per Francesc Miralles, crític d’art i divulgador de l’obra de l’artista des de fa mes de quaranta cinc anys.

L’exposició es podrà veure a la sala del Col·legi d’Aparelladors, plaça Xammar, 2 de Mataró, del 31 de maig al 23 de juny de 2013.

A la imatge, Rocamora preparant l’exposició de Mataró (Foto Guillem Barerà).