diumenge, 9 de febrer del 2014

ELS NOSTRES SOCIS: NÚRIA CALSAPEU


El temps passa tant depressa que sembla ahir que vam començar aquesta sèrie dedicada a ELS NOSTRES SOCIS i ja anem pel desè capítol!

Avui és el torn de

NÚRIA CALSAPEU CULUBRET



TRAJECTÒRIA ARTÍSTICA

La Núria va néixer a Mataró l'any 1981
Des de ben petita que recordo jugar moltes hores al taller que tenia el meu avi envoltada de llimes i serres per manipular fustes i ferros. Segurament per això les olors i l’ambient de tallers sempre m’ha agradat. També recordo portar entre els meus dits llapis per omplir llibretes i parets de dibuixos. La meva feina l’he anat desenvolupant però el dibuix sempre ha format part de mi com a base fonamental del meu treball.
És llicenciada en Belles Arts per la Universitat Sant Jordi de Barcelona, en l'especialitat de dibuix.
M’apassiona la joieria perquè em dóna la possibilitat de confegir petites creacions de metall que hom pot portar a sobre. D’aquesta manera podem vestir art, que sigui una peça més del nostre cos i alhora singular. Treballo amb or i argent. Jugo amb pàtines, pedres precioses i semiprecioses per tal de crear peces úniques que s’emmotllin a la personalitat de cada encàrrec, per fer de la joieria un vincle sensorial entre la peça i qui la porta.
Es va especialitzar en disseny i creació de joies al taller del joier artesà Txè Aymat. Posteriorment va aprendre tècniques d'encastat de pedres a l'escola del Col.legi de Joiers (JORGC), sota la direcció de Ferran Ribes.

M’agrada també treballar el gravat, que té com a nexe d’unió amb la joieria el treball previ en metall. A vegades uneixo les dues tècniques en un sol llenguatge.
Forma part del taller obert del Taller de Gravat calcogràfic i Estampació sota la direcció de Jordi Rosés i Pilar Lloret (Murtra Edicions)
Sigui com sigui el procés sempre és el mateix: un llapis, esbossos, fondre metall, laminar, soldar, llimar i, sobretot, moltes hores de taller. Un procés lent que dia a dia em captiva i m’emociona.
En aquest video ella mateixa ens explica el seu procés arístic. Està gravat fa molt poc, a finals de gener, i forma part del programa JOVES TV:
"Núria Calsapeu és una jove joiera i gravadora considerada una de les noves veus en el panorama artístic local. Profunda, orgànica, mediterrània... la Núria ens explica com viure d'un ofici artesanal i com és el procés de creació d'una obra artística en el seu taller del barri de Cirera. Una clara aposta per inspirar als joves a expressar amb l'art allò que tenen a dins".


FORMACIÓ PERMANENT

A més de la seva formació acadèmica, la Núria manté al dia els seus coneixements amb cursets com el "Monogràfic de Joieria" que va fer al Taller del Museu del Càntir, on la veiem treballant dreta, a l'esquerra de la imatge, i amb les altres participants del curs.



Aquesta formació permanent li permet, a més, donar classes de joieria, que procura que no siguin massa acadèmiques, sinó més aviat un ajut als alumnes per fer-se les seves pròpies joies.

És, a més, professora de visual i plàstica, feina que compagina amb les classes de joieria, la pràctica del gravat i la feina professional al taller de joieria.


EXPOSICIONS 

Exposicions col·lectives
2006 - Gravat matèric a l'Espai F de Mataró  
2007 - Quotidi'art a diversos espais de l'ajuntament del Masnou 
2007 - Zero: jornades de joves creadors de Vilassar de Mar 
2008 - Plaer i Límits? a la Casa de Cultura del Masnou
2009 - Col·lectiva Sant Lluc, a l'Ateneu Caixa Laietana de Mataró


2009 - Partint del coure a l'espai F de Mataró

Presentació de l'exposició a l'Espai F, amb Jordi Rosés
i Pilar Lloret, directors del Taller de Gravat

2010 - Col·lectiva Sant Lluc, a l'Ateneu Caixa Laietana de Mataró

Amb l'obra presentada, que li va merèixer
el guardó de jove promesa

2010 - L'Estampe dans tous ses états a la Mediateca Ludovic Massé de Céret (França)



2011 - Mostra de Joves Seleccionats a la Col·lectiva Sant Lluc 2010, a la Sala Santa Anna de Mataró


Inauguració de l'exposició, amb els altres dos seleccionats

2011 - Gravadors i "Graveurs" a l'espai F de Mataró (veure comentari al BLOG)



2011 - Gravadors i "Incisori", a Can Palauet (veure comentari al BLOG)



2012 - Impressione Gravadors i Incisori al centre cultural de Cori (Roma). 
2012 - Col.lectiva de Gravat a la Sala d'Art de la Presó de Mataró



Exposicions individuals
2012 - Exposició individual de gravats i joies a la Galeria Fort de Cadaqués, dins del certàmen internacional Miniprint de Cadaqués (com a guanyadora de l'edició  de 2011)
























2013 - Exposició individual a la Galeria Mesmarcs de Sant Cugat del Vallès
2013 - Exposició a la Cafeteria Alarona, de Mataró



Exposicions singulars
  • El desembre de 2011 la Núria ("Nucacu") va exposar a l'Espai Cultural de El Públic "les possibilitats del gravat i la seva aplicació en la tècnica de la joia, la seva especialitat. Les seves peces combinen els personatges retallats o tractats a partir de la mateixa tècnica amb què fa les joies i d’altres fets amb aiguafort, aiguatinta i vernís tou".



  • A la cafeteria” Alarona”, a la plaça de Santa Maria de Mataró, hi ha un espai que es diu ”cinc cèntims d’art contemporani”. Aquest espai està promogut per l’escola de dibuix i pintura A17 i pretén apropar l’art a espais quotidians. El passat octubre hi vaig mostrar alguns dels meus gravats.


Un interessant comentari a aquesta exposició i a tota l'obra de la Núria el podeu seguir en aquest post d'un col·lega admirador.


PREMIS
  • Seleccionada com a jove creadora a la Col.lectiva Sant Lluc 2010, a l'Ateneu de Caixa Laietana de Mataró. Aquest reconeixement comportava l'organització, per part de l'Associació, d'una exposició col·lectiva amb els altres guardonats la primavera de l'any següent, mostra que en aquesta ocasió va tenir lloc a la Sala Santa Anna de Caixa Laietana (2011).

L'alcalde de Mataró en el lliurament del guardons
Els premiats amb el president de l'Associació

A més de l'exposició col·lectiva, l'Associació encarrega cada any la imatge del tríptic de la Col·lectiva següent a un dels joves seleccionats l'any anterior. En aquesta ocasió se li va encarregar a la Núria la portada de la Col·lectiva 2011:


  • Guanyadora del 31è concurs de gravat i estampació Miniprint Internacional de Cadaqués. (veure article en el Blog)
L'obra amb la que va guanyar el Premi


ACTIVITAT PROFESSIONAL

La Núria compagina la seva afició artística com a gravadora amb l'activitat professional de joieria.


Té un taller propi en el que, de manera artesana, fa peces úniques (aliances de casament, complements per a núvies...) o per a dies especials (aniversaris, naixements, jubilacions...), personalitzades i per encàrrec.


Aquestes dues aliances són de plata. L’Òscar i la Sara volien alguna cosa poc convencional, que fóssin de plata i texturades. 
Doncs bé, amb molt de foc he arrugat la planxa, he tirat pols de plata per tal que agafés més cos i l’hem fos. 
Després he fet el procés normal per tal de fer un anell. 

El resultat és molt orgànic, simple i una mica patinat amb negre. Els futurs nuvis han estat encantats! Els desitjo molta sort.

El braçalet de la Marta

La Marta té dos fills en Marc i la petita Alba que va néixer fa pocs mesos. M’escriu perquè es vol fer un braçalet amb les inicials dels seus dos fills i portar-lo sempre. Com sempre faig li vaig dissenyar tres dibuixos i ella va triar. En va sortir aquest bonic i preciós braçalet de plata amb acabat mate
.

Treballa amb metalls nobles com l'or groc, l'or blanc, el coure i la plata. Complementa les peces, si es desitja, amb pedres precioses o semiprecioses i fa acabats d'esmalt i gravat, obtenint peces úniques i amb un encant especial.

També elabora peces noves a partir del reciclatge de joies velles d'or que ja no s'utilitzen.

El penjoll per la Bidane

La Bidane va néixer a l’abril d’enguany amb greus problemes de salut. Ara ja té gairebé  vuit mesos i ha demostrat ser forta com un roure i ensortir-se’n! La seva padrina li volia regalar alguna cosa especial que pogués tenir tota la vida... hem acabat dissenyant aquest penjoll d’or blanc amb esmalt al foc. A la capsa on hem guardat el penjoll li hem posat també un petit pergamí amb el significat d’aquesta peça que diu així:
"La papallona és símbol de bona sort. Representa la fragilitat i alhora la bellesa. És també símbol de transformació ja que surten de la crísalide per esdevenir millors. Els estels que acompanyen a la papallona són la constel·llació d’Àries, la constel·lació de la Bidane". 


En aquest reportatge la Núria ens mostra el taller on treballa les seves joies i ens explica com realitza la seva feina.



El Blog PersonesF, en un número especial que li dedica el 28 de novembre passat, ens explica com ha hagut de reinventar-se per tirar endavant el negoci:
Joies de la Núria Calsapeu al PersonesF
Per a aconseguir reinventar aquest ofici, la Núria ha decidit oferir als seus clients un valor afegit: la compra online a través del seu web. D’aquesta manera, tot i que les joies segueixen sent handmade i respecten el procés original, els clients poden demanar les joies sense moure’s de casa, comunicant-se per mail amb la Núria i decidir com volen que siguin les seves joies sense haver de desplaçar-se enlloc. Tot i així, i com ens explica la Núria, molts acaben visitant el taller per a poder emprovar-se les joies abans de comprar-les.
I per arrodonir l'explicació, ens ofereix aquesta entrevista que li van fer


Però si abans d'encarregar-les per internet les voleu veure físicament, en podeu veure una mostra a la botiga EXPOBOX, del Carrer Nou, 31 de Mataró.


Vols regalar una rosa original per la Diada de Sant Jordi?

Regala joies de plata, fetes a mà, de la col.lecció roses de nucacu i dins del paquet t’hi posarem un poema escrit a mà d’Espriu o de Punsola per celebrar el centenari del seu naixement.

Les podràs trobar a Expobox del carrer nou, 31 de Mataró i a Iorana al carrer Diluvi,10 de Gràcia (Barcelona)




PER SABER-NE MÉS

Fa ben poc, l'Espai d'Art de m1tv a càrrec de Pere Pascual va emetre un programa dedicat a dues artistes mataronines, Laia Arnau i Núria Calsapeu, una pintora i l'altra joiera, però amb el nexe comú de la seva passió pel gravat, modalitat en la que han compartit professors i tallers. És aquest:




WEBS

La Núria té una plana web molt recent i de disseny modern i molt clar, que us aconsellem visitar. Especialment per les imatges d'obra seva, classificada per temes (Joies i Gravats), i dintre de cadascun d'ells en subapartats que faciliten molt la cerca: (anells, aliances, braçalets, arracades, penjols, peces especials). Hi ha també una cistella de compra, per poder adquirir les obres seleccionades a la mateixa plana:


També podeu seguir la seva actualitat creativa -i l'explicació dels encàrrecs que va realitzant- en el seu blog:


i encara amb més profusió en el seu compte de facebook: 


i les piulades del twitter:



I per acabar, trobareu un gran recull de fotografies de les seves joies, en gran part amb model que les llueix, al seu compte d'Instagram, que recomanem vivament també visitar



OBRA 

Aquí només podem fer un tastet de tota l'extensa producció de joies i gravats de la Núria, que trobareu completa en els enllaços anteriors.



Gravats

Joies