diumenge, 2 de febrer del 2014

ZURBARÁN

El centre BOZAR de Brussel·les acull, fins al proper 25 de maig, "Zurbarán. Maître de l'âge d'or espagnol", primera mostra dedicada a aquest pintor a Bèlgica. Es tracta d'una retrospectiva que vol ressaltar el naturalisme, el domini de la tècnica del clarobscur i la moderna sensibilitat poètica que l'artista va imprimir als seus treballs, en la seva majoria retrats de sants.

Tassa d'aigua i rosa, ca 1630. National Gallery, Londres

L'exhibició, comissariada per Ignacio Cano amb l'assessorament de Gabriele Finaldi, posa l'accent també en com la pintura espanyola de la Contrareforma va reflectir la nova mentalitat religiosa sorgida després del Concili de Trento (1545-1563), tal com també ho van fer la literatura, el teatre o la música.

Arcàngel Sant Gabriel, 1631-1632.
Musée Fabre, Montpellier

A Brussel·les podrem contemplar, pas a pas, l'evolució de l'obra de Zurbarán des dels seus començaments a Sevilla fins als seus últims treballs a Madrid. S'exhibeixen, en total, mig centenar de pintures, d'estil sobri i auster, però com subratlla Cano, també modern.


Els desposoris místics de Santa Catalina d'Alexandria

Els visitants podran veure-hi també Els desposoris místics de Santa Catalina d'Alexandria, una obra de la que es coneixia l'existència per un inventari dels objectes de la seva casa quan va morir, però de la que se n'havia perdut el rastre després d'anar canviant de propietari a través dels segles.

El quadre va aparèixer a Suïssa fa dos anys, en mans d'un col·leccionista francès, però no s'havia mostrat en públic ni tan sols en l'exposició que es va celebrar a Ferrara (Itàlia) fins el 6 de gener, anàloga a la de Brussel·les.

Els visitants de Brussel·les seran els primers en poder contemplar aquesta jove Mare de Déu sostenint a un nen Jesús que col·loca l'anell de casada a la santa del títol. Zurbarán va pintar aquesta escena al final de la seva vida, una etapa cada cop més apreciada. “El seu valor artístic respon a un especial interès per la producció tardana del pintor, que fa anys es considerava de decadència. Veiem aquí una paleta més clara, un Zurbarán més íntim”, assegura Gabriele Finaldi.

És en aquest moment, ja molt prop del final de la seva vida, quan pinta aquest matrimoni místic que podran veure fins al proper 25 de maig els que vagin a la capital belga, just ara que es commemora el 350è aniversari de la mort del mestre.