divendres, 17 de maig del 2013

DIA INTERNACIONAL DELS MUSEUS


Demà és el Dia Internacional dels Museus.

Malament anem quan a algun fet se li ha de dedicar un "Dia internacional", perquè això indica o bé que és un muntatge comercial (Dia de la Mare...) o és un tema tan greu i mal resolt a tots nivells que necessita d'un dia commemoratiu per conscienciar el món de la seva gravetat.

Vol dir que ni governs ni institucions, ni organismes internacionals, ni consciències col·lectives, han sigut capaces de resoldre sides, epidèmies, guerres, maltractaments de gènere, desigualtats socials, pobresa, fam endèmica, mortalitat infantil... i cultura.

Està clar que ni la fam ni les desigualtats, per exemple, les poden arreglar els qui les pateixen, i necessiten d'instàncies superiors que solucionin el problema. Pero malament anem quan els museus han de fer una jornada de portes obertes per atraure el públic a les seves sales, quan s'ha de destacar una obra per convèncer els escèptics que tota la resta és igual d'interessant i atractiva.

Potser el que cal és que els museus es reinventin i s'adaptin als nous temps i a les noves tecnologies. Potser només així aconseguiran captar un nou públic, que no és que ara no s'hi acosti, és que el defuig per arcaic, per obsolet o, simplement, perquè no li interessa en absolut.

Us aconsellem que feu una visita als museus de la vostra població, ni que sigui un dia a l'any. Potser se us encomanen les ganes de torna-hi més sovint. Però us suggerim també que, mentrestant, aneu seguint en el nostre Facebook les iniciatives tan atractives i trencadores d'alguns museus, que ens fan veure a quants anys llum estem de solucions imaginatives, creatives i engrescadores per captar nous públics.

Bon Dia Internacional dels Museus!