dimecres, 31 de juliol del 2013

SALVADOR CASTELLÀ

Si us pensàveu que a l'agost tot estaria tancat us equivocàveu: el bon amic Salvador Castellà continua incansable amb la seva producció i aquest dissabte inaugura una nova exposició a Canet, PROCESSOS, amb propostes innovadores amb les que pretén sorprenre'ns.
Serà a les 19:45 h a la Sala Ramon de Capmany, a la Plaça dels Americanos de Canet de Mar, i es podrà veure cada dia excepte els dilluns fins el 18 d'agost, de 18:30 a 20:30 h.

diumenge, 28 de juliol del 2013

NO N'HI HA PROU!

Avui diumenge 28 de juliol, a dos quarts en punt de nou del vespre, s'ha tancat definitivament la Biennal 2013. Allò que el dia de la inauguració semblava que havia de durar una eternitat ha passat sense gairebé adonar-nos-en i aquesta tarda, amb les Santes, es dona per acabat un cicle i ja comença el següent.




Val a dir que aquest 5è PREMI DE PINTURA TORRES GARCÍA-CIUTAT DE MATARÓ ha estat un dels més durs, encara que segurament ha estat també el millor dels cinc: per qualitat de les obres presentades i seleccionades, per l'espectacularitat del muntatge, per l'èxit de visitants....


A la sala d'exposicions de l'Ateneu, a dos quarts de nou del vespre, quan els darrers visitants ja anaven enfilant la porta de sortida i encara hi havia gent que volia entrar, s'han anat apagant els llums. Lentament, els quadres han anat quedant en la penombra. Per trams, com per allargar la seva visió uns últims instants. Finalment, les 39 obres seleccionades i la guanyadora han quedat a les fosques. Només el contrallum de la porta del carrer indicava la sortida.



Avui s'acaba un cicle i, com a les dormides dels gegants a escassos metres més avall, venen ganes de cridar: NO N'HI HA PROU!. Però ara es presenten tres dies frenètics de desmuntatge, embalatge i devolució de les obres a contrarellotge, abans no es tanqui -tanquem- tot per vacances. 

Avui comença la sisena Biennal.


divendres, 26 de juliol del 2013

JA SÓM A SANTES: OÉ OEO..

Ara sí que ja estem a Santes! Suposem que tothom coneix sobradament aquesta litúrgia festiva del desvetllament, el ritual de la sortida dels gegants, l'oé oeo, el baquetero, el comptar inexplicablement fins a quinze ajupits fins on l'artrosi i l'aglomeració permeten...

A manera de síntesi de les que posen la pell de gallina, aquest breu resum de la baixada:



I per a tots aquells que per algún motiu o altre no hi van poder assistir, aquests altres 26 minuts de la retransmissió en directe de m1tv. Dedicat especialment als mataronins de cor als qui la llunyania els impideix participar directament de la festa.



Diuen que qui perd els orígens perd la identitat. Esperem que aquest post els ajudi a seguir sentint-se orgullosos dels seus orígens, i fidels a la seva identitat.

Oé oeo!

dimecres, 24 de juliol del 2013

REINA DEL MARESME

"El videoclip Reina del Maresme mostra Mataró i la seva gent. La protagonista, la Reina del Maresme, passeja per diferents indrets de la ciutat i va trobant-se amb diverses persones per acabar en una festa a la platja on tothom balla la cançó.

"Aquest videoclip és el resultat de la col·laboració de la televisió local, m1tv, la Pera Produccions, productora constituida per un grup d'estudiants del TecnoCampus i el suport de l'Ajuntament de Mataró.

"Reina del Maresme és el títol de la cançó que van crear uns músics de la ciutat en homenatge a Mataró i al col·lectiu rumbero. La peça de Johnny Salazar, Ivó Oller, Petete Malla i Joan López, va ser interpretada per primer cop pel combo Mataró Rumba All Stars durant Les Santes de 2012. Aquest 2013 també estan en el programa de Les Santes el dia 24 en la Nit de Rumba

"A més dels autors, també hi han col·laborat varis artistes paios i gitanos vinculats a la ciutat com: Yumitus de la Payoya, Rafalito Salazar, Nil Villà, Josep Valldeneu, Susy Ferrer, Georgina Blanch, Ferran Aguiló i Marc Grasas".


dimarts, 23 de juliol del 2013

LLUNA D'ESTIU

Si ahir a la nit vau mirar per la finestra, vàreu poder contemplar un dels espectacles més grandiosos que ens ofereix la naturalesa: la lluna plena d'estiu.   Amb cel serè o ennuvolat, sense obstacles o a través de les branques d'un arbre, des del camp o darrera les cortines de casa, la visió de la lluna plena potser només la supera la d'una posta de sol en el mar en un capvespre rogenc.

A la lluna plena li miolen els gats per les teulades i li udolen els llops d'ullals sagnants. És l'advocada dels despistats a València i la patrona dels nuvis en viatge de mel. S'escola entre els dits dels il·lusos i la fan veure en un cove als descreguts. Li cantava Lorca en uns romanços i les seves dones l'estampen a dotzenes als farbalans. Li composava Beethoven unes sonates i li tocava el piano Debussy. I li demanen la ploma a l'amic Pierrot, al clar de la lluna, per escriure un mot.

A la lluna plena la somien els enamorats, emmirallant-s'hi en la distància, i li ploren amb enveja els amors no compartits. Es compten per tretzenes en el calendari de les dones i la perden les embarassades fins després del part. L'estudien els astrònoms i l'examinen els mags, i fins i tot la veuen a mitges als països de l'Islam.

I com que nosaltres ens dediquem a l'art, també la seva bellesa ha inspirat nombrosos artistes. Aquí us mostrem una petita selecció d'obres d'autors tocats per l'entranyable Selene. Alguna no és plena del tot, però fa el mateix efecte.

G. Friedrich: Parella mirant la Lluna
Alphonse Mucha: Clar de lluna
W. Kandinsky: Lluna-evasió
R. Magritte: Pàgina en blanc
W. Turner: Paisatge marí amb lluna
V. Van Gogh: Nit estelada

Segur que n'hi ha moltes més, però aquestes en són un bon exemple. Us convidem a fer una repassada mental per la vostra Història de l'Art imaginària (o una repassada física per qualsevol llibre d'art) per trobar-ne tantes com vulgueu.

I sobretot, no deixeu de mirar la lluna per la finestra. Encara lluirà uns quants dies amb tot el seu esplendor. I aprofiteu que l'espectacle és gratuït. Potser és de les poques coses que encara es poden fer sense pagar, però molt ens temem que sigui per poc temps. Encomaneu-vos a la lluna! Per uns moments oblidareu totes les misèries!

diumenge, 21 de juliol del 2013

AMBIENT DE PREFESTES

Aquesta setmana que comença està marcada per dos fets ben distints però complementaris.

D'una banda, l'ambient de prefestes que es respira arreu, amb alguns fets puntuals avançats -com algunes festes de barri o la diada castellera- però amb la sensació de festa grossa imminent.

Foto Capgròs
Ja ha arribat la calor, ja s'ha presentat l'exposició de fotos de les Santes de l'any anterior, ja s'ha presentat el cartell de la d'aquest any, ja s'ha servit la polèmica sobre les formes i el fons, és a dir, m'agrada o no m'agrada el cartell i com s'ha de triar l'artista, i ja s'ha triat també per votació popular el cartell alternatiu, que ve a donar la raó als que consideren que la democràcia és el menys dolent dels sistemes, però que té l'inconvenient de què la majoria -al menys en questió de gust artístic- no sempre té la raó.

I per altra banda, i com a conseqüència de les Santes, el tancament de gairebé tot. De la vida política, de la comercial, de la laboral (els qui encara tenen feina) i de l'artística. En efecte, aquesta setmana s'acaben totes les exposicions programades, i a partir de dilluns 29 caldrà anar a alguna capital llunyana per veure alguna cosa interessant.

Per tant, encara teniu una setmana per veure altre cop la Biennal (suposem que tothom ja l'ha vista al menys una vegada), per anar a la Presó o al Casal abans que no es clausurin les respectives mostres.

Foto Fundació Iluro
I també per anar enllestint la vostra obra per presentar a la Col·lectiva: penseu que les dates de lliurament són el dilluns 2 i el dimarts 3 de setembre, i que si us adormiu gaire, amb les vacances entremig, no tindreu temps de què s'assequi la pintura.

Recordeu les mides que s'indiquen a les Bases, no sigui que tingueu una sorpresa desagradable, penseu a portar la butlleta emplenada i poseu-vos guapos per sortir a la foto, que després tothom es queixa que no se l'ha avisat.

divendres, 19 de juliol del 2013

INAUGURACIÓ EXPO TALLER DE DIBUIX - 2

Tal i com us havíem promès, un cop refets de la parada tècnica i amb les piles carregades publiquem el vídeo de la inauguració de l'exposició col·lectiva dels participants al taller guiat de dibuix al natural del professor Alberto Romero.



Pels qui encara no l'hagueu vista, estarà oberta fins al 29 de juliol. Però si us ha picat la curiositat per veure què s'hi fa a les classes i us han entrat les ganes d'apuntar-vos-hi, teniu tot el mes de setembre abans que no comenci el nou curs a l'octubre.

diumenge, 7 de juliol del 2013

INAUGURACIÓ EXPO TALLER DE DIBUIX

En el post anterior ja explicàvem abastament les característiques d'aquesta mostra de treballs del Taller guiat de Dibuix al Natural.

Avui, primant la immediatesa, només ens cal publicar unes quantes imatges a poques hores de la inauguració, sense necessitar més explicacions.

Estan agrupades en tres apartats. El primer, d'aspectes generals de la sala:


El segon, d'aspectes més detallats de les obres exposades: poses d'una hora en format gran, dibuixos ràpids d'1, 2 o 3 minuts, i conjunt de dibuixos també ràpids amb altres tècniques:




I el tercer, de la gran protagonista de la tarda, la Pili, que a la paret del fons apareix dibuixada als vuit mesos de gestació, i que avui ha vingut a la inauguració amb l'Adrià, de només vint dies.


I no volem acabar aquest petit resum gràfic sense fer esment de l'aportació d'un altre pilar dels nostres models, en Sergi, que no té cap problema de pudor en posar nu però que es va posar ben vermell quan ens va llegir el seu "sonetillo" fet expressament per la despedida del curs. És una mostra més del bon rotllo que es respira en aquest taller, i al que des d'ara convidem a apuntar-s'hi a tothom que tingui aquest cuquet d'afició massa amagat. Ja veieu que no cal saber-ne molt (ja no caldria anar a classe), només tenir-ne ganes, predisposició i voluntat. La resta, ja ho veieu, surt sola.


NOTA - AQUEST BLOG FARÀ UNA PARADA TÈCNICA DURANT DEU DIES, I QUAN REPRENEM L'ACTIVITAT PENJAREM EL VÍDEO AMB DIVERSOS MOMENTS DE LA INAUGURACIÓ. FINS AVIAT!

dijous, 4 de juliol del 2013

EL TALLER DE DIBUIX

Aquest dissabte, a les 19:30 h, s'inaugura a la nostra Sala Sant Lluc al Casal una mostra de dibuixos fets al Taller Guiat de Dibuix al Natural pels assistents a aquest curs dirigit per l'Alberto Romero.


Com ja sabeu, són dos els tipus de tallers que fem des de fa uns anys: el lliure i el guiat amb professor. I val a dir que els tenim com una petita joia de la corona de les nostres activitats. Va començar fent-se a la Sala del Racó, al segon pis del Casal, després va passar a la nova Sala de La Presó, posteriorment a l'espai de la Nau Minguell i des de principis d'any, amb la Nau tancada, hem tornat al Casal de Bonaire, però a l'antiga sala d'exposicions.

En tot aquest periple ha anat canviant l'alumnat, però sempre s'ha mantingut el mateix esperit: és una activitat dirigida únicament als socis, amb models masculins i femenins diversos per evitar monotonia, amb possibilitat de triar horari en el taller lliure, que es fa dos dies per setmana. La demanda de guiatge per alguns va obligar a buscar professor, l'Alberto Romero, fent-se aquests tallers guiats amb freqüència quinzenal.

L'Associació no hi té cap guany, i per tant l'import que es paga és només el de les despeses de model i professor repartides pel nombre d'assistents. Per tant, com més gent s'hi apunti més econòmic resultarà el taller. Ben al contrari, l'Associació es fa càrrec d'algun material fungible, dels cavallets, taulers i altres elements necessaris per al funcionament de l'activitat.

L'exposició que es podrà veure aquest mes de juliol correspon a la del taller guiat, i el setembre s'inaugurarà la del taller lliure, sense professor.

Val a dir que el terme "exposició" potser no és el més adequat, en el sentit de què els dibuixos presentats no són de cap manera fets amb intenció de ser exposats com a obra acadèmica o "artística". Són, senzillament, exercicis fets a classe.


El mateix Alberto ha selecionat vuit o nou dibuixos tamany foli de cada alumne, segons el seu criteri i valorant especialment les tres màximes que intenta inculcar a cada classe: encaix, gest i proporció. La immensa majoria són poses de 5 minuts com a molt, de 3, 2 o 1 minut. El resultat, per tant, no és el d'un conjunt d'obres acabades sinó el de la lluita contra el temps i contra un mateix per intentar copsar en quantes menys línies el màxim d'expressió.


També hi ha, per complementar-ho, un dibuix gran (100x70 cm) per alumne, al carbó, de poses d'una hora, escollits per votació popular de tota la classe -que molts cops no coincideix amb la tria que hauria fet el mateix autor-, però seguint els mateixos criteris anteriors. I finalment, un muntatge d'uns dibuixos ben especials: els d'una model embarassada, la Pili, en molt avançat estat de gestació, que fa una mica més entranyable aquest final de curs 2013.


Per tant estarem molt contents de què ens volgueu acompanyar a aquesta mostra del què es fa en el taller, més com a comprovació de què s'hi va a aprendre que com a exhibició d'habilitats. Els participants, o no sabien dibuixar quan van començar, o pretenien ampliar els seus coneixements en un camp que en pocs llocs més es pot practicar.

Aquesta mostra, en tot cas, si que pretenem que serveixi com a estímul per  aquells que encara no s'hagin decidit a intentar-ho. Només calen ganes. Ja ho veieu.

dimarts, 2 de juliol del 2013

S'ACOSTEN SANTES

Si passegeu per la Riera sota la fragància gairebé excessiva dels til·lers, si proveu de buscar taula a la plaça Santa Anna, si intenteu trobar un forat per estendre la tovallola a la platja, ben segur ja ho haureu notat...

Encara que el temps no acompanyi, ... es nota a l'ambient, es respira com a fet imminent: s'acosten les Santes!.

Dèiem ahir que les revetlles ja sonaven a preludi de Festes. I aquest cap de setmana les festes majors de diferents barris ja han disparat el tret de sortida: Nans i gegants han desempolsat les túniques i ja han començat a ballar pels carrers de la ciutat, arrossegant la canalla al darrera com monumentals flautistes de Hammelin.

I també la tradicional exposició fotogràfica de Santes, que es fa a l'Ateneu protagonitzada pel fotògraf escollit l'any anterior junt amb l'artista del cartell, ve a iniciar, a falta de Sant Pere Més Alt, els actes simbòlics de la Festa Major.


Aquest any el fotògraf de Santes és Ramon Manent, que presenta la seva visió personal de la Festa Major sota el títol "Imatges íntimes. Glòria a les Santes", tota una declaració d'intencions. L'exposició s'inaugura el divendres 5 de juliol a les vuit del vespre a la primera planta de l'Ateneu Fundació Iluro, i es podrà veure fins el 28 d'aquest mes, quan la festa ja es dóna per acabada.


També coincideix amb temàtica santera l'exposició que s'inaugura la vigília, el dijous dia 4 a les 19:30 h a la nostra sala d'exposicions de La Presó. Coincidint amb la Festa Major, la mostra d'aquest mes està dedicada a La família Robafaves i els nans de Mataró, segons una sèrie de reproduccions fetes per TAG-CS a partir dels dibuixos originals de Nefer Rovira. Estarà oberta, en els horaris habituals d'aquesta sala, també fins el 28 de juliol.

Així que anem-nos preparant, anem escalfant motors, que ja falta molt poc per començar a comptar fins a quinze.


dilluns, 1 de juliol del 2013

LA BIENNAL AL CARRER

La setmana passada les coques de les revetlles ja anunciaven festes més sonades, i l'olor dels petards pressagiava ja la imminent olor a pólvora de momerotes i correfocs.

A l'aparador d'una confiteria s'hi podia veure la tradicional coca de fruita, amb els ingredients per fer-la, i uns elements aparentment aliens a la revetlla: un catàleg obert, uns futlletons, un programa d'una exposició i un llibre de Torres García. És la propaganda amb què la pastisseria es vol sumar a la gran festa de l'art a Mataró: la Biennal.

I és que a més de les publicacions escrites i els mitjans audiovisuals, la Biennal també està al carrer.


La pastisseria Oms estava en les anteriors edicions a escassos metres de la Sala d'Exposicions, i els seus cartells a l'aparador formaven part, d'alguna manera, de la "posada en escena" del Premi. Aquest any la Mostra cau una mica més lluny, però no per això volen deixar de col·laborar en la seva promoció.


La pastisseria Oms ens ajuda a publicitar el Premi de Pintura Torres García-Ciutat de Mataró i ho fa desinteressadament i, mai millor dit, per amor a l'art. És en justa correspondència que a nosaltres ens plau dir que les seves coques, les seves pastes, tenen un plus de "dolçor" que ens les fa més properes, especialment des d'abans de Sant Joan fins a Santes.