dimarts, 11 de febrer del 2014

EL NOU MUSEU DEL DISSENY DE BARCELONA



La setmana passada es va presentar oficialment el Museu del Disseny de Barcelona, que integrarà les 70.000 peces de les col·leccions del Museu de les Arts Decoratives, el Museu de la Ceràmica, el Museu Tèxtil i d'Indumentària i el Gabinet de les Arts Gràfiques.

L'edifici "Disseny Hub Barcelona", ubicat en un nou centre neuràlgic, cultural i d’innovació de la ciutat (Pl. de les Glòries Catalanes, 37-38), és un equipament de darrera generació tant per les seves prestacions com pel seu caràcter sostenible.


Aquesta nova institució cultural, que obrirà les portes al desembre amb l'exposició d'unes 2.000 peces, es caracteritzarà per "fer un discurs propi i integrat on totes les col·leccions es complementaran, sense renunciar als aspectes específics de cada una", ha explicat la directora del museu, Pilar Vélez.

El museu mostrarà "l'evolució de les arts decoratives cap a les anomenades arts d'autor (ceràmica, esmalt, joieria contemporània) i, per un altre costat, l'evolució de les arts decoratives al disseny, que ha estat i és un gran actiu de Barcelona, i s'interroga sobre el seu paper en el futur".


A més de l'activitat expositiva, el Museu del Disseny potenciarà la investigació amb un Centre de Documentació, un arxiu de més de 22.000 documents que es disposaran en una gran sala de reserves d'última generació, d'uns 2.000 metres quadrats, per a la seva catalogació, conservació i restauració i que començarà la seva activitat el mes d'abril.

El trasllat de les diferents col·leccions va començar el 2013 i està previst que s'acabi el 2015, una mudança que inclou des d'objectes de petit volum com anells fins a peces de gran format com carruatges.

El programa amb què obrirà el museu el desembre de 2014 es basa en quatre exposicions permanents de durada mitjana (uns cinc anys) i una temporal, concebudes de manera autònoma, que busca una lectura plural dels objectes de la col·lecció: de la ceràmica al vestit, del cartellisme als mobles artesanals o fabricats en sèrie.