divendres, 7 de febrer del 2014

LA SUBHASTA DELS MIRÓ



A l'últim instant la casa Christie's va cancel·lar la subhasta de la col·lecció, formada per 85 obres de Joan Miró, que s'havia de fer dimarts i dimecres passat a Londres.

Segons que ha comunicat la mateixa empresa Christie's, la subhasta s'ha cancel·lat "com a resultat d'una disputa als tribunals portuguesos, de la qual Christie's no forma part". "Tot i que la petició per aturar la venda no ha prosperat, les incerteses legals creades per aquesta disputa oberta signifiquen que no podem oferir de forma segura les obres", diu Christie's.

La casa de subhastes afegeix que té "una responsabilitat" davant dels seus clients i que no els poden vendre una obra que algú després els pogués disputar.

La col·lecció pertanyia a un banc portugués que va haver de ser nacionalitzat i era fruit d'una donació d'un col·leccionista. Aquest és l'element que ha originat la controvèrsia, sinó legal, al menys tant ètica com les que s'estan produïnt a Detroit pels mateixos motius.

Encara que "in extremis", sembla que ha imperat el sentit comú i que el cor i la cultura prevalen finalment sobre la cartera i els beneficis. Això no justifica, però, que ni el Banc ni l'Estat portuguès s'haguéssin molestat mai a exhibir aquest llegat tant important, que s'ha mantingut durant anys tancat a la caixa forta dels magatzems. De fet, és clar, no deixava de ser només un patrimoni amb molts zeros a la dreta, sense cap més valor cultural afegit que l'econòmic. Quina pena!