diumenge, 3 de maig del 2015

GUSTAVO DIAZ SOSA

Ara que s'acosta la Biennal -al menys com a organitzadors estem en plena efervescència- bo serà recordar el guanyador de la primera edició, un jove cubà que tenia només 22 anys i ja es perfilava com un potent creador, amb un estil propi personalíssim.

Gustavo Díaz Sosaes va emportar el primer premi amb una obra sorprenent que no va deixar ningú indiferent: Tratan de volar, son sus únicas esperanzas.
Recordeu aquell zeppelin gotejant regalims de pintura, que semblaven arrels que no el deixaven enlairar?




D'ençà aquell Premi -corria el 2005- ha anat madurant, creixent com a artista i formant-se com a becari i artista resident en diversos centres. Ha anat guanyant molts altres premis i exposant, també, en nombrosos indrets de tot l'Estat. 

I vol la casualitat que en aquests moments està exposant a Barcelona, a la "Gallery Victor Lope Arte Contemporáneo", una mostra de la seva obra més recent: De Apóstoles y Apóstatas.
De Apóstoles y Apóstatas és una continuació del treball de Gustavo Díaz Sosa. L'artista cubà porta el seu discurs i la seva tècnica expressiva un pas més enllà. Amb la seva nova obra ens parla sobre dues actituds possibles per enfrontar-se a la vida. D'una banda hi ha l'Apòstol, que predica el discurs dominant definit pels poders governants, i per l'altre costat hi ha l'Apòstata, l'escèptic que ha perdut la fe en els mecanismes i engranatges socials que dicten la nostra forma de vida. L'Apòstata es qüestiona el context en què es troba, per què hem arribat aquí i com podem canviar. 
Gràcies al seu impactant estil expressionista i a la predominança de tons foscos, un pot tenir la sensació que Gustavo retrata una societat apocalíptica, des d'un prisma distòpic. Però l'artista afirma que aquest no és el cas, la seva intenció és revelar el costat repulsiu de la naturalesa humana mostrant la comèdia de la nostra quotidianitat. Gustavo exagera aquestes característiques, impactant visualment al públic per tal de conduir-cap a una reflexió sobre els conflictes que configuren el nostre món.


Us recomanem que cliqueu l'enllaç de la Galeria: una magnífica presentació i un bon recull d'imatges, de les que aquí n'hem seleccionat només un parell, ens permetran entrar en el món artístic i filosòfic creat per aquest artista, encara jove, que un cop a Espanya va fer les primeres beceroles a Mataró guanyant el Premi Torres García, i que ens enorgullim de veure com d'alguna manera l'ha catapultat cap a un futur cada cop més consolidat.

L'exposició es podrà veure en aquesta Galeria del carrer Aribau 75, de Barcelona, del 23 d'abril fins al 16 de juny.