diumenge, 28 de juny del 2015

TRASLLAT DELS FRESCOS DE TORRES GARCÍA DE MON REPÒSEls frescos del pintor Joaquim Torres García coneguts com Pintures del Mon Repòs es poden veure des d'aquest mes al vestíbul del Centre Cultural Terrassa. 

Es tracta d'una de les peces més valuoses del fons d'art del Centre i fins ara s'havien exposat diverses vegades tant a l'equipament com a museus de Barcelona. El president de la Fundació Antiga Caixa de Terrassa, Ignasi Cusidó, ha explicat que la nova ubicació en un espai de pas vol fer que més persones les puguin observar i que la ciutat "se senti orgullosa". Ha afegit que aquest trasllat també està relacionat amb la voluntat de convertir el Centre "en un equipament de referència arreu del país, més obert a la ciutat i més proper".Les Pintures del Mon Repòs van ser creades per Torres García el 1914 per situar en el lluernari d'una propietat que es va fer construir a l'antic olivar de Can Colomer, la casa de Mon Repòs. Es tracta de quatre frescos de dos metres d'alçada i tres d'amplada, inspirats en escenes hel·lenistes clàssiques i pintades a l'estil del pintor simbolista francès Pierre Puvis de Chavanne, a qui Torres-García admirava. Els frescos estan pintats amb òxids de diferents colors sobre lletada de calç fresca i sense sinòpsies, ni reserves, d'una sola vegada. 


L'antiga Caixa Terrassa va adquirir els quatre murals i les llegendes llatines que l'acompanyen el 1993. Les obres es van presentar públicament al Museu d'Art Modern del MNAC a Barcelona entre el 17 de gener i el 23 de març d'aquell any i a les sales del Centre Cultural Terrassa del 20 de març al 7 de juliol del 1995, on van quedar en exhibició temporal fins el novembre del 2001, quan van passar a decorar el vestíbul de la nova seu de l'entitat. 

El 2003 i 2004 van ser exhibides de nou a Barcelona fins de l'exposició Torres-García al Museu Picasso i el juny del 2015 s'han instal·lat definitivament al vestíbul del Centre Cultural. En concret, s'han situat en un lluernari, de la mateixa manera que van ser concebuts en orígen.

D'altra banda, el Centre Cultural Terrassa ha anunciat també que cedirà una obra prèvia als frescos de Mon Repòs al MoMA de Nova York, que està preparant una exposició antològica de Torres-Garcia per al proper octubre. A principis del 2015, els responsables de la mostra van visitar el Fons de la Fundació Antiga Caixa de Terrassa i fruit de la trobada van sol·licitar una aquarel·la.

Reproduïm a continuació l'interessant vídeo que ha editat el Centre Cultural Terrasa sobre Torres García i la seva obra a Catalunya1 comentari:

pere pascual "pic" ha dit...

Un trasllat fet a fi de bé però que ha estat denunciat ràpidament ja que per el lloc, la llum i la posició fa que les peces es degradin amb rapidesa i hagi estat pitjor el remei que la malaltia. Un article a El País de no fa gaires dies en feia pertinent explicació.