dilluns, 26 de juny del 2017

PREMI TORRES GARCÍA-CIUTAT DE MATARÓ - 3 -

ELS GUARDONATS

Les Bases del Premi estableixen que, a més d'un premi únic dotat amb 9000 €, el Jurat pot concedir fins a quatre guardons.

Aquestes obres tenen una Menció honorífica, ja que no compten amb dotació econòmica, però amb elles es vol testimoniar el valor artístic que, a criteri del Jurat, tenen aquestes obres que les fa dignes d'una distinció especial respecte les altres seleccionades.

En algunes edicions només han estat dues, o tres, però en aquesta ocasió són quatre les que el Jurat ha volgut destacar especialment. Tant a l'acta del veredicte com aquí mateix les enumerarem per ordre alfabètic, ja que les quatre tenen el mateix valor, sense que l'ordre signifiqui cap prevalència d'unes sobre les altres.

Les obres guardonades en aquesta setena edició del Premi Torres García són:


Jo Milne (Joanne Leonie Milne), Edimburg (1966). Conjugant amb cordes, III, Acrílic sobre tela. 130 x 162 cm

Jo Milne, nascuda a Edimburg el 1966, és llicenciada en Belles Arts per la Edimburg School of Art des del 1989 i posteriorment va estudiar el Master de Gravat del Camberwell School of Art a The London Institute.
De vocació mediterrània, va instal·lar-se fa un grapat d’anys a Barcelona, després del seu pas per Itàlia. Actualment és professora de Creació Gràfica a l’Escola Eina, on també va impartir les assignatures de Color i Tècniques d’Estampació.
Ha estat professora i directora del Màster Europeu de Belles Arts a la Winchester School of Art a Barcelona des de 1993 fins a 2001. També ha estat professora visitant al MassArt de Boston, a la Canterbury School of Art i a l’Europäische Kunstakademie de Trier.
Com a artista professional, la seva obra es troba a les galeries Trama (Barcelona) i Sarah Myerscough (London).
Actualment esta treballant en el seu projecte doctoral “Estructures Invisibles” a la Universitat de Barcelona.
Ha participat en nombroses exposicions, tant espanyoles com a l'estranger (Sitges, Barcelona, Londres, Edimburg, Stuttgart...Va estar seleccionada a l'anterior edició del Premi Torres García, el 2015.




Sicre (Gonzalo Sicre Maqueda), Càdis, 1967. Playa de Levante. Oli sobre lli, 146 x 162 cm.

Gonzalo Sicre Maqueda (Cadis, 1967), és un dels artistes figuratius més interessants d'Espanya. Nascut a Cadis el 1967, però establert a Cartagena, la seva obra es pot inscriure en el grup de la Pintura neo-metafísica que compta entre els seus més importants representants a Charris, Joel Mestre i Dis Berlín, reunits a la col·lectiva El Moll de Llevant a començaments dels anys 90.
Una constant en l'obra de Sicre és la presentació d'espais exteriors i interiors sense presència humana, evidenciant un clar abandó de la narració o de l'anècdota a favor de la concentració en els aspectes més purament lluminosos de la pintura
Sicre ha participat en nombroses exposicions individuals, com les de «El año del eclipse», a Cartagena (1994), «Cuaderno de Viaje» a la Galería My Name's Lolita Art de Madrid (1998), «El Museo Vacío», a la Diputació de Càdis (1999),«Niebla» a la Galería My Name's Lolita Art de Valencia (2000), «Contintental», al Reina Sofía de Madrid (2001) o a la «Toko–Utsuri», a la Galería Juan Manuel Lumbreras de Bilbao (2002).
Té obra en els principals Museus (Reina Sofía de Madrid, Artium de Vitòria, o IVAM de València), en els fons dels Ajuntaments de Cartagena, Pamplona, Valdepeñas i Càdis, d'entitats bancàries (Banc de Sabadell, Fundación Argentaria, Colección Bancaixa, Caja Madrid, Caja de Ahorros del Mediterráneo o Caja Murcia) i de diverses fundacions (Coca Cola, Unión Fenosa, Instituto Cervantes)



José Ángel Sintes (Maó, 1978). S/T (joc nou), Oli sobre tela. 100 x 82 cm.

José Ángel Sintes neix a Alaior el 1978 i és llicenciat en Belles Arts per la Universitat de Barcelona.
Després de llicenciar-se, resideix entre Porto i Lisboa fins a 2005, any en que fixa la seva residència a Menorca i exposa de forma permanent a Encant.
Amb una trajectòria recolzada des dels seus inicis per la Fundació Sa Nostra, el 2009, el “Premi Ciutat de Palma Antoni Gelabert d'Arts Plàstiques” situa a Sintes entre els noms més destacats de la pintura balear actual.
Si bé la seva obra en els seus inicis tendeix a ser expressiva i és desenvolupada en grans formats, aviat fuig de l'espectacularitat inicial i deriva en teles molt més reduïdes, amb escenes i objectes quotidians. L'obra més recent de Sintes parteix del concepte de natura morta per cridar l'atenció sobre la realitat quotidiana. Caixes, quadres, pinzells ... L'autor pinta el que té més a mà, tot i que la racionalització i la simplificació d'aquests objectes acaben donant com a resultat, en molts casos, abstraccions gairebé geomètriques.
La seva obra s'ha pogut veure en certàmens com el de la Fundació Guasch Coranty, el Salou de Recerca Pictòrica o l’Obra Oberta de la Fundació Caixa d'Extremadura, així com en la quarta i última edició del projecte Art Emergent, que reuneix una generació d'artistes representativa de la plàstica balear contemporània.
La seva obra està present en col·leccions públiques i privades a Espanya, Portugal, Itàlia, Alemanya, Regne Unit i EUA.



Manu vb Tintoré (Emmanuel van Berwaer Tintoré). Uccle (Bèlgica), 1964. Ce plat pays qui est le mien, nº 6 (Sèrie "Territoris de l'oblit"). Esmalt i llapis de color sobre paper, 150 x 150 cm.

Manu vb Tintoré va néixer el 1964 a Brussel·les, de pare belga i mare catalana.
L’any 2000, diplomat per l’Escola d’Art d’Olot, emprèn la seva carrera artística com a escultor i pintor. Els 10 anys de treball com a enginyer agrònom en diversos països en vies de desenvolupament a l’Àfrica i l’Amèrica impregnen la seva obra, alhora, d’una globalitat i d’un existencialisme aclaparadors. Tota la seva obra està vinculada a l’idea de l’ésser humà, el seu devenir i la seva relació amb l’entorn que l’envolta.Actualment viu a Catalunya, a una masia a La Garrotxa, i està representat per: Fundació Atrium Artis / Michael Dunev Art Projects / Miquel Alzueta Gallery / Galeria El Quadern Robat / Belgian Gallery / N2 Gallery/L’any 2015 va guanyar el XIV Premi BBVA de Pintura Ricard Camí (Caixa Terrassa) i en els darrers quatre anys ha estat finalista del Premi A-FAD (Edifici D-HUB Barcelona), del Premi de Pintura Contemporània Fundació Vila Casas. Can Framis, Barcelona, de la Florence-Shanghai Art Prize 2013 de Pintura i de la Biennal d’Art Contemporani de Girona.
I ha exposat a Porqueres, a la Eurantica-International Fine Art Fair de Brusel·les, a la Fundació Caixa Terrassa, a la Galeria Michael Dunev Art Projects de Torroella de Montrgrí, a la Fundació Atrium Artis de Salt, a les Galeries Hélène Sion Artcenter i Zedes, de Brusel·les, al Museu de la Garrotxa d’Olot i a Colòmbia.