dimecres, 21 de juny del 2017

VISITA COMENTADA A LA BIENNAL 2017

El passat dilluns 19 de juny va tenir lloc, a la mateixa Sala d'Exposicions de l'Ateneu Fundació Iluro on s'exhibeixen les obres seleccionades a la Biennal 2017, una visita comentada restringida a les mateixes a càrrec d'una de les persones que més i millor podien fer-ho: Glòria Bosch, en qualitat de membre del Jurat d'aquesta setena edició, i que ja va ser-ho també de la sisena.


La Glòria és historiadora, museòloga, escriptora, crítica d'art i comissària de nombroses exposicions i ha estat, també, cofundadora i directora d'art d'Espais Centre d'Art Contemporani (Girona,1987-93), coordinadora cultural de la Fundació Caixa Barcelona (Girona, 1987-1993), Directora del Museu d'Art de Girona (1995-2001) i, des del 2001, Directora d'Art de la Fundació Vila Casas.

Com a membre del Jurat ha viscut des de dins tot el procés de selecció, primer de les fotografíes de les 332 obres presentades i després de les 50 preseleccionades, fins a deixar les 40 finalistes i escollir l'obra guanyadora i les quatre guardonades.





Ens coneix perfectament, també, des de dins, i ha pogut veure com treballem i de quina forma seriosa i "professional" ens ho prenem, qualitat aquesta que han valorat sempre tots el membres dels diferents Jurats que s'han anat succeïnt al llarg dels anys, valoració compartida per tots els guanyadors i participants de les diferents edicions.

Són aquests dos aspectes els que ha volgut ressaltar la Glòria en la seva intervenció, tant de valoració del Premi Torres García en relació d'altres premis de pintura com de les obres presentades i seleccionades.




I així, després de parlar de l'origen del concurs i de les vicissituds passades al llarg de 14 anys -acompanyada en el discurs per l'Antoni Luis,- va anar analitzant primer l'obra guanyadora, la de la Mónica Dixon, les de les quatre obres guardonades i després, una a una, les restants 35. 




Des del seu coneixement artístic del que es cou en aquests moments a l'estat espanyol, i des de la seva valoració relativa com a membre del Jurat, va anar englobant les teles en grups seguint unes característiques principals : la llum, les geometries, els silencia...




Un cop finalitzada la seva anàlisi general, es va fer una visita per les diferents parets de les sales, detenint-se en aquells aspectes que més cridaven l'atenció dels assistents.




Agraïm de tot cor la valuosa aportació que ens ha fet la Glòria, i que forma part del conjunt d'activitats que s'aniran succeïnt en el marc de l'exposició com a propostes complementàries del Premi Torres García i que anirem anunciant oportunament.