dijous, 27 de gener del 2011

PARÍS BÉ VAL UNA MISSA...

... I ja que estem a París, cal aprofitar el temps i anar a visitar una joia insòlita, que és possible que sense advertència prèvia us passés desapercebuda. És una monogràfica sobre l'escultor Franz Xaver Messerschmidt (Wiesensteig,1736 - Presburgo, 1783), que ha estat aquests mesos a la Neue Galerie de Nova York i que des d'ahir es pot veure al Museu del Louvre: Franz Xaver Messerschmidt (1736-1783). Del Neoclasicisme a l'Expressionisme.


Messerschmidt no té un gran nom a l'història de l'escultura, però és notable la seva sèrie de seixanta-nou busts amb articulacions facials ben exagerades. Contràriament a allò què es podria pensar, no es tracta d'escultures caricaturesques, ni burlesques, sinó d'estudis de la captació d'aquests instants en els que l'home es mostra, com davant d'un mirall en la intimitat, en el límit de la seva capacitat expressiva.

Aquesta és la la seva aportació artística a l'escultura del XVIII: la investigació dels trets facials portats a l'excés, un punt de vista particular i diferent del retrat convencional.

Si com imaginem no us heu pogut desplaçar a París, podeu veure al menys el documental que han realitzat amb motiu de l'exposició, i que certament té una qualitat d'imatges extraordinària: Franz Xaver Messerschmidt


...SEMPRE ENS QUEDARÀ PARIS

I si definitivament us heu quedat amb el "mono" d'anar a París, al menys podeu curar-vos de la nostàlgia amb aquest video sobre fotos de Robert Doisneau, i un increïble acordió de fons per reviure èpoques no tan llunyanes.