dimarts, 11 de gener del 2011

SORTIDA A LA VAJOL

Queden molt poques places per a la sortida del proper dimarts 18 a La Vajol, acompanyats per Assumpta Montellà. Si hi esteu interessats, poseu-vos en contacte urgentment amb Teresa (teresa.roig@telefonica.es) per fer la reserva.


La finalitat de la visita és la de complementar la conferència que Assumpta Montellà va pronunciar fa poc a Ca l'Arenas, en el marc del Cicle Art i Guerra, parlant del periple de les obres d'art del Museu del Prado camí de França per preservar-les dels estralls de la Guerra Civil. En aquest llarg camí van fer una estada a l'anomedada Mina Canta, o Cova de Negrín, una mina de talc en la que el dirigent republicà va fer construir unes cambres cuirassades per guardar-hi l'or de la República, i també els tresors del Prado.


En aquestes fotos podem veure l'estat actual de la mina:




L'Assumpta és una gran experta en el tema. Coneguda sobretot com a autora de La maternitat d'Elna (ella mateixa ja ens va acompanyar a una visita a aquesta localitat), és autora també de El setè camió, obra que relata la ruta de l'or perdut per la República, i rerafons d'aquesta visita:


Si voleu ampliar coneixements, us proposem aquesta plana sobre LA VAJOL, que a més us portarà a altres enllaços interns.

I si ja voleu anar per nota, aquí teniu uns vídeos sobre el tema (El tresor del setè camió):

INTERVÉ LA SOCIETAT DE NACIONS (Camions francesos treuen les obres d'art de Catalunya per portar-les a Ginebra, a la Societat de Nacions)

LA MINA DE LA VAJOL (La història se situa en els últims dies de la Guerra Civil, quan s'està enviant cap a França el patrimoni artístic i el que queda de l'or de la República. Un dels llocs on es guarda aquest tresor és la Mina Canta de la Vajol)

LES OBRES D'ART, A OLOT (Alguns objectes que s'havien pogut recuperar es conservaven a Olot, concretament a l'església de Sant Esteve.)


I aquests altres, molt més llargs (47 m), en forma també de trilogia:


El misteri de la mina d'en Negrín    
El primer capítol del documental "El tresor del 7è camió" segueix les pistes d'un camió de la República, carregat d'or


No deixem res a l'enemic   
En aquest segon capítol, "El tresor del 7è camió" busca les pistes d'un camió que, segons la llegenda, es va perdre al final de la Guerra Civil mentre transportava cap a França una part del tresor republicà.


L'or perdut de la retirada  
El tercer i últim capítol del documental "El tresor del 7è camió", continua resseguint el camí cap a França que van fer l'or, el patrimoni artístic i els documents de la República al final de la Guerra Civil Espanyola.



Esperem que us hagueu engrescat pel tema, si no el coneixíeu, i que us apunteu a la visita si voleu viure'l en directe.

1 comentari:

moi ha dit...

acabo de llegir el llibre, durant el temps que el llegia s'em quedava la pell de gallina.pobre compays en el seu pais i aguanta la sobervia d'aquest 2 gangilarros de l'azaña i en negrin.
assumpte no creus que el 7 camio va recular cap a camprodon on va ser l'ultim lloc on van tancar la frontera?